Η συνέντευξη της κ. Λιάλιου, η ψυχρολουσία για τον Ελπιδοφόρο στη σύσκεψη, το Πατριαρχικό ράπισμα και του κισσού το πλάνο ανέβασμα: Όσο πιο ψηλά ανεβαίνει η μαϊμού….

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, με τον Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και τους μητροπολίτες της Εκκλησίας της Αμερικής. Φωτογραφία via Ecumenical Patriarchate




Του ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ, Εξάψαλμος

«Ο χειρότερος τρόπος για την ανατροφή των νέων είναι το να τους δίνονται όλες οι ευκολίες. Γιατί η ευκολία γεννά τις ηδονές και από αυτές προέρχεται κάθε κακοήθεια»Έχει σημειώσει εύστοχα ο Δημόκριτος.

Και δεν έχει άδικο. Το συναντάμε αυτό τακτικά  στη ζωή μας, άλλοτε σε προβεβλημένα πρόσωπα και άλλοτε σε  ανθρώπους που στηρίχτηκαν σε λάθος πρότυπα,σε κακές αρχές και  σε σαθρά βιώματα για να ανέβουν . Και ανέβηκαν “σαν του κισσού το πλάνο ανέβασμα”. 

Εξόχως αποκαλυπτική, ειλικρινής και τίμια θα έλεγα εγώ, ήταν η συνέντευξη που παραχώρησε η ερίτιμη κ. Δέσπω Λιάλιου, ομότιμη καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στον «Εθνικό Κήρυκα», την μεγάλη και ιστορική εφημερίδα της Αμερικής και στον έγκριτο δημοσιογράφο- αναλυτή κ. Θεόδωρο Καλμούκο που με τα χέρια του έχει γράψει όλη την σύγχρονη ιστορία της Εκκλησίας  μας στην Αμερική και όχι μόνο, είτε αυτό αρέσει, είτε δεν αρέσει σε μερικούς και κατά πάντα ολίγους!

Η κ. Λιάλιου μίλησε με θάρρος και είπε πράγματα άγνωστα στο ευρύ κοινό, αλλά αρκούντως αναλυτικά της ακαδημαϊκής πορείας του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου. Φώτισε άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα του και μίλησε  για πράγματα που  δεν γνωρίζαμε!  Αλλά δυστυχώς δεν τα είπε όλα. Τουλάχιστον δεν είπε όλες τις αλήθειες που ήξερε! Προφανώς κράτησε τις καλύτερες για το τέλος! Γιατί θα υπάρξει τέλος! Και μάλιστα τραγικό.Και ένας καλός καθηγητής ξέρει πότε θα πει τον τελευταίο λόγο. 

Οι «ευκολίες» που δόθηκαν από την κ. Λιάλιου με αγνή και άδολη καρδιά, στον τότε φοιτητή της Ελπιδοφόρο Λαμπρινιάδη –ευκολίες που του άνοιξαν πόρτες και έδωσαν… αέρα στα ράσα του και δυστυχώς στα μυαλά του-είναι μια αιτία της σημερινής κακοήθειας και της απαξίας που τον διέπει και τον φθείρει, σύμφωνα και  με την ρήση του Δημόκριτου που μνημονεύσαμε στην προμετωπίδα του κειμένου μας.

  • Παρ’ όλα αυτά, την αποκλειστική ευθύνη για τις ελλείψεις που έχει, τα κενά του, αλλά και το υπερφίαλο του χαρακτήρα του, την έχει ο ίδιος ο Ελπιδοφόρος.Και ασφαλώς τα στοιχεία αυτά δεν συνάδουν με το αξίωμα που κατέχει!

Μόνοι μας χαράσσουμε την πορεία μας. Μόνοι μας σπέρνουμε. Και ασφαλώς αυτό που θερίζουμε, είναι αυτό που μας αξίζει!

Η διαπρεπής καθηγήτρια κ. Λιάλιου, ξεμπροστιάζει ευθαρσώς τον Αρχιεπίσκοπο και τα ψέματα και μάλιστα μετά δόλου που χρησιμοποιεί και με άνεση μας σερβίρει κατά καιρούς. Και μας αποκαλύπτει μέσα από πολλά παραδείγματα την υστεροβουλία με την οποία προσεγγίζει τους ανθρώπους. Η κ. Λιάλιου το κατάλαβε και το κατέθεσε με τόλμη. Ο Πατριάρχης μας δυστυχώς, δεν θέλει να το καταλάβει!Ή τουλάχιστον δεν θέλει ακόμη.

Επαληθευόμαστε πάντως πλήρως, για όσα γράψαμε προ καιρού  ότι «ο Αρχιεπίσκοπος μόνο ζημιά προκαλεί στο ποίμνιο της Αμερικής» και ότι «η απομάκρυνσή του θα λυτρώσει την  μεγαλύτερη και ταλαιπωρημένη επαρχία του Θρόνου και αυτό θα πιστωθεί στον Πατριάρχη. Αντιθέτως, η παραμονή του θα δημιουργήσει πολλά ακόμη προβλήματα που δυστυχώς από δω και στο εξής, θα τα χρεωθεί προσωπικά ο Πατριάρχης».

Ήδη είμαστε σε αυτό το οριακό σημείο! Ο Πατριάρχης και η περί αυτόν Ιερά Σύνοδος αλλά και η Συνοδική Επιτροπή των Επαρχιών του Θρόνου,αντί να ασχολούνται με την αλλαγή του Καταστατικού για να κάνουν τον Ελπιδοφόρο μονοκράτορα και να φουσκώσουν περισσότερο τα μυαλά του και τον εγωισμό του, θα ήταν προτιμότερο να συνεδριάσουν για να βρουν λύση, το ταχύτερο δυνατό, στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στην Αμερική!Γιατί υπάρχει αδιέξοδο που όλοι οι νοήμονες άνθρωποι το βλέπουν.

Και άρχισε να το βλέπει και ο Πατριάρχης!

Όταν υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ ποιμένος και ποιμνίου, μεταξύ Αρχιεπισκόπου και των άμεσων συνεργατών του, των συνεπισκόπων του- οι οποίοι τον βλέπουν πλέον με επιφύλαξη και καχυποψία-«Τι έτι χρείαν έχομεν μαρτύρων;». Τι άλλο να  περιμένουμε να συμβεί; 

Κάλεσε ο Πατριάρχης την Επαρχιακή Σύνοδο της Αμερικής στο Φανάρι για να συζητήσουν  και πήγε η μισή! Προφασίστηκαν λόγους υγείας. Όσοι δεν πήγαν, δεν αδιαφορούν, όπως βιάστηκαν  να πουν κάποιοι. Απλά με την απουσία τους έδειξαν  την απαρέσκειά τους στα τεκταινόμενα.

Θεωρούν ότι χάνουν πολύτιμο χρόνο με το να ασχολούνται με την αθεράπευτη εγωπάθεια του Ελπιδοφόρου, ενώ η Εκκλησία μας στην Αμερική δοκιμάζεται και οι ναοί μας αδειάζουν! Μαθαίνω ότι το ποίμνιο, οι ομογενείς μας που είναι καλοί πιστοί χριστιανοί, άρχισαν να πηγαίνουν αλλού, σε ομόδοξες ρωσικές εκκλησίες! Και αυτό θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την Αρχιεπισκοπή.

Η Εκκλησία και μάλιστα η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία είναι για να θεραπεύει τις πληγές και όχι για να τις οξύνει κάνοντας τα χατίρια των χαϊδεμένων της. Θρόνοι που βασίστηκαν σε τέτοιες τακτικές καταποντίστηκαν. Η ιστορία μας βρίθει τέτοιων παραδειγμάτων! Μετά από όλα όσα έχουν λάβει χώρα στην Αμερική και μετά από τις αποκαλύψεις της σοβαρής καθηγήτριας κ.Λιάλιου, προέχει η διασφάλιση του ποιμνίου της Αμερικής, το μέλλον της Αρχιεπισκοπής και το κύρος του Φαναρίου.

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και καλόν είναι πριν συνεχίσει και μας πάρει ο κατήφορος,  να πνεύσει ο ζείδωρος άνεμος του Βοσπόρου και να θεραπεύσει τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε ο νυν Αμερικής.

  • Η συνάντηση του Πατριάρχη με την μεικτή Επιτροπή του Καταστατικού πήγε καλά όπως μάθαμε. Και ο Ελπιδοφόρος δέχθηκε το πρώτο Πατριαρχικό ράπισμα.

Το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου  δεν αποτυπώνει τα όσα ελέχθησαν και έλαβαν χώρα  στη συνεδρίαση αυτή.Και πολύ περισσότερο δεν λέει τίποτα για την ψυχρολουσία που δέχθηκε από όλους.

Ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος που είναι ένας σοβαρός και μετρημένος Ιεράρχης- ήταν η μεγάλη ελπίδα της Εκκλησίας μας στην Αμερική-  με όσα είπε έκανε τον Πατριάρχη να μείνει άφωνος. Δεν τον διέκοψε καθόλου. Ούτε αντιτάχθηκε στα όσα με αγάπη για την Εκκλησία κατέθεσε.

Ο Σεβ. Βοστώνης αποδόμησε  την τακτική Ελπιδοφόρου με τέτοιο τρόπο που δεν μπόρεσε ούτε αυτός  να πει κιχ και να απαντήσει!

Στο ίδιος μήκος κύματος και μάλιστα ακόμη πιο αιχμηρός  υπήρξε και ο Μητροπολίτης Πίτσμπουργκ  Σάββας που δεν μπορεί να του αποδώσει κανείς δόλο ή ιδιοτέλεια.  

Αλλά και ο Βενιαμίν των Μητροπολιτών μας στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής,ο  Σεβ. Σικάγου Ναθαναήλ δεν πήγε πίσω. Άλλωστε μας έδωσε δείγματα γραφής του θάρρους του που τον διακρίνει και στη συνέντευξη που είχε δώσει στον κ. Καλμούκο προ μηνών.

Έθεσε μάλιστα το θέμα της εκλογής Νέας Ιερσέης αλλά ο Πατριάρχης είπε θα το δούμε και αυτό λίγο αργότερα.

Και τέλος ο Σεβ. Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ ,προς τιμήν του, κατέστησε σαφές ότι δεν θα αποδεχθεί να τον χρησιμοποιούν και να διαστρεβλώνουν τα όσα λέγει.

Ο τέταρτος των Μητροπολιτών που ήταν παρών, ο Σεβ. Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος, ο τελευταίος Αρχιδιάκονος του μεγάλου και αναντικατάστατου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου,κινήθηκε σε πιο χαλαρό επίπεδο, λες και δεν τον άγγιζαν τα όσα διαδραματίζονταν ενώπιον του. Είναι και αυτό μια άποψη!Έστω και φαιδρή!

Ωστόσο  όλα αυτά δεν αποτυπώνονται στο ανακοινωθέν του Πατριαρχείου που ήδη δημοσιεύσαμε! Γενικολογίες και αοριστολογίες. Προφανώς ασκήθηκαν πιέσεις από τον Ελπιδοφόρο ώστε να μην τον αδειάσει το ανακοινωθέν για να μην τρωθεί το κύρος του. Αλλά αυτό έχει πολύ λίγη σημασία μπροστά στο κακό που συντελείται στην εκεί Εκκλησία μας.

Δεν σχολιάζουμε το ανακοινωθέν που εξέδωσε ο ίδιος και το ανάρτησε στην σελίδα της Αρχιεπισκοπής. Πρόκειται για μνημείο παραχάραξης και  διαστρέβλωσης των γεγονότων!

  • Ο άνθρωπος αυτός δεν μπορεί να απαλλαγεί από τον κακό εαυτό του. Και όποτε κάνει βλακείες τον ανασύρει στην επιφάνεια και επιστρατεύει όλα τα κακά ένστικτά του.Αλλά όλα αυτά δεν βοηθούν όταν τα λάθη μας έχουν πιάσει κόκκινο.Αντιθέτως πυκνώνουν τα σύννεφα και μαυρίζουν τον ορίζοντα.

Εν κατακλείδι η ουσία είναι ότι τα δόλια σχέδια δεν πέρασαν και ο σοφός Πατριάρχης μας, παρά την αρχική ανοχή που πάντα δείχνει για όλα τα θέματα – εδώ υπερέβαλε εαυτόν με την υπομονή που επέδειξε- τον επανέφερε στη θέση του. Και ο Πατριάρχης όταν πει κάτι το εννοεί!

«Το εν ευθέτω χρόνω» που είπε στη σύσκεψη, ότι θα ασχοληθούμε ξανά με το θέμα αυτό, έβαλε την πρώτη ταφόπετρα στα βιαστικά και υπερφίαλα  σχέδια ενός ανθρώπου που δεν εκτίμησε αυτό που του έδωσε η Μητέρα Εκκλησία, αλλά θέλησε να πατήσει πάνω σε όλους  τους άλλους για να επικρατήσει και να ανεβεί ψηλότερα και να φτάσει στον επόμενο μεγάλο στόχο του.Ό μη γένοιτο!

Αλλά ο σοφός λαός μας λέει το εξής χαρακτηριστικό: όσο πιο ψηλά ανεβαίνει η μαϊμού τόσο περισσότερο  φαίνεται ο κ@λος της!Μάλλον δεν το είχε ξανακούσει! Ευκαιρία να το μάθει από μας!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Δεν θα έλθει ξαφνικά μια νύκτα ο Ταγίπ, έγινε… θαύμα! Η Τουρκία ήθελε “ξέπλυμα” από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. και τα καταφέρνει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: