Οι παραστρατιωτικοί του Σουδάν ελευθέρωσαν 177 στρατιώτες της Αιγύπτου που είχαν αιχμαλωτιστεί από τις Δυνάμεις ΔΤΥ: Η Βάγκνερ διαψεύδει ανάμειξη!!!

FILE PHOTO: Smoke rises over the city during ongoing fighting between the Sudanese army and paramilitaries of the Rapid Support Forces (RSF) in Khartoum, Sudan, 19 April 2023. A power struggle erupted since 15 April between the Sudanese army led by army Chief General Abdel Fattah al-Burhan and the paramilitaries of the Rapid Support Forces (RSF) led by General Mohamed Hamdan Dagalo, resulting in at least 200 deaths according to doctors’ association in Sudan. EPA, STRINGER




Οι 177 Αιγύπτιοι στρατιωτικοί που είχαν πέσει στα χέρια των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) στο Σουδάν μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε ο σουδανικός στρατός, που πλέον έχει εμπλακεί σε πόλεμο με τις ΔΤΥ.

Νωρίτερα, ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωνε πως «συντονίζει τις προσπάθειές του με διάφορες αρμόδιες σουδανικές αρχές για την ασφαλή επιστροφή όλων των στρατιωτικών στη χώρα».

Οι αιγύπτιοι στρατιωτικοί έφυγαν από τη Ντονγκόλα, στο βόρειο Σουδάν, για την πατρίδα τους, ανέφερε το γενικό επιτελείο στο Χαρτούμ.

Οι άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου βρίσκονταν σε αεροπορική βάση στο βόρειο Σουδάν για «κοινά γυμνάσια», σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στο Κάιρο, όταν η αφρικανική χώρα βυθίστηκε στο χάος το Σάββατο.

  • Η Βάγκνερ διαψεύδει πως επιχειρεί ή δραστηριοποιείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στο Σουδάν

Η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ διέψευσε χθες Τετάρτη ότι επιχειρεί στο Σουδάν, διαβεβαιώνοντας πως δεν έχει καμιά σχέση με τις μάχες που μαίνονται στην πελώρια πάμφτωχη αφρικανική χώρα.

Τον Μάρτιο του 2022, δυτικοί διπλωμάτες στο Χαρτούμ κατηγορούσαν τη Βάγκνερ πως ενέχεται σε παράνομη εξόρυξη χρυσού στο Σουδάν, μεταξύ άλλων. Η ίδια και η στρατιωτική χούντα του Σουδάν το αρνήθηκαν.

«Λόγω του μεγάλου αριθμού ερωτημάτων από διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το Σουδάν, τα περισσότερα από τα οποία είναι προκλητικά, κρίνουμε πως είναι απαραίτητο να ενημερώσουμε κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν υπάρχει προσωπικό της Βάγκνερ στο Σουδάν για πάνω από δύο χρόνια», τόνισε η εταιρεία μισθοφόρων μέσω Telegram.

Η Βάγκνερ δεν έχει επαφή εδώ και πολύ καιρό ούτε με τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον επικεφαλής της χούντας, ούτε με τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», τον επικεφαλής των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), διαβεβαίωσε η ίδια.

Οι δυνάμεις των δύο στρατηγών ενεπλάκησαν σε ανοικτό πόλεμο από το Σάββατο.

Πάντα σύμφωνα με τη Βάγκνερ, δεν δραστηριοποιούνται στο Σουδάν ούτε εταιρείες στις οποίες έχει συμφέροντα ο ιδρυτής της, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν. Η σύγκρουση στη χώρα είναι εσωτερική της υπόθεση, έκρινε.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP και το Reuters
Χαρτούμ, Sudan – Μόσχα, Russian Federation

Άλλα το Reuters, άλλα το Bloomberg: Τι ακριβώς συνέβη με την Halkbank; Παραμένει επί αμερικανικού εδάφους η εκδίκαση της αμαρτωλής τράπεζας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: