Σενάριο Λιβύης για το Σουδάν όπου μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος: Ατυπη διάσπαση προ των πυλών με δύο κέντρα εξουσίας

FILE PHOTO: Πρόσφυγες από το Σουδάν περνούν τα σύνορα με την Αίγυπτο για να γλυτώσουν από τις φονικές συγκρούσεις. EPA/KHALED ELFIQI




Συνεχίζονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Τζέντα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτρέπει τους «εξωτερικούς παράγοντες να απόσχουν από την τροφοδότηση των συγκρούσεων».

Ο πόλεμος στο Σουδάν συνεχίζεται παρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Ακόμη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει πλέον μεγάλες προσδοκίες από τις διεθνείς ειρηνευτικές συνομιλίες για το Σουδάν, οι οποίες διεξάγονται από την Ουάσιγκτον και το Ριάντ με δική τους πρωτοβουλία από τον Μάιο στο λιμάνι της Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Η Ουάσιγκτον, μάλιστα, γνωρίζει ότι στον εξάμηνο πόλεμο στο Σουδάν, εκτός από εγχώριους «εργολάβους», υπάρχουν και «εξωτερικοί παράγοντες», που όχι μόνο δεν θεωρούν επικείμενη κατάπαυση του πυρός (τουλάχιστον εννέα απόπειρες μέχρι στιγμής). αλλά φαίνεται να εργάζεται σοβαρά για το «σενάριο της Λιβύης», δηλαδή χωρίζει την τρίτη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής σε δύο πολιτικούς κύκλους εξουσίας.

Το ένα με έδρα το λιμάνι του Πορτ Σουδάν και το άλλο με έδρα είτε στο Χαρτούμ είτε στην Ελ Τζενάινα στην περιοχή του Νταρφούρ.

Τα θρυλικά κοιτάσματα χρυσού, πετρελαίου και διαφόρων μεταλλευμάτων, η στρατηγική θέση μεταξύ της Ερυθράς Θάλασσας, της πηγής του Νείλου και του Σαχέλ, είναι μερικά από τα πιθανά κίνητρα που οι πρωταγωνιστές της σύγκρουσης στο Σουδάν (που ξέσπασε τον περασμένο Απρίλιο), οι στρατηγοί Αμπντέλ Φατάχ ελ Μπουρχάν και ο στρατηγός Μουχάμαντ Χαμντάν Νταγκάλο, αποδεχόμενοι την πρόσκληση στην Τζέντα την περασμένη εβδομάδα, δεν ανακοίνωσαν εκ των προτέρων ότι ανέστειλαν τις αμοιβαίες συγκρούσεις στη χώρα.

Η ετοιμότητα των στρατηγών Μπουρχάν και Νταγκάλο, για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Τζέντα αποδεικνύεται επίσης από τη δραματική εξέλιξη των στρατιωτικών συνθηκών στην περιοχή του Νταρφούρ.

Συγκεκριμένα, την παραμονή της έναρξης του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων, οι δυνάμεις των RSF ανέλαβαν τη διοίκηση της μεγαλύτερης στρατιωτικής βάσης SAF στο δυτικό Σουδάν στη Nyala, η οποία, έχοντας εξαντλήσει τα αποθέματα νερού, πυρομαχικών και νοσοκομειακού εξοπλισμού, αναγκάστηκε να αποσυρθεί από εκεί προς άγνωστη κατεύθυνση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να καλούν τους εξωτερικούς παράγοντες να μην συνεχίσουν να τροφοδοτούν τη σύγκρουση στο Σουδάν.

Ήρθε η ώρα να σταματήσει η παράλογη βία, να δημιουργηθεί μια πολιτική κυβέρνηση και να επιτραπεί στους Σουδανούς να πραγματοποιήσουν το δικαίωμά τους στην ελευθερία, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη», σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ για τις ανανεωμένες διαπραγματεύσεις. μεταξύ των αντιπροσώπων των αντιμαχόμενων Ενόπλων Δυνάμεων του Σουδάν (SAF) και της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης (RSF) στη Τζέντα στις 26 Οκτωβρίου.

Δεν διευκρινίζεται ποιους «εξωτερικούς παράγοντες» καλεί εδώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εν τω μεταξύ, ο ΟΗΕ χαιρέτισε την ανανέωση των συνομιλιών στη Τζέντα, λέγοντας ότι η σύγκρουση στο Σουδάν προκάλεσε μια «κολοσσιαία» ανθρωπιστική τραγωδία.

Τα ζοφερά στοιχεία δείχνουν ότι 9.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πολλών γυναικών και παιδιών, έχασαν τη ζωή τους στις προηγούμενες συγκρούσεις, 19 εκατομμύρια μαθητές δεν πηγαίνουν σχολείο, ο μισός πληθυσμός, περίπου 24 εκατομμύρια άνθρωποι, εξαρτάται από την ξένη ανθρωπιστική βοήθεια, οι επιδημίες χολέρας και δάγκειου πυρετού. εξαπλώνεται. το σύστημα υγείας καταρρέει.

Περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν βίαια, ανάμεσά τους και αρκετές εκατοντάδες Παλαιστίνιοι που επέστρεψαν στη Γάζα, μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης στο Σουδάν – (από το Πορτ Σουδάν στη Γάζα, η οδική απόσταση είναι περίπου 1.350 χιλιόμετρα).

Ο τελευταίος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών στη Τζέντα, που συντονίζονται από την Ουάσιγκτον και το Ριάντ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της περιφερειακής ομάδας Ανατολικής Αφρικής IGAD ως εκπροσώπων της Αφρικανικής Ένωσης, έχει περιορισμένο εύρος, σύμφωνα με τους ίδιους τους διοργανωτές.

Συγκεκριμένα, στόχος, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι η διευκόλυνση της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας, η ενίσχυση της κατάπαυσης του πυρός και η υποστήριξη της παύσης των εχθροπραξιών.

Στο Σουδάν, ο στρατηγός Μπουρχάν αναφέρει αυτές τις μέρες ότι μπορεί να κηρύξει το λιμάνι του Πορτ Σουδάν ως έδρα της κυβέρνησης.

Ο στρατηγός Νταγκάλο επισημαίνει ότι σε αυτή την περίπτωση οι RSF θα κατακτήσουν το Πορτ Σουδάν με τη βία και θα εγκαθιδρύσουν την κρατική τους κυβέρνηση στο Χαρτούμ ή στην Ελ Τζενάινα.

Την ίδια στιγμή, το δυτικό Σουδάν και η σημερινή πρωτεύουσα Χαρτούμ βρίσκονται ήδη υπό τον έλεγχο των RSF. Το SAF βρίσκεται στα χέρια του μεγαλύτερου μέρους του βόρειου, ανατολικού και νότιου Σουδάν.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: