Οι κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία θα μπορούσαν να σημαίνουν το τέλος της εποχής Ερντογάν, διαπιστώνει το Forbes: «Είμαστε ο λαός, εσύ ποιος είσαι;» ερωτά ο ισλαμιστής ηγέτης

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan paid a visit to the TEKNOFEST Aviation, Space and Technology Festival, held at Atatürk Airport in Istanbul. Photo via Turkish Presidency




To αμερικανικό περιοδικό Forbes δημοσιεύει άρθρο του Mike O’Sullivan για την σημασία των επικείμενων εκλογών στην Τουρκία τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας και τις τακτικές που πιθανόν να χρησιμοποιήσει ο Ταγίπ Ερντογάν για να διατηρήσει την εξουσία του.

Κρυμμένο στο βιβλίο του Jan Werner Mueller για τον λαϊκισμό είναι ένα απόφθεγμα του Ερντογάν: «Είμαστε ο λαός, εσύ ποιος είσαι;»

Πρόκειται για μια ισχυρή και προκλητική δήλωση ενός πολιτικού που έχει γίνει η ενσάρκωση της Τουρκίας – στην αρχή αποπλανώντας το λαό του με πρόοδο, ανάπτυξη και εθνικά επιτεύγματα, και αργότερα κατακτώντας το κράτος και απογυμνώνοντας τους θεσμούς του.

Ως αποτέλεσμα των πράξεων του και των αξιών του, κατέρρευσε η τουρκική οικονομία και ο πληθωρισμός έχει φτάσει περίπου στο 100%.

Ο Ερντογάν θα γίνει κεντρικό πρόσωπο τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι τουρκικές προεδρικές εκλογές είναι σημαντικές διεθνώς για διάφορους λόγους. Οι εκλογές συνιστούν ένα κρίσιμο σημείο αναφοράς για την Τουρκία.

Μια νίκη του Ερντογάν θα πλήξει τη δημοκρατία και θα ακυρώσει για πάντα το υπόδειγμα του Κεμάλ Ατατούρκ ότι η Τουρκία πρέπει να προσπαθεί να είναι κοσμική, δημοκρατική και να κλίνει προς τη Δύση.

Γενικότερα, ο Ερντογάν συνιστά μια δοκιμαστική περίπτωση της θεωρίας της «αυταρχικής ύφεσης», καθώς άλλοι λαϊκιστές όπως ο Μπολσονάρο, και ο Ντόναλντ Τραμπ έχουν εκτροχιαστεί.

Μια αλλαγή φρουράς στην Τουρκία θα σήμαινε ότι ένας από τους μακροβιότερους λαϊκιστές έχει πλέον απορριφθεί, και ότι η δημοκρατία θα αναπνεύσει ξανά στην Τουρκία.

Αλλά και από γεωπολιτικής πλευράς, οι εκλογές στην Τουρκία είναι πολύ σημαντικές. Υπήρξε μια εποχή που η Τουρκία θαυμαζόταν ως πρότυπο και δύναμη σταθερότητας στη Μέση Ανατολή (κυρίως στον απόηχο της Αραβικής Άνοιξης) και το ρητό τής τότε εξωτερικής πολιτικής της ήταν «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες».

Όμως, τώρα η Τουρκία βρίσκεται σε σύγκρουση σε κάθε σημείο του χάρτη, εμπλέκεται στη σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, είναι στρατιωτικά ενεργή στη Λιβύη και τη Συρία, σε σύγκρουση με το Ισραήλ, το πιο επικίνδυνο μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και άσπονδος φίλος με την Ρωσία. Με απλά λόγια, στις εκλογές διακυβεύονται πολλά.

Απέναντι στον Ερντογάν είναι ο βετεράνος πολιτικός Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου – ο οποίος είναι ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος από το 2010.

Είναι οικονομολόγος και δημόσιος υπάλληλος στο παρελθόν και γενικά θεωρείται ήπιος, αν και τις τελευταίες εβδομάδες ηγήθηκε διαδηλώσεων έξω από υπουργικά γραφεία. Αυτές οφείλονται στις πολιτικές συνέπειες των σεισμών στην Τουρκία που προκάλεσαν τον θάνατο 50.000 ανθρώπων.

Σε αντίθεση με τον θανατηφόρο εκτροχιασμό ενός τρένου στην Ελλάδα, οι θάνατοι από τον σεισμό της Τουρκίας αναγνωρίζεται ότι προέρχονται από τις συνέπειες της διαφθοράς – είτε λόγω της κακής μηχανικής κτηρίων είτε από την αποτυχία των τουρκικών θεσμών να παράσχουν βοήθεια στους πληγέντες.

Η Τουρκία είναι το παράδειγμα επίδειξης των αρνητικών επιπτώσεων στις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος από την αποδυνάμωση των θεσμών – η οικογένεια του Ερντογάν και οι άνθρωποί του, για παράδειγμα, έλεγχαν το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ο Κεμάλ Ντερβίς είχε διορθώσει το τραπεζικό σύστημα και η προοπτική της ένταξης στην ΕΕ ήταν μπροστά, η Τουρκία τότε είχε σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Όμως τα τελευταία χρόνια αυτό έχει σταματήσει, καθώς η χάραξη πολιτικής, η ποιότητα των θεσμών και το κράτος δικαίου έχουν υποβαθμιστεί.

Το πιο πρόσφατο κόλπο του Ερντογάν στις εκλογές είναι να δηλώσει ασθένεια και να ακυρώσει τις προεκλογικές εκδηλώσεις, σε μια κίνηση που ορισμένοι γνώστες λένε ότι είναι μια προσπάθεια ψήφου συμπάθειας.

Η άποψη του αρθρογράφου είναι ότι εάν στον πρώτο γύρο των εκλογών η διαφορά είναι μικρή, τότε ο Ερντογάν θα περάσει σε πλήρη λαϊκισμό και θα μιμηθεί τον Τραμπ – επικαλούμενος συνωμοσία από τον στρατό, τις εξωτερικές δυνάμεις και, ενδεχομένως, νοθεία.

Η μοίρα του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, που φυλακίστηκε επειδή μίλησε εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν, είναι ένα σημάδι του πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει ο Ερντογάν για να διαφυλάξει την εξουσία του, καταλήγει ο αρθρογράφος.

ΠΗΓΗ: Αμερικανικό περιοδικό Forbes, Mike O’Sullivan – Turkey’s Crucial Election Could Mean The End Of Erdogan Era

Ιδού η αλήθεια: Τυχόν αλλαγή σκυτάλης στην Τουρκία δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ριζική αλλαγή της εξωτερικής της πολιτικής, προειδοποιεί ο Economist

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: