Η Κυπριακή Δημοκρατία δέσμευσε ήδη την περιοχή της γεώτρησης: Έτοιμη η εταιρεία Chevron για το «Αφροδίτη» του τεμαχίου 12

FILE PHOTO: Παρόμοιο γεωτρύπανο με αυτό θα χρησιμοποιήσει η Chevron για την γεώτρηση στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Φωτογραφία από την ιστοσελίδα της εταιρείας Stena Drilling




Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την τρίτη και τελική γεώτρηση της αμερικανικής ενεργειακής εταιρείας Chevron στο κοίτασμα Αφροδίτη του τεμαχίου 12 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Ήδη οι αρχές τις δημοκρατίας έχουν ήδη δεσμεύσει την περιοχή της γεώτρησης για τις εργασίες προετοιμασίας της, η οποία θα διενεργηθεί από το πλωτό γεωτρύπανο Stena Fourth εντός του δεύτερου δεκαήμερου Μαΐου.

Η εταιρεία, θα καταθέσει στη συνέχεια το πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος, όπου και θα αποφασιστεί που θα καταλήξει το φυσικό αέριο του Αφροδίτη, με το 2027 να παραμένει ως ορόσημο για την παραγωγή, όπως μετέδωσε το κανάλι Omega.

Παράλληλα τρέχουν και οι συζητήσεις με το Ισραήλ, το οποίο προβάλλει απαιτήσεις από το Αφροδίτη και το εφαπτόμενο Ισάι, ώστε να ξεκλειδώσουν οι σχεδιασμοί για το κυπριακό κοίτασμα. Την ίδια ώρα, αναμένονται νεότερα και για τις άλλες ανακαλύψεις στα τεμάχια 6 και 10.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται, εν τω μεταξύ, η εναλλακτική πρόταση του υπουργείου ενέργειας, με βασικό γνώμονα την ηλεκτροπαραγωγή στην Κύπρο από φυσικό αέριο είτε κυπριακό είτε ευρύτερα της ανατολικής μεσογείου.

Πρόταση η οποία θα προσφέρει ως κίνητρο στις εταιρείες, εντός και εκτός κυπριακής ΑΟΖ, τη δημιουργία ενός μικρού σταθμού υγροποίησης στην Κύπρο για σκοπούς εξαγωγής.

Πάντως, ο παράγοντας Τουρκία και οι παράνομες διεκδικήσεις της στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν φαίνεται να συνιστούν παράγοντα ανησυχίας για τους διεθνείς κολοσσούς, οι οποίοι προχωρούν βάσει σχεδιασμού και συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων που προβλέπονται στις συμβάσεις που υπέγραψαν με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: