Η Ιταλία σχεδιάζει να ποινικοποιήσει τη χρήση αγγλικών λέξεων

FILE PHOTO: H Iταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni. EPA, Riccardo Antimiani




Με πρόστιμο που φθάνει ακόμη και τα 100.000 ευρώ θα κινδυνεύουν Ιταλοί που σε επίσημες περιστάσεις θα χρησιμοποιούν αγγλικές λέξεις, εφόσον ψηφισθεί σχετικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση Μελόνι.

Το προσχέδιο του νόμου είναι προσανατολισμένο ιδιαίτερα στο φαινόμενο της «Anglomania» – όπως την αναφέρει- υποστηρίζοντας ότι η χρήση αγγλικών λέξεων, «υποβαθμίζει και αφανίζει» την ιταλική γλώσσα, προσθέτοντας ότι αυτό καθίσταται ακόμη χειρότερο επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλέον μέρος της ΕΕ.

Το νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει ακόμη τεθεί για κοινοβουλευτική συζήτηση, απαιτεί από οποιονδήποτε κατέχει αξίωμα στη δημόσια διοίκηση να έχει «υψηλό επίπεδο της γραπτής και προφορικής γνώσης της ιταλικής γλώσσας».

Απαγορεύει επίσης τη χρήση αγγλικών σε επίσημα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των «ακρωνύμιων και ονομάτων» για να περιγράφονται διάφορες θέσεις εργασίας (για παράδειγμα η λέξη «CEO») σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Οσο για ξένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ιταλία θα πρέπει να εκδώσουν στην ιταλική γλώσσα όλους τους εσωτερικούς κανονισμούς και τις συμβάσεις εργασίας, σύμφωνα το σχέδιο νόμου που περιήλθε σε γνώση του CNN.

«Δεν είναι μόνο θέμα μόδας, καθώς οι μόδες περνούν, αλλά η Αγγλομανία έχει επιπτώσεις στην κοινωνία στο σύνολό της», αναφέρει το προσχέδιο νόμου.

Το πρώτο άρθρο της προωθούμενης νομοθεσίας εγγυάται ότι ακόμη και σε γραφεία που συνεργάζονται με μη ιταλόφωνους αλλοδαπούς, τα ιταλικά πρέπει να είναι η κυρίως χρησιμοποιούμενη γλώσσα.

Επίσης το άρθρο 2 του νομοσχεδίου καθιστά τα ιταλικά «υποχρεωτικά για την προώθηση και χρήση δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών στην εθνική επικράτεια».

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ.

Προσοχή και στην προφορά: Mπρουσκέτα, όχι μπρουσέτα

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο νόμο, το Υπουργείο Πολιτισμού θα δημιουργήσει μια επιτροπή, αρμοδιότητα της οποίας θα είναι η «σωστή χρήση της ιταλικής γλώσσας και της προφορά της» στα σχολεία, τα μέσα ενημέρωσης, το εμπόριο και τη διαφήμιση.

Αυτό σημαίνει, ότι το να προφέρεις «bru-shetta» (την αγγλοποιημένη δηλαδλ εκδοχή μιας ιταλικότατης λέξης αντί του ορθού «bru-sketta» θα μπορούσε να είναι αξιόποινο αδίκημα!

Η κίνηση για την προστασία της ιταλικής γλώσσας έρχεται να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα προσπάθεια της κυβέρνησης να προστατεύσει την κουζίνα της χώρας.

Η κυβέρνηση Μελόνι έχει ήδη εισαγάγει νομοθεσία για την απαγόρευση της λεγόμενης συνθετικής ή εργαστηριακής κουζίνας λόγω της έλλειψης επιστημονικών μελετών για τις επιπτώσεις των συνθετικών τροφίμων, καθώς και «για την προστασία της κληρονομιάς του έθνους μας και της γεωργίας μας με βάση τη μεσογειακή διατροφή».

Την περασμένη εβδομάδα δε, οι υπουργοί Πολιτισμού και Γεωργίας της Ιταλίας έθεσαν και επισήμως την ιταλική κουζίνα ως υποψήφια για ένταξη στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η τύχη της συγκεκριμένης υποψηφιότητας θα κριθεί τον Δεκέμβριο του 2025.

Με πληροφορίες από CNN

Μετά το αλεύρι από ακρίδες και γρύλους η Ιταλία απαγορεύει και το εργαστηριακό κρέας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: