Η υπογονιμότητα κτυπάει εξίσου πλούσιους και φτωχούς, άνδρες και γυναίκες: Ενας στους έξι ανθρώπους θα τη συναντήσει στη ζωή του [videos]

FILE PHOTO A file picture dated shows a human egg cell being injected for demonstration purposes at a laboratory in Dresden, Germany. EPA/RALF HIRSCHBERGER




Ένας στους έξι ανθρώπους παγκοσμίως επηρεάζεται από υπογονιμότητα, σύμφωνα με μια έκθεση που αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος.

Περίπου το 17,5% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού – περίπου ένας στους έξι – θα αντιμετωπίσει στειρότητα κάποια στιγμή στη ζωή του, αναφέρει η έκθεση 98 σελίδων που δημοσιεύτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Τα στοιχεία είναι οι πρώτες εκτιμήσεις της για την αύξηση της υπογονιμότητας σε περισσότερο από μια δεκαετία.

Ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, δήλωσε ότι η έκθεση υπογράμμισε το μέγεθος της υπογονιμότητας ως ζήτημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως και έδειξε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να διευρυνθεί η πρόσβαση στην πρόληψη, τη διάγνωση και τις θεραπείες.

«Η έκθεση αποκαλύπτει μια σημαντική αλήθεια – η υπογονιμότητα δεν κάνει διακρίσεις», είπε ο Tedros. «Το τεράστιο ποσοστό των ανθρώπων που επηρεάζονται δείχνει την ανάγκη να διευρυνθεί η πρόσβαση στη φροντίδα γονιμότητας και να διασφαλιστεί ότι αυτό το ζήτημα δεν θα παραγκωνίζεται πλέον στην έρευνα και την πολιτική για την υγεία, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμοι ασφαλείς, αποτελεσματικοί και οικονομικά προσιτοί τρόποι για την απόκτηση της γονιμότητας για όσους την αναζητούν».

Ο ΠΟΥ είπε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να γνωρίζουμε εάν το ποσοστό αυξάνεται ή όχι.

Οι νέες εκτιμήσεις, που βασίζονται σε περισσότερες από 100 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1990 και 2021, δείχνουν περιορισμένη διακύμανση στον επιπολασμό μεταξύ των περιοχών.

Τα ποσοστά είναι επίσης συγκρίσιμα για χώρες υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, υποδηλώνοντας ότι η υπογονιμότητα είναι μια σοβαρή πρόκληση για την υγεία σε κάθε κοινότητα, χώρα και περιοχή του κόσμου. Ο επιπολασμός κατά τη διάρκεια της ζωής καταγράφηκε σε 17,8% στις χώρες υψηλού εισοδήματος και 16,5% σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

«Για εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, η διαδρομή προς τη γονεϊκότητα μπορεί να είναι δύσκολη, αν όχι αδύνατη», είπε ο Tedros. «Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι ένας στους έξι ανθρώπους επηρεάζεται από την αδυναμία να αποκτήσει παιδί κάποια στιγμή στη ζωή του. Αυτό είναι ανεξάρτητα από το πού ζουν και τους πόρους που διαθέτουν».

Η υπογονιμότητα είναι μια ασθένεια του ανδρικού ή γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, που ορίζεται από την αποτυχία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από 12 μήνες ή περισσότερους από τακτική απροστάτευτη σεξουαλική επαφή, αναφέρει η έκθεση. Μπορεί να προκαλέσει σημαντική αγωνία, στίγμα και οικονομικές δυσκολίες, επηρεάζοντας την ψυχική και ψυχοκοινωνική ευημερία των ανθρώπων.

«Οι αιτίες της υπογονιμότητας είναι ποικίλες και συχνά περίπλοκες, και είναι κάτι που βιώνουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες», είπε ο Tedros. «Πράγματι, μια μεγάλη ποικιλία ανθρώπων, σε όλες τις περιοχές, μπορεί να χρειάζεται φροντίδα γονιμότητας.

«Η πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας είναι ο πρωταρχικός τρόπος για να έχουν οι άνθρωποι τις καλύτερες πιθανότητες να αποκτήσουν τον αριθμό των παιδιών που επιθυμούν. Ωστόσο, στις περισσότερες χώρες, αυτές οι υπηρεσίες είναι ανεπαρκείς».

Παρά την κλίμακα του ζητήματος, οι λύσεις για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της υπογονιμότητας – συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση – παραμένουν υποχρηματοδοτούμενες και απρόσιτες σε πολλούς λόγω υψηλού κόστους, κοινωνικού στιγματισμού και περιορισμένης διαθεσιμότητας, ανέφερε η έκθεση.

Στις περισσότερες χώρες οι θεραπείες γονιμότητας χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό ιδιωτικά – συχνά με αποτέλεσμα τεράστιο οικονομικό κόστος.

Οι άνθρωποι στις φτωχότερες χώρες ξοδεύουν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους για τη φροντίδα της γονιμότητας σε σύγκριση με τους ανθρώπους στις πλουσιότερες χώρες, αναφέρει η έκθεση. Το υψηλό κόστος εμποδίζει τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες υπογονιμότητας ή μπορεί να τους εκτοξεύσει στη φτώχεια ως συνέπεια της αναζήτησης φροντίδας, προσθέτει.

«Εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν καταστροφικό κόστος υγειονομικής περίθαλψης μετά την αναζήτηση θεραπείας για τη στειρότητα, καθιστώντας αυτό ένα σημαντικό ζήτημα δικαιοσύνης και, πολύ συχνά, μια παγίδα ιατρικής φτώχειας για όσους πλήττονται», δήλωσε η Δρ Pascale Allotey, διευθύντρια σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και έρευνας στον ΠΟΥ.

«Οι καλύτερες πολιτικές και η δημόσια χρηματοδότηση μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την πρόσβαση στη θεραπεία και να προστατεύσουν τα φτωχότερα νοικοκυριά.».

Ενώ η νέα έκθεση υπογραμμίζει πειστικά στοιχεία για τον υψηλό παγκόσμιο επιπολασμό της υπογονιμότητας, δείχνει επίσης μια επίμονη έλλειψη δεδομένων σε πολλές χώρες και ορισμένες περιοχές. Απαιτεί μεγαλύτερη διαθεσιμότητα εθνικών δεδομένων για τη στειρότητα αναλυόμενα ανά ηλικία και αιτία για να βοηθηθεί ο ποσοτικός προσδιορισμός της υπογονιμότητας, καθώς και να γνωρίζουμε ποιος χρειάζεται φροντίδα γονιμότητας και πώς μπορούν να μειωθούν οι κίνδυνοι.

«Ελπίζω οι κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν αυτήν την έκθεση για να αναπτύξουν τεκμηριωμένες πολιτικές και να υιοθετήσουν αποδεδειγμένες λύσεις, ως μέρος των προσπαθειών τους να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να εκπληρώσουν τη βούληση για γονιμότητα και να ζήσουν πιο υγιείς ζωές», είπε ο Tedros.

Mε πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Nέοι θάνατοι παιδιών από στρεπτόκοκκο Α΄: Τρεις ανήλικοι νεκροί τους τελευταίους μήνες, τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: