“Η Ανατολική Μεσόγειος, παλαιό πεδίο σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας”: Τα ευαίσθητα ζητήματα των αμερικανικών F-16 και των F-35

FILE PHOTO; Αμερικανικά μαχητικά F-35, στο αεροπλανοφόρο Tripoli. Φωτογραφία via Department of Defense 🇺🇸, @DeptofDefense




Μακροσκελές άρθρο στον ιστότοπο ερευνητικής δημοσιογραφίας Mondafrique το οποίο επικαλείται και άλλα δημοσιεύματα όπως και δηλώσεις της ερευνήτριας Dorothée Schmid, επικεφαλής του προγράμματος Τουρκίας και Μέσης Ανατολής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (IFRI). [..]

ΤΙΤΛΟΣ: “Η Ανατολική Μεσόγειος, παλαιό πεδίο σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας” 

Αναφέρει τα εξής:

Οι εδαφικές διαμάχες μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας γύρω από τα νησιά – συμπεριλαμβανομένων των βραχονησίδων – στο Αιγαίο δεν είναι καινούργιες. [..] Σύμφωνα με την Dorothée Schmid, «η τουρκική κυβέρνηση θέλει τώρα να επεκτείνει την ΑΟΖ της στα όρια της υφαλοκρηπίδας της, αγνοώντας την ύπαρξη των ελληνικών νησιών στα ανοικτά των ακτών της που την εμποδίζουν να το κάνει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε το νησί Καστελόριζο, 7 χιλιόμετρα από την πόλη του Κας.

  • Γίνεται επίσης αναφορά στη συμφωνία που υπέγραψε η Άγκυρα με την Τρίπολη για τον καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Όπως σημειώνεται, η τουρκική ΑΟΖ, όπως προβλέπει αυτή η συμφωνία, περνάει έτσι ακριβώς στη μέση της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ.

Περιλαμβάνει επίσης, de facto, το ελληνικό νησί Καστελλόριζο, λίγα βήματα από την τουρκική πόλη Κας, κάτι αδύνατον για την Αθήνα που αντιδρά. Στο ίδιο πλαίσιο, γίνεται αναφορά στον αγωγό EastMed καθώς και στη νέα συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης τον Οκτώβριο του 2022.

Έτσι, δύο άξονες τέμνονται στην ανατολική Μεσόγειο: ένας που σχηματίζεται από την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα στη μία πλευρά και αυτός που σχηματίζεται από την Τουρκία και τη Λιβύη, αναφέρεται.

Το άρθρο αναφέρεται, επίσης, στην κούρσα των εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. [..]

Τέλος, το άρθρο αναφέρει ότι εν όψει των εντάσεων στην περιοχή, τίθεται ένα ερώτημα: υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών σήμερα ή στο εγγύς μέλλον;

Η υπόθεση ενός στρατιωτικού επεισοδίου μεταξύ των δύο χωρών «δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς: γύρω από την αναζήτηση υδρογονανθράκων, όπως το 1987 και το 2020, ή κατά την άνοδο της έντασης γύρω από αμφισβητούμενα νησιά και βραχονησίδες, όπως στα Ίμια το 1996 ή στο Καστελλόριζο, το οποίο ο Erdogan στοχοποιεί τακτικά στις ομιλίες του», λέει η Dorothée Schmid η οποία δηλώνει επίσης ότι σε κάθε αύξηση των εντάσεων, η μεσολάβηση του ΝΑΤΟ κατέστησε δυνατή την αποφυγή της κλιμάκωσης.

Αναφορικά με την πολιτική κατευνασμού των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, όπως υπενθυμίζει το Le Courrier international, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν, παρά τις διαφορές τους, μια παράδοση αλληλοβοήθειας όταν η μία ή/και η άλλη πλήττονται από μία ή περισσότερες φυσικές καταστροφές.

Αυτό το είδαμε στον πρόσφατο σεισμό στην Νότια Τουρκία και στους σεισμούς του 1999. Ο κατευνασμός φαίνεται επίσης στην αποκατάσταση ή την αναθέρμανση των σχέσεων με άλλες χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο και με τις οποίες η Άγκυρα βρισκόταν σε αντίθεση για αρκετά χρόνια, ιδίως το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Αυτές οι δύο χώρες είναι και οι δύο σύμμαχοι με την Ελλάδα στο θέμα των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

«Γίνονται και πάλι συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων. Ομοίως, οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βελτιωθεί, ιδιαίτερα στα ευαίσθητα ζητήματα των F-16 και των F-35», εξηγεί η Dorothée Schmid.

Πιστεύει επίσης ότι αυτή η αναθέρμανση «αναμένεται να εδραιώσει τη σταθεροποίηση των σχέσεων στο Αιγαίο, όπως και οι πρόσφατες επισκέψεις στην Τουρκία των επικεφαλής της αιγυπτιακής ή ισραηλινής διπλωματίας».

ΠΗΓΗ: Mondafrique – La Méditerranée orientale, terrain d’affrontement ancestral entre la Grèce et la Turquie

Το CNN καρφώνει την Τουρκία: Αμερικανικό στρατιωτικό έγγραφο αποκαλύπτει ότι η Wagner προσπάθησε να αγοράσει όπλα από μέλος του ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: