H Κούβα δεν θα γιορτάσει την Εργατική Πρωτομαγιά λόγω ελλείψεων στα καύσιμα: Αντί για παρελάσεις, ουρές χιλιομέτρων στα βενζινάδικα

FILE PHOTO: Άνδρας με ηλεκτροκίνητη μηχανή περνά μπροστά από ουρά αυτοκινήτων που περιμένουν για βενζίνη στην Αβάνα, Κούβα. EPA, Ernesto Mastrascusa




Υπήρξε μια εποχή που η Eργατική Πρωτομαγιά γιορτάζονταν στην Κούβα με παρελάσεις στις οποίες πορεύοταν εκατομμύρια άνθρωποι προς την πλατεία Επανάστασης της Αβάνας.

Πολλοί έβγαιναν από πεποίθηση, άλλοι γιατί πιέστηκαν, άλλοι για να απολαύσουν το πάρτι.

Αύριο Δευτέρα, ωστόσο, η πλατεία θα είναι άδεια, αφού το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας ακύρωσε τους φετινούς εορτασμούς λόγω ελλείψεων στην βενζίνη που ακρωτηριάζουν την οικονομία του νησιού.

Για εβδομάδες, οι οδηγοί κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους έξω από πρατήρια καυσίμων σε ουρές που εκτείνονται για χιλιόμετρα και διαρκούν μέρες.

  • Ο Πρόεδρος Miguel Díaz-Canel είπε ότι το νησί λαμβάνει μόνο τα δύο τρίτα της βενζίνης που χρειάζεται και ότι το έλλειμμα οφείλεται στο ότι οι προμηθεύτριες  χώρες δεν εκπληρώνουν τις συμβατικές τους συμφωνίες.

Ο Χόρχε Πινιόν, διευθυντής του Πανεπιστημίου του Τέξας στο πρόγραμμα Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Όστιν στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, είπε ότι επρόκειτο για  μια νύξη για τη Βενεζουέλα.

Τα δύο σοσιαλιστικά κράτη έχουν συνάψει συμφωνία ανταλλαγής από το 2000: η Κούβα στέλνει στη Βενεζουέλα γιατρούς, δασκάλους και – σύμφωνα με  ισχυρισμούς – πράκτορες της αντικατασκοπείας, σε αντάλλαγμα για αποστολές αργού πετρελαίου. Αυτή η συμφωνία τώρα φαίνεται να έχει καταποντιστεί.

«Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η Βενεζουέλα χάνει αυτά τα έσοδα μη πουλώντας αυτό το πετρέλαιο στη διεθνή αγορά», είπε ο Πινιόν. «Νομίζω ότι έφτασαν σε ένα σημείο όπου δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν να παρέχουν πετρέλαιο χωρίς μετρητά στους Κουβανούς».

  • Οι εξαγωγές της Βενεζουέλας προς την Κούβα μειώθηκαν κατά περίπου 50% την τελευταία δεκαετία, καθώς η συνολική παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε λόγω της διαφθοράς, της κακής διαχείρισης και των κυρώσεων. Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε μια νέα δυναμική στο παιχνίδι.

Διψασμένη για αργό μετά την επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η Ουάσιγκτον εξέδωσε τον περασμένο Νοέμβριο στην Chevron άδεια εξαγωγής πετρελαίου της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ για πρώτη φορά εδώ και χρόνια.

  • Αυτό έχει φέρει πρόβλημα στην Κούβα : το νησί έχει άφθονο αργό, αλλά είναι χαμηλής ποιότητας και τα διυλιστήρια του νησιού δεν μπορούν να το επεξεργαστούν . Το υψηλότερης ποιότητας αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας, όπως φαίνεται, πηγαίνει τώρα στις ΗΠΑ.

Η Κούβα, η οποία δεν έχει την άνεση των μετρητών, αγωνίζεται να αγοράσει καύσιμα, ή ακόμα και αραιωτικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διύλιση αργού πετρελαίου υψηλής περιεκτικότητας σε θείο σε βενζίνη, στη διεθνή αγορά.

Οι κυρώσεις «μέγιστης πίεσης», που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ και διατηρήθηκαν ως επί το πλείστον από τον Πρόεδρο Μπάιντεν, επιδρούν σε αυτό, μειώνοντας δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από τα κρατικά έσοδα σε ξένο νόμισμα, τιμωρώντας τα πετρελαιοφόρα που ελλιμενίζονται στο νησί και περικόπτοντας τις πιστωτικές γραμμές.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι εάν διατηρηθεί η κατάσταση, οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν και η παραγωγικότητα θα πέσει ακόμη χαμηλότερα.

  • Η φετινή συγκομιδή ζάχαρης αναμένεται να είναι η χειρότερη εδώ και έναν αιώνα, αφού οι ελλείψεις ντίζελ εμπόδισαν το ζαχαροκάλαμο να φτάσει στα διυλιστήρια.

Παρά ταύτα, ο Ulises Guilarte de Nacimiento, επικεφαλής του Κεντρικού Συνδικάτου Εργαζομένων της Κούβας δήλωσε πως η Εργατική Πρωτομαγιά δεν θα ακυρωθεί εντελώς. Οι εορτασμοί σε τοπικές κοινωνίες, σχολεία και χώρους εργασίας θα συνεχιστούν, υπό συνθήκες «μέγιστης λιτότητας», είπε.

Ο William LeoGrande, καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στην Ουάσιγκτον, ο οποίος έχει γράψει εκτενώς για την κουβανική πολιτική, είπε ότι η προσέλευση στην παρέλαση της Πρωτομαγιάς μειώθηκε σταδιακά με τα χρόνια, καθώς ο τεράστιος ενθουσιασμός και η ελπίδα για τις κοινωνικές αλλαγές που επέφερε η επανάσταση τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από την απογοήτευση για τις κακουχίες από τη δεκαετία του 1990.

  • «Το επαναστατικό πνεύμα έχει εκτονωθεί», είπε. «Και ειλικρινά η ζωή είναι τόσο δύσκολη στην Κούβα αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν πολλά να γιορταστούν».

Ο 41χρονος Rogelio Sanchez, από μια μικρή πόλη δυτικά της Αβάνας, είναι πιο πιθανό να περάσει τη μέρα περιμένοντας στην ουρά για καύσιμα.

«Έχουμε περάσει τέσσερις μέρες ψάχνοντας για καύσιμα», είπε. «Δεν το αντέχω άλλο αυτό».

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian

 

Δύσκολα τα πράγματα στο Μπαχμούτ που υποτίθεται πως είχε καταλάβει: Τελεσίγραφο Πριγκόζιν στη Μόσχα – Ή στέλνετε πυρομαχικά ή αποχωρεί η Wagner [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: