Γιατί γκριζάρουν τα μαλλιά; Επιστήμονες ίσως ανακάλυψαν τον μηχανισμό και, μελλοντικά, τη θεραπεία…[videos]

Photo by Ron Lach via Pexels




Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τον μηχανισμό που ευθύνεται για το γκριζάρισμα των μαλλιών, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπείας για την αλλαγή των κυττάρων προκειμένου να αντιστραφεί ή να σταματήσει η διαδικασία.

  • Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα βλαστοκύτταρα μπορεί να κολλάνε, να μπλοκάρουν καθώς τα μαλλιά γερνούν και να χάσουν την ικανότητά τους να ωριμάζουν και να δίνουν το σήμα για τη διατήρηση του χρώματος στα μαλλιά. 

Ορισμένα βλαστοκύτταρα – τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων – έχουν μια μοναδική ικανότητα μετάβασης στους θαλάμους ανάπτυξης του τριχοθυλακίου. Αυτά τα κύτταρα χάνουν την ικανότητα να κινούνται με την ηλικία, να διατηρούν το χρώμα, με αποτέλεσμα να γκριζάρουν ή να ασπρίζουν τα μαλλιά.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε κύτταρα στο δέρμα ποντικών που βρέθηκαν επίσης και σε ανθρώπους και τα οποία ονομάζονται βλαστοκύτταρα μελανοκυττάρων ή McSCs.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τους ερευνητές της ιατρικής σχολής Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, λένε ότι εάν τα ευρήματά τους ισχύουν για τους ανθρώπους, θα μπορούσαν να αναδείξουν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να αναστραφεί ή να αποτραπεί το άσπρισμα των μαλλιών.

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Qi Sun, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο NYU Langone Health, δήλωσε: «Οι νέοι μηχανισμοί αυξάνουν την πιθανότητα να υπάρχει η ίδια σταθερή θέση των βλαστοκυττάρων μελανοκυττάρων και στους ανθρώπους.

«Αν ναι, παρουσιάζει μια πιθανή οδό για την αναστροφή ή την πρόληψη του γκριζαρίσματος των ανθρώπινων μαλλιών, βοηθώντας τα μπλοκαρισμένα κύτταρα να μετακινηθούν ξανά μεταξύ των αναπτυξιακών θαλάμων των τριχοθυλακίων».

  • Το χρώμα των μαλλιών ελέγχεται από το εάν οι συνεχείς δεξαμενές πολλαπλασιασμού των McSCs εντός των τριχοθυλακίων λαμβάνουν το σήμα ώστε να γίνουν ώριμα κύτταρα και να κάνουν τις  πρωτεϊνικές χρωστικές ουσίες υπεύθυνες για το χρώμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής τριχοφυΐας τα κύτταρα περιστρέφονται συνεχώς μεταξύ των διαμερισμάτων του αναπτυσσόμενου τριχοθυλακίου. Είναι μέσα σε αυτά τα διαμερίσματα όπου τα McSC εκτίθενται σε σήματα που επηρεάζουν την ωριμότητα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα McSCs μετασχηματίζονται μεταξύ της πιο πρωτόγονης κατάστασης των βλαστοκυττάρων  και του επόμενου σταδίου της ωρίμανσης τους ανάλογα με τη θέση τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, καθώς τα μαλλιά γερνούν, πέφτουν και στη συνέχεια μεγαλώνουν επανειλημμένα, αυξανόμενος αριθμός McSCs κολλάνε στο διαμέρισμα βλαστοκυττάρων που ονομάζεται διόγκωση του θύλακα της τρίχας, όπου παραμένουν.

Ερευνητής που πήρε μέρος στη μελέτη, ο Mayumi Ito, είπε: «Είναι η απώλεια της λειτουργίας που μοιάζει μ’ αυτή του χαμαιλέοντα στα βλαστοκύτταρα μελανοκυττάρων που μπορεί να ευθύνεται για το γκριζάρισμα και την απώλεια του χρώματος των μαλλιών».

 

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: