Επιστημονική επανάσταση: Για πρώτη φορά στον κόσμο αίμα φτιαγμένο στο εργαστήριο δοκιμάζεται σε μεταγγίσεις σε ανθρώπους [videos]

FILE PHOTO: Δύο συμμετέχοντες έχουν ήδη λάβει τα εργαστηριακά κύτταρα αίματος και μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανίσει παρενέργειες. Screenshot via YouTube




Αίμα που έχει αναπτυχθεί σε εργαστήριο μεταγγίστηκε σε ανθρώπους σε μια παγκόσμια πρώτη κλινική δοκιμή, λένε βρετανοί ερευνητές, σύμφωνα με το βρετανικό BBC.

Δύο συμμετέχοντες έχουν ήδη λάβει τα εργαστηριακά κύτταρα αίματος και μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανίσει παρενέργειες.

Μικρές ποσότητες -που ισοδυναμούν με μια-δυο κουταλιές- δοκιμάζονται για να δουν οι επιστήμονες πώς αποδίδει μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Το μεγαλύτερο μέρος των μεταγγίσεων αίματος θα βασίζεται πάντα σε άτομα που είναι τακτικοί αιμοδότες.

Αλλά ο απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθούν ζωτικής σημασίας, αλλά εξαιρετικά σπάνιες, ομάδες αίματος που είναι δύσκολο να αποκτηθούν μέσω της αιμοδοσίας και οι οποίες είναι απαραίτητες για άτομα που εξαρτώνται από τακτικές μεταγγίσεις αίματος για καταστάσεις όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Εάν το αίμα δεν ταιριάζει με ακρίβεια, τότε το σώμα αρχίζει να το απορρίπτει και η θεραπεία αποτυγχάνει.

Ο καθηγητής Ashley Toye, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, είπε ότι ορισμένες ομάδες είναι  “πραγματικά, πραγματικά σπάνιες” και ότι “μπορεί να υπάρχουν μόνο 10 άτομα στη χώρα” που μπορούν να δώσουν τέτοιο αίμα.

Πώς παράγεται το αίμα;

Στο ερευνητικό έργο συμμετέχουν ομάδες από το Μπρίστολ, το Κέμπριτζ, το Λονδίνο και την υπηρεσία Αίματος και Μετάγγισης του βρετανικού ΕΣΥ.   Επικεντρώνεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα.

Πώς γίνεται η μετάγγιση

* Ξεκινούν με μια κανονική αιμοδοσία (περίπου 470 ml)
* Τα μαγνητικά σφαιρίδια χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή εύκαμπτων βλαστοκυττάρων που μπορούν να γίνουν ερυθρά αιμοσφαίρια
*Αυτά τα βλαστοκύτταρα ενθαρρύνονται να αναπτυχθούν σε μεγάλους αριθμούς στα εργαστήρια
* Και στη συνέχεια καθοδηγούνται για να γίνουν ερυθρά αιμοσφαίρια

Η διαδικασία διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες και μια αρχική δεξαμενή περίπου μισού εκατομμυρίου βλαστοκυττάρων οδηγεί σε 50 δισεκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια.
Αυτά φιλτράρονται για να μεταμοσχευθούν περίπου 15 δισεκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια που βρίσκονται στο σωστό στάδιο ανάπτυξης.

«Θέλουμε να βγάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αίμα στο μέλλον, οπότε το όραμά  μου είναι ένα δωμάτιο γεμάτο μηχανήματα που το παράγουν συνεχώς από μια κανονική αιμοδοσία», είπε ο καθηγητής Toye.

Δύο άτομα έχουν λάβει πρώτα μέρος στη δοκιμή, η οποία έχει στόχο να δοκιμάσει το αίμα σε τουλάχιστον 10 υγιείς εθελοντές. Θα λάβουν δύο δόσεις των 5-10 ml με διαφορά τουλάχιστον τεσσάρων μηνών – μία φυσιολογικού αίματος και μία αίματος που έχει αναπτυχθεί στο εργαστήριο.

Το τεχνητό αίμα έχει επισημανθεί με μια ραδιενεργή ουσία, η οποία χρησιμοποιείται συχνά σε ιατρικές διαδικασίες, έτσι οι επιστήμονες μπορούν να δουν πόσο καιρό διαρκεί στο σώμα.

Ελπίζεται ότι το αίμα που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο θα είναι πιο ισχυρό από το κανονικό.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια διαρκούν κανονικά για περίπου 120 ημέρες . Μια τυπική αιμοδοσία περιέχει ένα μείγμα από νεαρά και ηλικιωμένα ερυθρά αιμοσφαίρια, ενώ το αίμα που έχει αναπτυχθεί στο εργαστήριο είναι φρεσκοφτιαγμένο, επομένως θα πρέπει να διαρκέσει για 120 ολόκληρες ημέρες.

Οι ερευνητές εικάζουν  ότι αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει τόσο μικρότερες όσο και λιγότερο συχνές αιμοδοσίες στο μέλλον.

Οικονομικές και τεχνολογικές προκλήσεις

Η μέση αιμοδοσία κοστίζει στο ΕΣΥ  περίπου 130 λίρες. Η καλλιέργεια αίματος θα κοστίσει πολύ περισσότερο, αν και η ομάδα δεν έχει αναφέρει πόσο.

Μια άλλη πρόκληση είναι ότι τα συλλεγόμενα  βλαστοκύτταρα τελικά εξαντλούνται, γεγονός που περιορίζει την ποσότητα αίματος που μπορεί να αναπτυχθεί. Θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να παραχθούν οι όγκοι που θα χρειάζονταν κλινικά.

Δρ Farrukh Shah,  διευθυντής μετάγγισης στην αρμόδια υπηρεσία του βρετανικού ΕΣΥ Blood and Transplant, δήλωσε:

«Αυτή η παγκόσμια κορυφαία έρευνα θέτει τις βάσεις για την κατασκευή ερυθρών αιμοσφαιρίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για τη μετάγγιση σε άτομα  με διαταραχές όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία.

«Η δυνατότητα αυτή η εργασία να ωφελήσει πολύ τους ασθενείς που υποβάλλονται σε μετάγγιση είναι πολύ σημαντική».

 

 

 

 

Με πληροφορίες από BBC

Οι καύσωνες σκότωσαν τουλάχιστον 15.000 ανθρώπους στην Ευρώπη το 2022

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: