Εξερράγη το Starship της SpaceX τέσσερα λεπτά μετά την απογείωσή του: Απέτυχε ο δισεκατομμυριούχος ‘Ελον Μασκ [video]

Φωτογραφία από video της SpaceΧ




Tέσσερα λεπτά μετά την απογείωσή του από τις εγκαταστάσεις Starbase στο Νότιο Τέξας, ο τεράστιος πύραυλος Starship τον οποίο ανέπτυξε η SpaceX για να μεταφέρει ανθρώπους προς την Σελήνη και τον Άρη, εξερράγη εν πτήσει κατά τη διάρκεια της πρώτης δοκιμαστικής του πτήσης.

Η ατυχής κατάληξη δεν συνιστά, ωστόσο, αποτυχία για την εταιρία του δισεκατομμυριούχου ‘Ελον Μασκ, καθώς το γεγονός ότι ο πύραυλος αυτός -ο μεγαλύτερος που έχει κατασκευαστεί ποτέ- κατάφερε να εκτοξευθεί θεωρείται σημαντικό επίτευγμα.

Η αιτία της έκρηξης αποδίδεται σε μία ραγδαία και μη προγραμματισμένη αποσυναρμολόγηση πριν από τον διαχωρισμό του έγραψε η SpaceX στο Twitter.

 

Το μήκους 120 μέτρων Starship, απογειώθηκε -χωρίς πλήρωμα- στις 16:33 (ώρα Ελλάδας).

Οι 33 κινητήρες του έπιασαν την κατάλληλη ταχύτητα, αλλά στη συνέχεια άρχισε να στροβιολίζεται προτού τελικά εκραγεί, περίπου τέσσερα λεπτά μετά την απογείωσή του.

 

Τα δύο τμήματα του συστήματος που το συναπαρτίζουν δεν μπόρεσαν να διαχωριστούν μετά την απογείωση, προκαλώντας εν τέλει την ανάφλεξη.

Ο Ελον Μασκ στην πρώτη του αντίδραση έγραψε:  Συγχαρητήρια @SpaceX για  την συναρπαστική δοκιμαστική εκτόξευση του Starship! Μάθαμε πολλά για την επόμενη δοκιμαστική πτήση σε λίγους μήνες.

Τα συντρίμμια του σκάφους κατέπεσαν μαζί με τον πύραυλο στον Ατλαντικό. Η προηγούμενη απόπειρα εκτόξευσης του Starship έγινε την Δευτέρα του Πάσχα (18 Απριλίου), ωστόσο αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή λόγω ενός τεχνικού προβλήματος.

Η εταιρεία και ο Έλον Μασκ δήλωσαν ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εκ νέου προσπάθεια εκτόξευσης εντός 48 ώρων, η οποία τελικά έγινε σήμερα στη Μπόκα Τσίκα στο Τέξας.

Τόσο το άνω όσο και το κάτω τμήμα του συστήματος έχουν σχεδιαστεί για να επιστρέφουν με ασφάλεια στη Γη για μια ήπια προσγείωση, ώστε να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Ο Μασκ υποστηρίζει ότι η επαναχρησιμοποίηση των πυραύλων καθιστά τις διαστημικές πτήσεις πολύ φθηνότερες από ό,τι πιθανώς ανάλογες της NASA.

Σε αντίθεση με τη NASA, η οποία επιχειρεί να αποφeύγει κάθε κίνδυνο, η SpaceX έχει ιστορικό να μην την απασχολούν ακόμη και εκρήξεις προθυμία σε δοκιμαστικές πτήσεις, με τον Μασκ να δηλώνει ότι η επιχείρηση επωφελείται από το να καταλαβαίνει τι πάει στραβά.

Η SpaceX κατασκεύασε τον δικό της διαστημικό «λιμένα», με το όνομα Starbase, στον Κόλπο του Μεξικού στην Μπόκα Τσίκα του Τέξας, για να εκτοξεύει τους πυραύλους της.

Ο Μασκ έχει πει ότι ανέπτυξε το Starship, το οποίο προηγουμένως ονομαζόταν BFR (κάποιοι και ο Μασκ δεν το έχει διαψέυσει ότι τα τρία γράμματα σημαίνουν Big Fucking Rocket), ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν τελικά να γίνουν «διαπλανητικό είδη».

Η SpaceX ισχυρίζεται ότι το Starship, το οποίο έχει χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου έως και 150 τόνους, θα μπορεί να μεταφέρει δεκάδες ανθρώπους σε διαπλανητικές πτήσεις μεγάλης διάρκειας.

Έχει ήδη προγραμματιστεί για φέτος ένα ταξίδι με ιδιωτική χρηματοδότηση για 11 άτομα γύρω από το φεγγάρι, αν και αυτή η χρονική στιγμή φαίνεται πλέον μη ρεαλιστική.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: