Επίδειξη δύναμης, μήνυμα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία; Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν πυρηνικό υποβρύχιο στη Μέση Ανατολή εν μέσω της έντασης με την Τεχεράνη

Guided-missile submarine USS Florida (SSGN-728) transits the Suez Canal en route to the Red Sea, on April 7, 2023. US Navy Photo




Το πρακτορείο Bloomberg σε ανταπόκριση του Sam Dagher μεταδίδει ότι ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών αποκάλυψε το Σάββατο ότι έχει αναπτύξει ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στη Μέση Ανατολή σε μια επίδειξη δύναμης εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το Ιράν.

Το USS Florida -ικανό να φέρει έως και 154 πυραύλους κρουζ χερσαίων επιθέσεων Tomahawk- ξεκίνησε τη διέλευση από τη Διώρυγα του Σουέζ από τη Μεσόγειο την Παρασκευή, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, η οποία εδρεύει στο Μπαχρέιν στον Περσικό Κόλπο.

Τίτλος: US Deploys Nuclear Submarine in Mideast Amid Iran Tension – Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν πυρηνικό υποβρύχιο στη Μέση Ανατολή εν μέσω της έντασης στο Ιράν

Το υποβρύχιο αναπτύσσεται για την υποστήριξη του Πέμπτου Στόλου των ΗΠΑ, ο οποίος εδρεύει επίσης στο Μπαχρέιν, για να «διασφαλίσει την περιφερειακή θαλάσσια ασφάλεια και σταθερότητα», δήλωσε ο διοικητής Tim Hawkins, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Ο Hawkins αρνήθηκε να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες για την αποστολή ή το χρονοδιάγραμμά της ή να διευκρινίσει εάν το υποβρύχιο κατευθυνόταν στον Περσικό Κόλπο.

Η τελευταία προσπάθεια των ΗΠΑ ακολουθεί τις αυξημένες επιθέσεις τους τελευταίους μήνες σε στρατεύματα των ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο Ιράκ και τη Συρία. Οι διοικητές των ΗΠΑ έχουν επίσης προειδοποιήσει για τις διευρυμένες δυνατότητες πυραύλων και τις δραστηριότητες πυρηνικού εμπλουτισμού του Ιράν και τη σοβαρή απειλή που αυτό συνιστά για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Λαμβάνει χώρα επίσης στο πλαίσιο μιας κλιμάκωσης στον σκιώδη πόλεμο του Ισραήλ με το Ιράν και των μεγάλων γεωπολιτικών αλλαγών στη Μέση Ανατολή.

Ανησυχώντας ότι κάτι από όλα αυτά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα μεγάλα οικονομικά σχέδια της, η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και ο κύριος σύμμαχος της Ουάσιγκτον στον Κόλπο, επιδιώκει τώρα συνεργασία με το Ιράν, στρέφεται προς την Κίνα και σφυρηλατεί μια στενότερη συμμαχία με τη Μόσχα, ειδικά στην πετρελαϊκή πολιτική.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να απομονώσουν και να αποδυναμώσουν τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία πέρυσι.

Καθώς το USS Florida κατευθυνόταν προς τη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ την Παρασκευή βομβάρδισε τοποθεσίες στη Λωρίδα της Γάζας, που είπε ότι ανήκαν στην μαχητική ομάδα της Χαμάς που είναι σύμμαχος του Ιράν.

Η μικρότερη Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, που υποστηρίζεται πλήρως από το Ιράν, ανέλαβε την ευθύνη για ένα μπαράζ ρουκετών που εκτοξεύτηκαν την προηγούμενη μέρα στο βόρειο Ισραήλ από τον γειτονικό Λίβανο, στον οποίο κυριαρχεί η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ.

Το τελευταίο κύμα βίας προκλήθηκε από συγκρούσεις μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και των μουσουλμάνων πιστών στο τέμενος Al-Aqsa της Ιερουσαλήμ.

«Η κακή συμπεριφορά του Ιράν έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια», είπε ο στρατηγός Kurilla, ο διοικητής της Centcom, σε κατάθεσή του στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα.

Είπε επίσης ότι «Το Ιράν του 2023 δεν είναι το Ιράν του 1983», αποκαλώντας την Τεχεράνη «εκθετικά πιο ικανή» να χτυπήσει οπουδήποτε στη Μέση Ανατολή με το «μεγαλύτερο και πιο ποικίλο πυραυλικό οπλοστάσιο» της περιοχής.

Ενώ οι ΗΠΑ χαιρέτησαν επισήμως την «κατευναστική επίδραση» που θα μπορούσε να έχει στην περιοχή μια προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας-Ιράν, λέγεται ότι αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση του Ριάντ να συμπεριλάβει την Κίνα ως εγγυητή, καθώς και από τον εναγκαλισμό του με τον Άσαντ, τον κεντρικό Άραβα σύμμαχο του Ιράν, ο οποίος υφίσταται βαριές κυρώσεις από τις ΗΠΑ για πολεμικές φρικαλεότητες.

Περαιτέρω τροφοδότησε τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να ενταχθεί ως «εταίρος διαλόγου» στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, ένα μπλοκ ασφάλειας και άμυνας υπό την ηγεσία της Κίνας, μέλη του οποίου είναι το Ιράν και η Ρωσία.

Ο Sanam Vakil, διευθυντής του προγράμματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο Chatham House, λέει ότι δεν υπάρχει τίποτα αντιφατικό μεταξύ του Ιράν που επιδιώκει να βελτιώσει τους δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές δυνάμεις του Κόλπου, ενώ ταυτόχρονα κλιμακώνει τον συγκεκαλυμμένο πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Ο Vakil είπε ότι υπάρχει «πολλή ύβρις» στην Τεχεράνη αυτή τη στιγμή, με πολλά στοιχεία του καθεστώτος να νιώθουν θριαμβευτικά που όχι μόνο έχουν αντισταθεί στην πολιτική των ΗΠΑ «περικύκλωσης και μέγιστης πίεσης», αλλά στην πραγματικότητα έχουν πλέον δημιουργήσει μια σφήνα μεταξύ των ΗΠΑ και του κυριότερου Άραβα σύμμαχου τους, της Σαουδικής Αραβίας.

«Είναι δικαίωση του επί δεκαετίες στόχου τους να απωθήσουν τις ΗΠΑ από την περιοχή», είπε.

ΠΗΓΗ: Πρακτορείο Bloomberg – Ανταπόκριση του Sam Dagher – US Deploys Nuclear Submarine in Mideast Amid Iran Tension

Η διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων του Πενταγώνου βασικά αποκαλύπτει την κατασκοπεία των ΗΠΑ σε αντιπάλους, αλλά και σε συμμάχους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: