Ελληνικός ρεαλισμός και μέλλον: Με αφορμή τη δήλωση υποψηφιότητας της Τουρκίας στον ΙΜΟ με συναίνεση της Ελλάδας

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας (Α), με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlüt Çavuşoğlu (Μαβλούτ Τσαβούσογλου) κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στις Βρυξέλλες. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, STR




Του ΗΡΑΚΛΗ ΓΕΡΟΓΙΩΚΑ*

Οι άνθρωποι πολλές φορές πιστεύουν αυτό που θέλουν να πιστέψουν, ακούν αυτό που θέλουν να ακούσουν, και κάνουν αυτό που θα έκαναν εάν τα δύο προηγούμενα ήταν πραγματικότητα.

Αυτό είναι μια λανθασμένη συνθήκη και συχνά όταν εφαρμόζεται στις σχέσεις οδηγεί σε δυστυχία και χωρισμό, στον εργασιακό τομέα σε ασυνεννοησία και ανεργία. Όταν δε εφαρμόζεται στην εξωτερική πολιτική, σε ξεριζωμό, πόλεμο, θάνατο.

Μετά τον σεισμό στη Τουρκία και το δυστύχημα στα Τέμπη, πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για μια καινούρια εποχή στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς τα δύο θλιβερά γεγονότα θα έκαναν τις δύο χώρες να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους και να αντιληφθούν ότι η ζωή είναι πιο σημαντική από τον θάνατο.

Διαψεύστηκαν γρήγορα βέβαια καθώς η «Γαλάζια Πατρίδα» σαν δόγμα είναι στην καθημερινή ατζέντα των Τούρκων πολιτικών τον τελευταίο καιρό.

Η υψηλή στρατηγική των κρατών δεν αλλάζει μετά από μια τραγωδία, εκτός αν το σοκ είναι δυσθεώρητο και απειλεί την ίδια την ύπαρξη του κράτους, όπως στην περίπτωση της Ιαπωνίας πριν τη ρίψη πυρηνικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

  • Μιλώντας για υψηλή στρατηγική, θυμάμαι τον Γιανναρά, ο οποίος σε κάποιο βιβλίο του ψέγει τον Βενιζέλο γιατί επέμενε να περικλείσει τον Ελληνισμό στα στενά σύνορα της Ελληνικής επικράτειας ενώ θα μπορούσε, σύμφωνα με τον Γιανναρά, να αφήσει ελεύθερο το ελληνικό πνεύμα να ακμάσει πέραν αυτής, στην Ιωνία, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή.

Μήπως όμως ο μεγάλος Βενιζέλος είχε προβλέψει την αδυναμία που θα επιδείκνυε το ελληνικό κράτος στο να προστατέψει την διασπορά του, όπως δυστυχώς φάνηκε με το πέρασμα του χρόνου;

Αναπόδραστα έρχεται στο μυαλό η Κύπρος και η Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, της παγκόσμιας ρυθμιστικής αρχής για θέματα που συνδέονται με τη ναυτιλία.

Η Ελλάδα σύμφωνα με δηλώσεις των δύο ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια ενός σύντομου διαλείμματος του τουρκικού αναθεωρητικού κρεσέντο, έχει έρθει σε συμφωνία με την Τουρκία για στήριξη της Τουρκίας στον ΙΜΟ (International Maritime Organization), δραστηριότητες του οποίου αναφέρονται στην ιστοσελίδα του www.imo.org με αντίστοιχη στήριξη της ελληνικής υποψηφιότητας για μια μη μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026.

Η αλήθεια είναι ότι τέτοιες συμφωνίες πρέπει να διερευνώνται σε βάθος και με γνώμονα πιθανές επιπτώσεις όχι απλά σε βάθος δεκαετιών αλλά και αιώνων, και δεν παίρνονται ελαφρά τη καρδία καθώς μπορούν να παράγουν αποτελέσματα ορατά μόνον στον ιστορικό του μέλλοντος και στην Υστεροφημία.

Οι Τούρκοι ακόμη μετανιώνουν τη Συνθήκη της Λωζάνης και εμείς θα συνειδητοποιήσουμε στο μακρινό μέλλον τις αστοχίες των Πρεσπών.

Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά την τετραετία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, τόσο από άποψη ήπιας όσο και σκληρής ισχύος. Έχει θωρακίσει χερσαία και θαλάσσια σύνορα, έχει χαλκεύσει συμμαχίες, έχει αποκτήσει οντότητα στην περιοχή.

Μέσα στα πλαίσια αυτής της νέας πραγματικότητας καλείται να επιδείξει ρεαλισμό, να προστατέψει σύσσωμο τον ελληνισμό και να χαράξει υψηλή στρατηγική με το βλέμμα στο μέλλον, προβλέποντας τους σκοπέλους που έρχονται.

  • Ο Ηρακλής Γερογιώκας είναι υπ. Διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας / Συντονιστής της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι πολίτες απέτρεψαν να γίνει η Κύπρος προτεκτοράτο: Από το σχέδιο Ανάν στο Κραν Μοντάνα, οι μοιρολογίστρες της “όποιας λύσης” είναι οι ίδιες και απαράλλαχτες…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: