Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία το «κτύπημα» του Προέδρου Μπάιντεν στον Ερντογάν: Κόχλαζε ο θυμός του εδώ και καιρό, και ξέσπασε… (video)

epa10588498 US President Joe Biden (C) and First Lady Jill Biden (2-R) arrive at Fort Lesley J. McNair in Washington, DC, USA. EPA, NATHAN HOWARD, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Αθήνα

Νωρίς το πρωί της 24ης Απριλίου, την 108η επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, που προηγήθηκε του Ολοκαυτώματος των Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας, κτύπησε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.

Και ήταν ένα κτύπημα ισχυρό, που προκάλεσε αίσθηση σε όλο τον κόσμο. Χαρακτήρισε ξανά, όπως μας έχει συνηθίσει, ασυγχώρητο έγκλημα, ένα έγκλημα που δεν θα ξεχαστεί ποτέ, την Αρμενική Γενοκτονία από τους Τούρκους Αττίλες.

Πρέπει κανείς να μελετήσει την ανακοίνωση του σημερινού ενοίκου του Λευκού Οίκου. Έχει νοήματα σε κάθε γραμμή, σε κάθε λέξη. Ο Μπάιντεν τελείωσε με την Τουρκία μέσα από 225 λέξεις, έγραψε η ιστοσελίδα μας (ΕΔΩ). Σε μία φράση “έκλεισε” τα τεφτέρια του με τον Ερντογάν, για το συγκεκριμένο θέμα.

Όταν έκανε για πρώτη φορά, σαν Πρόεδρος των ΗΠΑ, τη δήλωση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο κ. Μπάιντεν τηλέφώνησε στον Ερντογάν και τον προειδοποίησε ότι θα πει τα πράγματαως έχουν: ότι οι σφφαγές συνιστούν Γενοκτονία… Και ήθελε, όπως είπε στον Ερντογάν, να το μάθει πρώτος, από τον ίδιο.

  • Αυτή τη φορά ο κ. Μπάιντεν δεν τηλεφώνησε σε κανένα Ερντογάν. Έλαβε την απόφαση της αναγνώρισης και την υλοποίησε…

Θα έλεγα ότι τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου την χαρακτηρίζει μία «άγρια» επιθετικότητα εναντίον της Τουρκίας καθώς χρησιμοποιεί μειωτικούς χαρακτηρισμούς για τους σφαγείς των Αρμενίων. Είναι χαρακτηρισμοί πέρα για πέρα ορθοί και δίκαιοι. Ήταν σαν να «έβραζε» μέσα του ο Αμερικανός Πλανητάρχης.

Έδειξε να μην καταπίνει τις προσβολές του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν του έχει πατήσει άπειρες φορές τον κάλο και ο κ. Μπάιντεν σιωπούσε για να μην του δώσει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τις ΗΠΑ και να αναπτύξει αντιαμερικανική ρητορική.

Ήταν και ένα μήνυμα, που δεν χρειάζεται καν μελέτη. Ο πιο ισχυρός ηγέτης του κόσμου έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Και από την ιστορική και από την ηθική πλευρά. Ότι τα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας, πρωτίστως πρέπει να γίνονται αποδεκτά από αυτούς που τα διέπραξαν. Η Τουρκία πεισματικά αρνείται να το πράξει. Οι Τούρκοι δεν θα γίνυν ποτέ ένας υπερήφανος λαός. Θα τους κατατρέχουν πάντα γενοκτονίες, εισβολές και κατοχές…

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν μάσησε τα λόγια του. Και αν μου επιτρέπετε αγαπητοί αναγνώστες μία γνώμη, αισθάνομαι πως μετά από αυτή τη δήλωση οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της κατοχικής Τουρκίας θα οδηγηθούν πέραν και του ναδίρ. Δεν υπάρχει πέραν αυτού. Ακολουθεί το απόλυτο χάος.

Όπως ήδη είναι γνωστό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντέδρασε πολύ αρνητικά. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Λευκός Οίκος αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, που μίλησε για τσαρλατάνους.

  • Οι Αμερικανοί εκπρόσωποι μας παρέπεμψαν στη δήλωση του Προέδρου Μπάιντεν ως απάντηση στις απαράδεκτες κουβέντες του Τσαβούσογλου. Καλά το υποψιαστήκατε: Εξελίσσεται σε άγριο το διπλωματικό παιγνίδι.

Αξίζει να διαβάσουμε ξανά τη δήλωση του Τζο Μπάιντεν, στην οποία δόθηκε μεγάλη σημασία και δημοσιότητα:

Σήμερα (χθες), αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος, κάνουμε μια παύση για να θυμηθούμε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Αρμενίων– και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ.

Βαριά και ασήκωτη η λέξη Γενοκτονία. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Αμερική, επιτέλους, είναι στην ορθή πλευρά της Ιστορίας. Η ανάγνωση του τουρκικού εγκλήματος είναι απόλυτα ορθή. Όσο και να αρνείται τις ιστορικές της ευθύνες η κατοχική δύναμη, τόσο αυτές θα την κατατρέχουν.

Στις 24 Απριλίου 1915, αναφέρει ο κ. Μπάιντεν, οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν Αρμένιους διανοούμενους και ηγέτες της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη – ήταν η έναρξη μιας συστηματικής εκστρατείας βίας κατά της αρμενικής κοινότητας.

Κατά τη γνώμη μου επίτηδες χρησιμοποιεί τη λέξη Κωνσταντινούπολη, αν και οι ιστορικοί δίνουν μία άλλη διάσταση για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Θα μπορούσε να αναφερόταν στη «σημερινή (πόλη) Ιστανμπούλ» και να ξεπερνούσε τον σκόπελο. Αλλά είναι φανερό πως ήθελε να ενοχλήσει. Και να προκαλέσει, αν θέλετε…

Στα χρόνια που ακολούθησαν, πρόσθεσε ο Αμερικανός Πλανητάρχης, ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή πορεύτηκαν μέχρι θανάτου – μια τραγωδία που επηρέασε για πάντα τις γενιές των αρμενικών οικογενειών.

  • Καθώς ενώνουμε τα έθνη σε όλο τον κόσμο στη μνήμη αυτής της οδυνηρής ιστορίας, στοχαζόμαστε επίσης την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητα του αρμενικού λαού. Τόσοι πολλοί από αυτούς που επέζησαν αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν νέες ζωές σε νέες χώρες -συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εδώ και σε όλο τον κόσμο, ο Αρμενικός Λαός έχει αντιμετωπίσει το κακό που προκαλεί το μίσος με ελπίδα. Ανοικοδόμησαν τις κοινότητές τους. Έθρεψαν τις οικογένειές τους και διατήρησαν τον πολιτισμό τους. Ενίσχυσαν το έθνος μας.

Και κατέληξε:

Είπαν επίσης τις ιστορίες τους -και των προγόνων τους- για να θυμηθούν και να διασφαλίσουν ότι η γενοκτονία όπως αυτή που συνέβη πριν από 108 χρόνια δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά.

Σήμερα, ας ανανεώσουμε αυτή τη δέσμευση. Ας δεσμευτούμε εκ νέου να μιλήσουμε ενάντια στο μίσος, να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποτρέψουμε τις φρικαλεότητες. Και μαζί, ας διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να σφυρηλατήσουμε ένα καλύτερο μέλλον – ένα μέλλον όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και σεβασμό, υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν.

Δεν σας κρύβω, πως θα ήθελα τον Αμερικανό Πρόεδρο, να λέει τα ίδια ή παρόμοια πράγματα για την τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974. Για τις ευθύνες της Τουρκίας για τη συνεχιζόμενη κατοχή.

Δεν κάνουμε κάποιο λάθος, ιδιαίτερα οι ομογενείς μας, που συνεχίζουν να παλεύουν. Για το διπλό έγκλημα, το προδοτικό πραξικόπημα εναντίον του ξεροκέφαλου  Μακάριου και την τουρκική εισβολή, έχει ευθύνες η Αμερική. Αλλά πρέπει να είμαστε ορθοί πολιτικά. Πρέπει να λέμε η Αμερική του Χένρι Κίσιγκερ. Αυτός ήταν ο σχεδιαστής της κυπριακής τραγωδίας.

Δεν πρέπει, όσα χρόνια και αν περάσουν, να παραδώσουμε ούτε σπιθαμή κυπριακής γης στην Τουρκία. Η Αμερική, όπως έκανε με τόσες άλλες χώρες, πρέπει να αναγνωρίσει τις ευθύνες της και να διορθώσει την πολιτική της. Αν δεν το κάνει ο Πρόεδρος Μπάιντεν, που κάποτε είχε την ίδια θέση στις καρδιές των Ελλήνων, όπως σήμερα την έχει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ποιος άλλος θα το κάνει;

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Οι κυρώσεις των Αμερικάνων βραχυκυκλώνουν τα κράτη: Και μόνο η ανακοίνωση των ονομάτων αναγκάζει κυβερνήσεις να τρέχουν και να μην προφτάνουν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: