Οι κυρώσεις των Αμερικάνων βραχυκυκλώνουν τα κράτη: Και μόνο η ανακοίνωση των ονομάτων αναγκάζει κυβερνήσεις να τρέχουν και να μην προφτάνουν

FILE PHOTO: epa10568550 US Treasury Secretary Janet Yellen speaks at a news conference on the 2023 IMF-World Bank Spring Meetings at the Treasury Department in Washington, DC, USA, 11 April 2023. EPA, JIM LO SCALZO




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Μετά τις κυρώσεις εναντίον πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου, ο νέος Πρόεδρος του νησιού, Νίκος Χριστοδουλίδης, βρέθηκε ενώπιον μίας τεράστιας κρίσης, η οποία δεν είναι δική του.

Ευθύνονται οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ειδικά η τελευταία του κ. Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος επί προεδρίας του αρνήθηκε να καθαρίσει τον στάβλο του Αυγεία, καθώς η κόπρος άγγιζε και τον ίδιο.

Το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομά του είχε (και έχει ακόμα, ίσως) σχέση με Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι έφεραν δισεκατομμύρια δολάρια στις κυπριακές τράπεζες, και σύμφωνα με τους Αμερικανούς και τους Εγγλέζους, τα «ξέπλυναν».

Πολύ βαριά η κατηγορία. Διότι το ξέπλυμα είναι μία παράνομη πράξη. Το τραπεζικό-οικονομικό και το πολιτικό σύστημα άδραξαν την ευκαιρία για να κερδίσουν πολλά χρήματα, σύμφωνα πάντα με αυτούς που σχεδίασαν τις κυρώσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν πάντα δίκιο, διότι τις αποφάσεις για τους ενόχους και τους αθώους τις λαμβάνουν τα δικαστήρια.

  • Στο σημείο αυτό, ήθελα να τονίσω ότι οι Εγγλέζοι έχουν νομιμοποιήσει και αυτοί με παράνομο τρόπο τα μισά και πλέον χρήματα των ανθρώπων του Βλαδίμηρου Πούτιν, του γνωστού και ως …ηγέτη του «Ξανθού Γένους». Δισεκατομμύρια δολάρια πέρασαν από τα …πλυντήρια των βρετανικών τραπεζών και …νομιμοποιήθηκαν.

Οπότε ας σταματήσουν να κατηγορούν όλους τους άλλους, όταν έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Που ανδρώθηκε ο Αμπράμοβιτς; Στη Λεμεσό ή στο Λονδίνο; Μα φυσικά στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ποιοι του επέτρεψαν να αγοράσει μία εκ των πιο δημοφιλών ποδοσφαιρικών συλλόγων; Οι Κύπριοι ή οι Εγγλέζοι; Μα οι Εγγλέζοι φυσικά.

Ας αφήσουν τα μασκαραλίκια, διότι δεν δικαιούνται να ομιλούν, πόσο μάλλον να κατηγορούν τους Κύπριους δικηγόρους και λογιστές, οι οποίοι, βεβαίως, έσφαλλαν…

Αλλά, επειδή παρακολουθούν τους πάντες στην Κύπρο έχουν στοιχεία και αποδείξεις για το διεφθαρμένο πολιτικό και τραπεζικό-οικονομικό σύστημα. Και βεβαίως, ο καθένας μπορεί να εικάσει το αυτονόητο: ότι λόγω των παρακολουθήσεων έχουν τη δυνατότητα να εκβιάζουν. Και αυτό, επηρεάζει και το εθνικό θέμα του Κυπριακού. Όταν ένα πολιτικός είναι εκβιαζόμενος υπογράφει πιο εύκολα ότι απαιτούν οι Εγγλέζοι.

Επανερχόμενοι στους Κύπριους πολίτες που έχουν σχέση με τους Ρώσους ολιγάρχες, η αλήθεια είναι ότι αγγίζουν και τα όρια της παρανομίας. Μερικοί, προφανώς τα ξεπέρασαν. Οι κυπριακοί νόμοι μπορεί να τους καλύπτουν. Αλλά όταν ερευνά η υπερδύναμη, και επειδή η δραστηριότητα των Κυπρίων πολιτών ξεπερνά την Κύπρο, υπόκεινται και σε νόμους άλλων χωρών.

Από τη στιγμή που η υπερδύναμη Αμερική επέβαλε κυρώσεις, τις οποίες αποδέχθηκε και η Κυπριακή Δημοκρατία, περιπλέχθηκαν τα πράγματα.

Έγραφα την περασμένη Κυριακή ότι πιθανότατα θα ακούσουμε και άλλα ονόματα δικηγορικών και λογιστικών γραφείων, δικηγόρων και λογιστών. Εάν συμβεί αυτό θα ακολουθήσει «κόλαση» και «χάος». Διότι όλα αυτά τα γραφεία ανήκουν σε επώνυμους. Πρόκειται για τη λεγόμενη κυπριακή ελίτ, που στηρίζει και συνεργάζεται με το σύστημα των πολιτικών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί -κυρίως αυτοί- αλλά και οι Άγγλοι, συνεργάζονται στενά με τη Λευκωσία για να σταματήσει η Κύπρος να θεωρείται «πλυντήριο» για τους Ρώσους.

Είναι απαράδεκτη η κατηγορία ότι η Κύπρος είναι η Μόσχα της ανατολικής Μεσογείου, επειδή κάποιοι δικηγόροι και κάποιοι λογιστές, επέλεξαν να συνεργαστούν με τους Ρώσους και να τους παραδώσουν άσπιλους και αμόλυντους.

Ειλικρινά, πόσοι έχουν σχέση με τα χρήματα των ολιγαρχών; 1000; 2000 άτομα; Θα πληρώσει όλο το νησί γι’ αυτούς; Είναι αδιανόητο.

  • Μετά τις κυρώσεις, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία ξεκαθάρισαν ότι η κυπριακή κυβέρνηση συνεργάζεται πλήρως με την Ουάσιγκτον για να τελειώσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. Καλώς έπραξαν.

Η αρμόδια κυβέρνηση πρέπει να δαμάσει τη λαιμαργία των εμπλεκομένων στη δυσφήμιση της Κύπρου. Οι Αμερικανοί μοιράστηκαν στοιχεία με την κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη. Η καταπολέμηση της διαφθοράς θα ικανοποιήσει τους πολίτες και θα πιστωθεί στον ίδιο η όποια επιτυχία. Αλλά δεν πρέπει να φοβηθεί επειδή έχουν μία άλφα ισχύ οι διεφθαρμένοι…

Πρέπει να δημιουργήσει ένα task force μέσα στο Προεδρικό από αδιάφθορους και να αναλάβει ο ίδιος την καταπολέμηση της διαφθοράς. Στο θέμα αυτό ΔΕΝ πρέπει να έχει εμπιστοσύνη σε κανένα…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη αλλά πόσοι θα το καταλάβουν στη Λευκωσία και την Αθήνα; Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ, συγκάλεσε διαδικτυακή συνάντηση με σκοπό την αλληλογνωριμία και τον καθορισμό τομέων προτεραιότητας της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας, μεταξύ των νομοθετών της Αμερικής, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «κατά τη συνάντηση, τονίστηκε από όλες τις αντιπροσωπίες η σημασία της κοινοβουλευτικής διάστασης της συνεργασίας «3+1» και η πρόσθετη αξία που μπορεί αυτή να προσδώσει στην προώθηση κοινών στόχων και συνεργειών σε τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τις τέσσερις χώρες».

Ο φιλέλληνας γερουσιαστής έχει ζητήσει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την αναβίωση της συνάντησης 3+1 σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και στη συνέχεια σε επίπεδο ηγετών. Όπως πάντα, θα τα καταφέρει…

Βεβαίως, οι οπαδοί της «όποιας λύσης» θα μας πουν ότι η στρατηγική αυτή συνεργασία είναι ακόμα μία …αντιτουρκική ενέργεια. Κούνια που τους κούναγε…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Επανέρχομαι -και θα το κάνω συχνά- στο θέμα του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου. Το έχουμε παρακολουθήσει στα χειρότερα του. Το τελευταίο διάστημα …έπιασε πάτο. Προχωρούν ασύστολα σε κατασχέσεις περιουσιών φτωχών ανθρώπων, που έκαναν το λάθος να τους εμπιστευθούν.

Ποιος δεν θυμάται την επιθετική τακτική των τραπεζιτών; Μέχρι δάνεια για διακοπές έδιναν. Φόρτωσαν με χρέη χιλιάδες ανθρώπους. Λόγω των τραπεζιτών η Κύπρος οδηγήθηκε σε σκληρά Μνημόνια. Οι πολίτες πλήρωσαν τα χρέη των τραπεζών. Αντί να τους αναλάβει ο Εισαγγελέας, το κράτος τους επιτρέπει να κερδοσκοπούν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν ευθύνεται για τούτο το θέμα. Το κληρονόμησε. Είναι έργο του τέως Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη. Αλλά, ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης πρέπει να παρέμβει να σώσει τους φτωχούς ανθρώπους. Όχι τους καρχαρίες. Διότι οι τραπεζίτες την χαρίζουν στους μεγάλους δανειολήπτες. Τέσσερις επιχειρηματίες είχαν συνολικά δάνεια ύψους 2 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα πλήρωσαν κ. Πρόεδρε;

Οι πολιτικοί σίγουρα δεν αποπλήρωσαν τα δάνεια τους. Η έρευνα ολοκληρώθηκε, ο κατάλογος με τα ονόματα δημοσιοποιήθηκαν και απ’ εκεί και πέρα πλάκωσε το σκοτάδι…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙΙ: Έπεσε όλο το πολιτικό σύστημα να τον «φάει», και ιδιαίτερα κάποιοι αποτυχημένοι του ΔΗΣΥ, επειδή ο υφυπουργός Πολιτισμού ανέβασε μία φωτογραφία από τα γενέθλια του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου. Το σύστημα βασικά …«έβγαλε» τον συντηρητισμό του. Ενώ το ίδιο είναι διεφθαρμένο στον ύψιστο βαθμό, σπεύδει να κατηγορήσει μία πράξη, η οποία δεν οδηγεί στο τέλος του κόσμου.

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, πριν γίνει υφυπουργός ήταν πασίγνωστος καλλιτέχνης με δραστηριότητα στα κοινωνικά δίκτυα. Το να αναρτηθεί μία φωτογραφία για τα γενέθλια ενός ατόμου, είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στον κόσμο των κοινωνικών δικτύων.

Κρίνετε το έργο του κυρίες και κύριοι και άστε τους συντηρητισμούς. Ζούμε σε μία άλλη εποχή που έχει ξεπεράσει το εν λόγω διεφθαρμένο σύστημα…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Οι Αμερικανοί δεν εμπλέκονται στις εκλογές της Τουρκίας και της Ελλάδας: Αλλά είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τις επιθυμίες τους -τον Ερντογάν με τίποτα!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: