“Χρυσές βίζες” σε τιμή ευκαιρίας στην Ελλάδα, αγοράζουν κυρίως οι Κινέζοι: Στην Κύπρο ερευνάται και το γραφείο του τέως Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη

Άποψη της Αθήνας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Στην αύξηση τους τελευταίους μήνες αγοράς ακινήτων από πλούσιους αλλοδαπούς, με αντάλλαγμα την άδεια παραμονής, πριν από την εφαρμογή ενός πιο περιοριστικού νόμου αναφέρεται με ανταπόκριση της από Αθήνα η Alexia Kefalas στην Le Figaro

Ο Ιταλός κτηματομεσίτης, διευθυντήξς του πρακτορείου Demeures de Greece με έδρα την Αθήνα εδώ και δεκαπέντε χρόνια, έχει να αντιμετωπίσει ένα κύμα αιτημάτων, το οποίο χαρακτηρίζει «μικρό τσουνάμι», σημειώνει η δημοσιογράφος.

Προσθέτει ότι η Αθήνα  ακολουθεί ένα κίνημα, καθοδηγούμενο από την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ωφέλησε πάρα πολύ τους πλούσιους Ρώσους, του οποίου όμως το τέλος ανακοίνωσε, μετά το Δουβλίνο, και  Λισαβόνα.

Υπογραμμίζεται, ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με το νέο νόμο που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο, αυξάνει το όριο αγοράς κατοικίας από 250.000 σε 500.000 ευρώ, μόνο για ακίνητα που βρίσκονται στην πρωτεύουσα, με την δημοσιογράφο να χαρακτηρίζει τους  αγοραστές από πέντε ηπείρους, «λεγεώνες.»

 «Όταν η Ελλάδα θέσπισε αυτό το “χρυσό” πρόγραμμα βίζας το 2014, οι αγοραστές ήταν κυρίως Κινέζοι. Με την πανδημία, τους αυστηρούς και επαναλαμβανόμενους περιορισμούς, η αγορά ήταν στο ναδίρ, αλλά από τον περασμένο μήνα έχει ξαναρχίσει», παρατηρεί ο Nicolas Mogni.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν αύξηση 231% μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2022, ενώ χορηγήθηκαν περισσότερες από 5.547 θεωρήσεις. Μόνο τον Δεκέμβριο του 2022 κατατέθηκαν 1116 αιτήσεις, ενώ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ήταν μόλις 337.

Μία στις πέντε αιτήσεις για χρυσές βίζες στην Ευρώπη γίνεται στην Ελλάδα, σημειώνει η δημοσιογράφος, παραθέτοντας δήλωση του   υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος  ανέφερε: «Το πρόγραμμα λειτούργησε αρκετά καλά όλα αυτά τα χρόνια. Έχει φέρει στην ελληνική οικονομία από το 2014, ημερομηνία που ψηφίστηκε, περίπου 3 δισ. ευρώ επενδύσεις.»

Η πλειοψηφία αγοράζει διαμερίσματα που βρίσκονται στην καρδιά της πρωτεύουσας ή σε πολύ κοντινά προάστια, «αλλά μόνο το 10% από αυτούς ζουν πραγματικά εκεί. Χάρη στον εκθετικό τουρισμό, κάποιοι νοικιάζουν απευθείας τα ακίνητά τους», προσθέτει ο υπουργός. 

Σημειώνεται, ότι η Ελλάδα δέχεται τρεις φορές τον πληθυσμό της σε επισκέπτες κάθε χρόνο, ή 33 εκατομμύρια άτομα, ενώ με τον πολλαπλασιασμό των σύντομων διαμονών, χειμώνα και καλοκαίρι, οι ενοικιάσεις λειτουργούν με πλήρη δυναμικότητα.

Επίσης, υπάρχουν νέοι κάτοικοι, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες εκτός ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ με την εξάπλωση της τηλεργασίας δεν διστάζουν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται,  να εναποθέσουν τις βαλίτσες τους στην Ελλάδα, που προσφέρει ένα ειδυλλιακό κλίμα και σκηνικό.

Υπογραμμίζεται, ότι πολλοί αγοραστές ανήκουν στα μεσαία στρώματα, που πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω αστάθειας, σημειώνεται, ότι λιγότερο σπάνιο να δεις γυναίκες τουρκικής καταγωγής, ανύπαντρες με παιδιά, αποφασισμένες να τους προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον, και ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, εντάσσονται και άλλες εθνικότητες, όπως Αιγύπτιοι και Λιβανέζοι, για τους οποίους η Ελλάδα παραμένει μια στενή, ασφαλής χώρα, επιτρέποντάς τους να διατηρούν δεσμό με τη δική τους και να ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα από απόσταση.

Επισημαίνεται το πρόβλημα που έχει προκύψει από το πρόγραμμα «χρυσής» έκδοσης βίζας με την αύξηση των τιμών των ακινήτων σε όλη την Ελλάδα, εις βάρος των Ελλήνων, με το δείκτη κόστους στέγασης του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (Elstat), που απαριθμεί τα ενοίκια και τα κόστη στεγαστικών δανείων, να παρουσιάζει άλμα 35,4%, χωρίς να υπολογίζεται η άνοδος των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30,5% και του μαζούτ κατά 65%, σε μια χώρα όπου ο πληθωρισμός στο 12%, είναι από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη.

Σημειώνεται η δυσκολία για οικογένειες και φοιτητές να βρουν προσιτό ενοίκιο, ενώ τονίζεται, ότι μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και λιτότητας και δύο χρόνια πανδημίας, οι Έλληνες, παραδοσιακά ιδιοκτήτες σπιτιού, αγωνίζονται να γίνουν αγοραστές.

Η κυβέρνηση υπολογίζει σε πτώση των ενοικίων, γιατί «ο διπλασιασμός του «χρυσού» ορίου βίζας θα σταματήσει αυτή την πρακτική, την οποία αποδοκιμάζουν οι Βρυξέλλες», λένε οι αρχές, όμως πολλοί κτηματομεσίτες δεν το πιστεύουν και κατηγορούν την κυβέρνηση, ότι θέλει να ευνοήσει μεγάλα πολεοδομικά έργα, όπου το τετραγωνικό μέτρο φτάνει τα 7000 ευρώ, σημειώνει η ανταποκρίτρια.

Κατά την ίδια, η νέα ελληνική νομοθεσία θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή θέσεων εργασίας στον τομέα των ακινήτων των νησιών ή πιο απομακρυσμένων περιοχών, όπου το όριο των 250.000 ευρώ παραμένει αμετάβλητο.

Ήδη, όπως σημειώνει, αυξάνονται τα αιτήματα στην Κέα, το πρώτο νησί των Κυκλάδων που βρίσκεται μια ώρα από την Αθήνα, με την κτηματομεσίτη στο νησί Κατερίνα Μαρούλη, να αναφέρει:

 «Έχω την εντύπωση, ότι αυτοί οι αγοραστές αναζητούν, εκτός από τη “χρυσή” βίζα, να εξασφαλίσουν, ότι θα έχουν ένα καταφύγιο ειρήνης κάπου στην Ευρώπη και η Kέα προσφέρεται για αυτό. Δεν είναι πολύ τουριστικό νησί και είναι δείγμα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής με κτίρια νεοκλασικού ρυθμού και παραδοσιακά ασβεστωμένα σπίτια». H ίδια χαρακτηρίζει το νέο νόμο «Καλό και κακό ταυτόχρονα».

Το δημοσίευμα καταλήγει με αναφορά στην έρευνα στην Κύπρο από την Ανεξάρτητη Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς,  ως προς τη σχέση δικηγορικών Γραφείων με χορήγηση περίπου 416 χρυσών διαβατηρίων,  συμπεριλαμβανομένου και αυτού του πρώην προέδρου Νίκος Αναστασιάδης & Συνεργάτες.

ΠΗΓΗ: Le Figaro – Regain de succès pour les «visas dorés» à Athènes

Η Goldman Sachs επενδύει σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα! Έχουν θέα στο Αιγαίο Πέλαγος και βρίσκονται στη χερσόνησο της Χαλκιδικής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: