Χωρίς αυτό το βιβλίο θα ξέραμε τον «μισό» Σαίξπηρ: Σε κοινή θέα για λίγες ώρες η σπάνια πρώτη έκδοση του σαιξπηρικού έργου του 1623 [photos, videos]

FILE PHOTO: Tην έκδοση αυτή του συνόλου των έργων του Σαίξπηρ  είχαν επιμεληθεί οι ηθοποιοί John Heminge και Henry Condell ως φόρο τιμής και μνημόσυνο στον συγγραφέα και φίλο τους, επτά χρόνια μετά τον θάνατό του. Screenshot via YouTube@Victoria and Albert Museum/




Μια Πρώτη έκδοση του συνόλου των θεατρικών έργων του Ουίλιαμ Σαίξπηρ [First Folio] που εκδόθηκε το 1623, επτά χρόνια μετά τον θάνατό του, παρουσιάζεται σήμερα  στο ευρύ κοινό.

Η Βιβλιοθήκη Guildhall θα παρουσιάσει το σπάνιο αυτό βιβλίο ως μέρος του εορτασμού των 400 χρόνων από τη γέννηση του μοναδικού θεατρικού συγγραφέα.

Θα εκτεθούν επίσης, μια ακόμη έκδοση folio και δύο μικρότερα πρωτότυπα αντίγραφα του “Henry IV Part One” [Ερρίκος ο Δ΄- Μέρος Πρώτο]  και του Othello [Οθέλλου] .

Ο επικεφαλής της Βιβλιοθήκης Guildhall, Πήτερ Ρος, δήλωσε στο BBC:

«Υπήρχαν περίπου 750 αντίτυπα της πρώτης έκδοσης που τυπώθηκαν και περίπου 235 σώζονται σήμερα. Μόνο το ένα τέταρτο αυτών των αντιγράφων είναι πλήρες και από τα καλύτερα στον κόσμο είναι αυτό.
 
“Είναι σπουδαίο για την πληρότητα και την ποιότητα του χαρτιού.

Πρόσθεσε ότι ενώ το αντίγραφο θα παραμείνει στη βιβλιοθήκη, «ένα άλλο αντίγραφο του First Folio   πωλήθηκε για περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο του 2020».

Tην έκδοση αυτή του συνόλου των έργων του Σαίξπηρ  είχαν επιμεληθεί οι ηθοποιοί John Heminge και Henry Condell ως φόρο τιμής και μνημόσυνο στον συγγραφέα και φίλο τους.

Οι ειδικοί λένε ότι αν οι δύο φίλοι του δεν είχαν συγκεντρώσει τα έργα για το First Folio, τα μισά από αυτά, συμπεριλαμβανομένων των Macbeth [Μάκβεθ], Twelfth Night [Δωδέκατη Νύχτα]  και The Tempest [Η Τρικυμία], θα είχαν χαθεί για πάντα.

Το βιβλίο μεταφέρθηκε στη βιβλιοθήκη Guildhall το 1913 και σπάνια παρουσιάζεται στην έκθεση λόγω της ευαίσθητης φύσης του.

 

 

Με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: