Αποκαλύψεις για τη ρωσική διείσδυση στο Σουδάν: H Wagner πουλά πυραύλους στους παραστρατωτιωτικούς με τη συνεργασία (;) του Χαλίφα Χαφτάρ!

A handout satellite image made available by Maxar Technologies shows a destroyed aircraft at Khartoum International Airport, in Khartoum, Sudan, 17 April 2023. Heavy gunfire and explosions were reported in Sudan’s capital Khartoum since 15 April between the army and a paramilitary group following days of tension centering around the country’s proposed transition to civilian rule. EPA/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT — MANDATORY CREDIT: SATELLITE IMAGE 2023 MAXAR TECHNOLOGIES — THE WATERMARK MAY NOT BE REMOVED/CROPPED — HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Η  ρωσική ομάδα μισθοφόρων Βάγκνερ έχει προμηθεύσει με πυραύλους τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του Σουδάν, την ομάδα δηλαδή που επιχειρεί να ανατρέψει τους σημερινούς κυβερνώντες, αναφέρει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του το CNN που αναδεικνύει όλο το θρίλερ που εκτυλίσσεται στο Χαρτούμ από το οποίο δεν λείπει και ο πολύ πιο γνωστός στο ελληνικό κοινό Χαλίφα Χαφτάρ.

Οι πηγές που μίλησαν στο CNN ανέφεραν ότι οι πύραυλοι εδάφους-αέρος έχουν υποστηρίξει σημαντικά τους παραστρατιωτικούς μαχητές της RSF και τον ηγέτη τους Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο στην αιματηρή μάχη που δίνει με τον στρατηγό Αμπντέλ, Φατάχ αλ Μπουράν, τον στρατιωτικό ηγέτη του Σουδάν και αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Γράφει το CNN: «Δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν στα σύνορα του Σουδάν με τη Λιβύη -εκεί όπου ο Χαλίφα Χαφτάρ ένας ‘ταραξίας’ στρατηγός που υποστηρίζεται από τη Βάγκνερ ελέγχει εκτάσεις γης, υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς, καθώς δείχνουν μια ασυνήθιστη άνοδο της δραστηριότητας στις βάσεις της Βάγκνερ.

Δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από το CNN δείχνουν ένα ρωσικό μεταγωγικό αεροπλάνο να μετακινείται μεταξύ δύο βασικών λιβυκών αεροπορικών βάσεων που ανήκουν στον Χάφταρ και οι οποίες χρησιμοποιούνται από τη ρωσική ομάδα μάχης.

Ο Χάφταρ έχει υποστηρίξει την RSF, λένε πηγές, αν και ο ίδιος αρνείται ότι έχει παίρνει θέση υπέρ του ενός ή του άλλου». 

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύματα εμπλέκουν τον Χαλίφα Χαφράρ με το Σουδάν. O Guardian πρόσφατα έκανε λόγο για εκατοντάδες παραστρατιωτικούς της RSF που έχουν κατά καιρούς σταλεί στη Λιβύη προς υποστήριξη του Χαφτάρ, ενώ άλλοι ανεβάζουν τον αριθμό αυτό σε 20.000.

Ο Ντάγκαλο συναντήθηκε πριν από λίγες ημέρες με τον γιο του ισχυρού άνδρα του στρατού της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ, αλλά ο εκπρόσωπος του Χάφταρ, Αχμάντ αλ-Μεσμάρι, δήλωσε την Πέμπτη ότι η δύναμη «αρνείται κατηγορηματικά» ότι υποστηρίζει οποιαδήποτε πλευρά. Κατα τύχη ή τραγική ειρωνία πάντως οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν την ώρα που ο υιός Χαφτάρ βρισκόταν στο Χαρτούμ.

Πίσω στο δημοσίευμα του CNN:  Η αυξημένη δραστηριότητα της Wagner στις βάσεις του Χάφταρ, σε συνδυασμό με ισχυρισμούς από σουδανικές και περιφερειακές διπλωματικές πηγές, υποδηλώνει ότι τόσο η Ρωσία όσο και ο Λίβυος στρατηγός μπορεί να προετοιμάζονταν να υποστηρίξουν το RSF ακόμη και πριν από την έκρηξη της βίας.

Η αύξηση της κινητικότητας για το μεταφορικό αεροσκάφος Ilyushin-76 ξεκίνησε δύο ημέρες πριν από την έναρξη της σύγκρουσης στο Σουδάν το Σάββατο και συνεχίστηκε τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που επικαλείται και δημοσιεύει το CNN.

 

Αυτό το αεροσκάφος πέταξε την Πέμπτη 13 Απριλίου από την αεροπορική βάση Χαντίμ του Haftar στη Λιβύη προς τη συριακή παράκτια πόλη Λαττάκεια, όπου η Ρωσία έχει μεγάλη αεροπορική βάση. Την επόμενη μέρα, πέταξε από τη Λατάκεια πίσω στο Χαντίμ. Την επόμενη μέρα, πέταξε ξανά σε άλλη αεροπορική βάση του Χάφταρ στη Τζούφρα της Λιβύης. Πάρκαρε μάλιστα σε μια απομονωμένη περιοχή κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο. Αυτή ήταν και η μέρα που ξέσπασε η σύγκρουση.

Το μεταγωγικό αεροσκάφος επέστρεψε στη Λαττάκεια την Τρίτη πριν πετάξει πίσω στην αεροπορική βάση της λιβυκής πολιτοφυλακής Χαντίμ και στη συνέχεια στη Τζούφρα, σύμφωνα με την έρευνα του Τζερζόν. Εκείνη την ημέρα, η Ρωσία έριξε πυραύλους εδάφους-αέρος στις θέσεις της πολιτοφυλακής του Νταγκάλο στο βορειοδυτικό Σουδάν, σύμφωνα με περιφερειακές και σουδανικές πηγές.

Για χρόνια, ο Νταγκάλο ήταν βασικός ωφελούμενος από τη ρωσική εμπλοκή στο Σουδάν, ως ο κύριος αποδέκτης των όπλων και της εκπαίδευσης της Μόσχας.

Ερευνα του CNN τον Ιούλιο του 2022 αποκάλυψε την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ της Μόσχας και της στρατιωτικής ηγεσίας του Σουδάν, η οποία παραχώρησε στη Ρωσία πρόσβαση στον χρυσό πλούτο της ανατολικής αφρικανικής χώρας σε αντάλλαγμα για στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη. Η σχέση ξεκίνησε σοβαρά μετά την εισβολή της Μόσχας στην Κριμαία το 2014, όταν η Ρωσία άρχισε να βλέπει τον αφρικανικό χρυσό ως μέσο για να παρακάμψει μια σειρά από δυτικές κυρώσεις.

Η εισβολή του 2022 στην Ουκρανία και το κύμα κυρώσεων που ακολούθησε επιτάχυναν τη λεηλασία χρυσού της Ρωσίας στο Σουδάν και ενίσχυσαν περαιτέρω τη στρατιωτική κυριαρχία, αυξάνοντας τη δραστηριότητα του Βάγκνερ στη χώρα.

Την ημέρα προτού η Ρωσία ξεκινήσει την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, ο Νταγκάλο ηγήθηκε μιας σουδανικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα για να «προωθήσει τις σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Μπουράν και ο σουδανικός στρατός είχαν επίσης στο παρελθόν λάβει υποστήριξη από τη Ρωσία. Μπουράν και Νταγκάλο ήταν σύμμαχοι πριν από την έναρξη των μαχών. Μαζί καθοδήγησαν τα πραξικοπήματα του 2019 και του 2021.

Σε δήλωση στο CNN, το RSF αρνήθηκε ότι έλαβε βοήθεια από τη Ρωσία και τη Λιβύη. Ούτε ο Xαφτάρ ούτε ο επικεφαλής της Wagner Γεβγένι Πριγκόζιν απάντησαν στα αιτήματα του CNN για σχολιασμό.

Με πληροφορίες από CNN, Exclusive: Evidence emerges of Russia’s Wagner arming militia leader battling Sudan’s army

Guardian, Libya Observer

Μια τρύπα στο νερό από την «αδιάλλακτη» Γαλλική Αριστερά: Υπέρ της ακροδεξιάς Λεπέν οι διαδηλώσεις που προηγείται στις μετρήσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: