Εν πτήσει το μεταγωγικό C-27 για να παραλάβει από το Τζιμπουτί τους Έλληνες πολίτες

File Photo: Αεροσκάφος C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας. Πηγή Φωτό: ΓΕΕΘΑ




Σε εξέλιξη βρίσκεται ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων που βρίσκονται στο Σουδάν. Λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα απογειώθηκε το ένα από τα δύο ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-27 από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο με προορισμό το Τζιμπουτί όπου βρίσκονται οι Έλληνες υπήκοοι, ενώ νωρίτερα και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου με στόχο «τον περαιτέρω συντονισμό των προσπαθειών παροχής βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και για τον απεγκλωβισμό τους από τη χώρα».

Το τελευταίο 24ωρο έχουν απομακρυνθεί 23 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους με τη βοήθεια Ιταλίας και Γαλλίας. Το C -27 αναμένεται να φθάσει στον προορισμό του σε περίπου 4 ώρες.

Κριτική Δένδια

Το μεσημέρι της Δεευτέρας, ο κ. Δένδιας κατά την είσοδό του στο συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, άσκησε κριτική για τον συντονισμό των προσπαθειών σε επίπεδο Ε.Ε.:

«Είναι κατ’ ελάχιστον αντιφατικό να ψηφίζουμε κείμενα όπως η Στρατηγική Πυξίδα και, μάλιστα, με θριαμβευτικούς τόνους και από εκεί και πέρα να μην μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου, να οργανώσουμε μία πανευρωπαϊκή επιχείρηση εκκένωσης. Η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις. Και ως Ευρώπη θέλω να πω ότι στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό».

Αναλυτικά η δήλωση του Έλληνα ΥΕΠΞ.

«Στο Συμβούλιο Υπουργών σήμερα θα ζητήσω αναλυτική συζήτηση για τα θέματα εκκενώσεως των Ευρωπαίων υπηκόων από το Χαρτούμ, από το Σουδάν. Ήδη υπήρξε σχετική μου συζήτηση χθες με τον Josep Borrell και δέχθηκε το αίτημά μου. Από εκεί και πέρα, θέλω να ευχαριστήσω τον Josep Borrell για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει, όπως να ευχαριστήσω και την Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, την κυρία Colonna, την Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, την κυρία Baerbock, και της Ιταλίας, τον κύριο Antonio Tajani, για τη βοήθεια που έδωσαν για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούμ.

Θα ήθελα, όμως, να πω και κάτι άλλο. Είναι κατ’ ελάχιστον αντιφατικό να ψηφίζουμε κείμενα όπως η Στρατηγική Πυξίδα και, μάλιστα, με θριαμβευτικούς τόνους και από εκεί και πέρα να μην μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου, να οργανώσουμε μία πανευρωπαϊκή επιχείρηση εκκένωσης. Η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις. Και ως Ευρώπη θέλω να πω ότι στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό.

Σας ευχαριστώ».

«Η Ευρώπη στην κρίση του Σουδάν δεν έχει πάρει πολύ καλό βαθμό», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας: Στους 23 οι Έλληνες που έχουν απεγκλωβιστεί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: