«Η Ευρώπη στην κρίση του Σουδάν δεν έχει πάρει πολύ καλό βαθμό», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας: Στους 23 οι Έλληνες που έχουν απεγκλωβιστεί

epa10588904 Josep Borrel (R), High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy attends the Foreign Affairs Council meeting in Luxembourg, Luxembourg, Luxembourg, 24 April 2023. The Foreign Affairs Council will begin with a discussion on the Russian aggression against Ukraine and will also cover the EU action plan on the geopolitical repercussions of the war in Ukraine. EPA/JULIEN WARNAND




Κριτική και ταυτοχρόνως επικριτική, για τις επιδόσεις της Ευρώπης στην κρίση του Σουδάν, ήταν η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια κατά την είσοδό του στο συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «είναι κατ’ ελάχιστον αντιφατικό να ψηφίζουμε κείμενα όπως η Στρατηγική Πυξίδα και, μάλιστα, με θριαμβευτικούς τόνους και από εκεί και πέρα να μην μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου, να οργανώσουμε μία πανευρωπαϊκή επιχείρηση εκκένωσης. Η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις. Και ως Ευρώπη θέλω να πω ότι στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό».

Αναλυτικά η δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών

«Στο Συμβούλιο Υπουργών σήμερα θα ζητήσω αναλυτική συζήτηση για τα θέματα εκκενώσεως των Ευρωπαίων υπηκόων από το Χαρτούμ, από το Σουδάν. Ήδη υπήρξε σχετική μου συζήτηση χθες με τον Josep Borrell και δέχθηκε το αίτημά μου. Από εκεί και πέρα, θέλω να ευχαριστήσω τον Josep Borrell για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει, όπως να ευχαριστήσω και την Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, την κυρία Colonna, την Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, την κυρία Baerbock, και της Ιταλίας, τον κύριο Antonio Tajani, για τη βοήθεια που έδωσαν για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούμ.

Θα ήθελα, όμως, να πω και κάτι άλλο. Είναι κατ’ ελάχιστον αντιφατικό να ψηφίζουμε κείμενα όπως η Στρατηγική Πυξίδα και, μάλιστα, με θριαμβευτικούς τόνους και από εκεί και πέρα να μην μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου, να οργανώσουμε μία πανευρωπαϊκή επιχείρηση εκκένωσης. Η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις. Και ως Ευρώπη θέλω να πω ότι στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό. 

Σας ευχαριστώ».

Απεγκλωβίστηκαν ακόμη 5 Έλληνες, 23 συνολικά

Στο μεταξύ, αφίχθησαν λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας (24/4) επιπλέον πέντε Έλληνες από το Σουδάν στο Τζιμπουτί, με πτήση ιταλικού στρατιωτικού αεροσκάφους, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ευχαριστήσει τον Ιταλό ομόλογό του, Antonio Tajani, για τη βοήθεια που συνεχίζει να παρέχει η χώρα του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από τη συγκεκριμένη χώρα συνεχίζονται, πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ertnews.gr

Παγκόσμια επιχείρηση για την απομάκρυνση ξένων πολιτών από το Σουδάν που φλέγεται από τους δύο στρατηγούς βιαστές της Δημοκρατίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: