Άλλα ο Ερντογάν, άλλα ο Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν επιτρέπει τετελεσμένα στην Κύπρο, την ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, είπε (και μας προσγείωσε)… (Video)

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan shared iftar with ambassadors in Ankara. Photo via Turkish Presidency




Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε στο παραδοσιακό δείπνο ιφτάρ για τους Τούρκους πρέσβεις, που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΑΚP, και στο οποίο προσκλήθηκαν και οι ξένοι διπλωμάτες που υπηρετούν στην Άγκυρα.

Στο δείπνο δεν συμμετείχε ο Αμερικανός πρέσβης Τζεφ Φλέικ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε και για την προσπάθεια βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Είπε ότι η πρόσφατη ατμόσφαιρα με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο θα αξιοποιηθεί ως ευκαιρία για την επίλυση των προβλημάτων.

Δήλωσε επίσης ότι υποστηρίζουν τα βήματα που συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ειρήνη των Βαλκανίων όπως πάντα και ότι παρόλες τις αδικίες που έχουν υποστεί, η ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος (για την Τουρκία).

Όπως μετέδωσε η Μαρία Ζαχαράκη στο Σίγμα:

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρουσιάστηκε αδιόρθωτος σε δείπνο ιφτάρ που διοργάνωσε η (ΜΚΟ) Διεθνής Ένωση Δημοκρατών (UID) στις Βρυξέλλες.

Δήλωσε ότι η Τουρκία όχι μόνο διασφαλίζει τον εαυτό της μέσω της ενεργειακής της πολιτικής, αλλά και συμβάλλει στη μείωση της ενεργειακής κρίσης στον κόσμο, δεν επιτρέπει τετελεσμένα στην Κύπρο, την ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, επιδιώκει τη δίκαιη κατανομή (των πόρων) και μεσολαβεί για τη λύση των παγκόσμιων προβλημάτων.

Τονίζοντας ότι συμπληρώθηκαν 100 χρόνια (Τουρκικής) Δημοκρατίας και ότι έχουν επιτευχθεί πολύ σημαντικά έργα τα τελευταία 20 χρόνια, ο Çavuşoğlu είπε: «Τώρα σηκώσαμε τα μανίκια για να υλοποιήσουμε τον δεύτερο αιώνα του τουρκικού κόσμου».

Επανέλαβε ότι: Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραμελήσουμε την αμυντική μας βιομηχανία, την οποία παρακολουθούμε να αναπτύσσεται σαν κόρη οφθαλμού, και τo Kόκκινο Μήλο και το εθνικό αυτοκίνητο Togg. Κι από την άλλη, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Λιβύη.

Δηλώνοντας ότι έχουν υποστηρίξει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, ο Çavuşoğlu είπε ότι η Τουρκία ένωσε τα τουρκικά κράτη υπό τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, ότι η Τουρκία πολέμησε κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, ότι η Τουρκία πολέμησε εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων από το FETÖ έως το PKK, την Al-Qaeda και την Boko Haram, και ότι απέτρεψαν τη διχοτόμηση του Ιράκ και τη δημιουργία ενός ‘διαδρόμου τρομοκρατίας’ στη Συρία.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι το τραπέζι του ιφτάρ είναι πρώτα και κύρια τραπέζι συνομιλίας και αδελφοσύνης, και επεσήμανε ότι η σημασία αυτών των τραπεζιών γίνεται καλύτερα κατανοητή σε μια περίοδο που τάσεις όπως ο ρατσισμός, οι διακρίσεις, η ξενοφοβία και η ισλαμοφοβία εξαπλώνονται σαν μάστιγα.

Λέει ψέματα ο Ακάρ: “Ειλικρινής επιθυμία μας”, ισχυρίστηκε, “είναι το Αιγαίο και η Μεσόγειος να γίνουν πραγματικά θάλασσες φιλίας”!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: