Λέει ψέματα ο Ακάρ: “Ειλικρινής επιθυμία μας”, ισχυρίστηκε, “είναι το Αιγαίο και η Μεσόγειος να γίνουν πραγματικά θάλασσες φιλίας”!!!

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος με τον Τούρκο ομολογό του Χουλουσί Ακάρ, την Τρίτη 4 Απριλίου 2023. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR




Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε χθες την πληγείσα -από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου- περιοχή Hatay στην Τουρκία, όπου τον υποδέχθηκε ο ομόλογός του Χουλουσί Ακάρ (Hulusi Akar), συνοδεύοντάς τον κατ’ αρχάς σε από αέρος περιήγηση της περιοχής.

Η επίσκεψη του κ. Παναγιωτόπουλου στην Τουρκία καταγράφηκε από πυκνές, αλλά σύντομες δημοσιεύσεις σε ενημερωτικές και ιστοσελίδες ροής των τουρκικών μέσων ενημέρωσης (ΜΜΕ).

● Οι υπουργοί Παναγιωτόπουλος και Ακάρ, μετά τη συνάντησή τους, παραχώρησαν κοινές δηλώσεις σε Τούρκους και Έλληνες δημοσιογράφους. 

Ο Τούρκος υπουργός μέσω μίας δήλωσης που θεωρήθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση, έθεσε ξανά τις τουρκικές παράνομες απαιτήσεις και πέταξε και τη φοβερή ατάρα, χωρίς να λέει βέβαια ότι όλα, μα όλα τα προβλήματα, τα δημιουργεί η Τουρκία:

Ειλικρινής επιθυμία μας, ισχυρίστηκε χωρίς αιδώ, είναι το Αιγαίο και η Μεσόγειος να γίνουν πραγματικά θάλασσες φιλίας!!! Πως θα γίνουν όταν η Τουρκία απειλεί και την Ελλάδα και την Κύπρο…

Ο Ακάρ δήλωσε τα εξής: [Ακολουθεί πλήρης απομαγνητοφώνηση με πηγή το βίντεο των κοινών δηλώσεων από το πρακτορείο Anadolu:

Η Ελλάδα έχει συνεισφέρει σημαντικά στο έργο μας εδώ όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο και ομόλογό μου, κύριο Υπουργό, για άλλη μια φορά παρουσία σας, γι’ αυτήν τη στήριξη και αλληλεγγύη. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για όσους έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου. Στους τραυματίες εύχομαι ταχεία ανάρρωση.

Συνεχίζουμε τις αμοιβαίες προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι πάντα καλές. Φυσικά, έχουμε κάποια προβλήματα, πρέπει να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Ελπίζω ότι η Τουρκία και η Ελλάδα, ως δύο πολιτισμένες χώρες: Τουρκία και Ελλάδα, μπορούν να λύσουν αυτά τα προβλήματα στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας, με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους, με διάλογο και αμοιβαίο σεβασμό, και πιστεύω με όλη μου την καρδιά ότι αυτό μπορεί να είναι επωφελές και για τα δύο μέρη.

Φυσικά, ως γειτονικές χώρες, ως δύο γειτονικές χώρες στις δύο πλευρές του Αιγαίου, τα προβλήματα και η φιλία μας είναι πολυδιάστατα. Επιθυμία μας, ευχή, ευχή μας είναι, χωρίς να περιμένουμε μια νέα καταστροφή, αυτή η προσέγγιση και η θετική ατμόσφαιρα που προέκυψε στον απόηχο του σεισμού να συνεχιστούν και οι πόρτες του διαλόγου να είναι ανοιχτές. Έτσι, λοιπόν, ειλικρινής επιθυμία μας είναι το Αιγαίο και η Μεσόγειος να γίνουν πραγματικά θάλασσα φιλίας, δημιουργώντας ένα μόνιμο περιβάλλον συνεργασίας.

Έτσι ώστε να μπορούν οι άνθρωποι που ζουν στην Τουρκία και την Ελλάδα να ζουν με άνεση, ασφάλεια και ευημερία. Αυτή είναι η βασική μας σκέψη, επιθυμία και ευχή. Θα ήθελα να καλωσορίσω για άλλη μια φορά τον ομόλογό μου, αγαπητό μου φίλο, τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, σε αυτήν τη σημαντική και ουσιαστική επίσκεψη, και για την καλοσύνη που μας έδειξε αυτές τις ταραγμένες μέρες θα ήθελα να τον ευχαριστήσω.

Θα ήθελα επίσης να τον ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για την προσοχή που έδειξε σε εμάς κατά τη διάρκεια του σεισμού, για τα μηνύματά του, τα τηλεφωνήματά του, τις ερωτήσεις του για αιτήματα και ανάγκες μας, για τη συνεισφορά του. Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχηθώ στον ελληνικό λαό υγεία και ευημερία. Ευχαριστώ.

 ● Σχετικό των κοινών δηλώσεων δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu υπό τον τίτλο «Υπουργός Ακάρ: Είναι ειλικρινής ευχή μας το Αιγαίο και η Μεσόγειος να γίνουν θάλασσες φιλίας», εκτός από τις (ως άνω) δηλώσεις του Τούρκου υπουργού, καταγράφει και τις δηλώσεις του κ. Παναγιωτόπουλου ως εξής:

  • Παναγιωτόπουλος: Ευχόμαστε αυτή η καταστροφή να είναι η τελευταία

Ο Υπουργός Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι από τα πρώτα λεπτά των σεισμών στο Καχραμανμαράς, η Ελλάδα έκανε το καθήκον της για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Βοήθειας στο πλαίσιο του αιτήματος της Τουρκίας για διεθνή βοήθεια. —

Υπογραμμίζοντας ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν τους ανθρώπους που επλήγησαν από τον σεισμό στην Τουρκία και να δείξουν ότι είναι αλληλέγγυοι, ο Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι αποδέχτηκε την πρόταση του Υπουργού Akar και πραγματοποίησε επίσκεψη στο Hatay στο πλαίσιο αυτού ακριβώς του «πνεύματος αλληλεγγύης». 

Ο Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι κατά την επίσκεψή του είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει όχι μόνο τις διαστάσεις της καταστροφής στο Hatay, αλλά και το μέγεθος των προσπαθειών για την επούλωση των πληγών που προκλήθηκαν από αυτή την καταστροφή.

Ο Παναγιωτόπουλος είπε ακόμα τα εξής:

«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω και πάλι τα λόγια του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε ότι ως Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε ό,τι μπορούμε στην Τουρκία για να ξεπεράσει αυτές τις δύσκολες μέρες». 

Σημειώνοντας ότι θα ήθελε να δώσει ένα συμβολικό μήνυμα με την ευκαιρία της επίσκεψής του, ο Παναγιωτόπουλος είπε τα εξής:

«Παρόμοιες τραγωδίες που προέρχονται από φυσικές καταστροφές μάς δείχνουν πόσο πέρα και πάνω είναι από τις συγκρούσεις και τα προβλήματα μεταξύ των χωρών. Όταν το δούμε από άλλη οπτική γωνία, διαπιστώνουμε ότι αυτές οι τραγωδίες και οι καταστροφές παίζουν πραγματικά καταλυτικό ρόλο στη μείωση των εντάσεων».

Δηλώνοντας ότι είναι έτοιμοι να κάνουν ό,τι μπορούν για να προωθήσουν τη σταθερότητα, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ο Παναγιωτόπουλος είπε:

«Κύριε Υπουργέ (Akar), θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το θερμό ενδιαφέρον και τη φιλοξενία που δείξατε σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Φυσικά, σε κανέναν δεν αρέσουν τέτοιες καταστροφές, κανείς δεν μπορεί να χαίρεται μετά από τέτοιες καταστροφές. Ωστόσο, εξακολουθούμε να ευχόμαστε αυτή η καταστροφή να τελειώσει και θέλουμε να τη θυμόμαστε ως μια κατάσταση που εντέλει ενίσχυσε τη σταθερότητα και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας».

Eνδεικτικά μερικοί τίτλοι:

EnsonHaber «Ο Ακάρ επιθεωρεί το Χατάι με τον Έλληνα ομόλογό του Παναγιωτόπουλο»

HaberTurk «Ο Υπουργός Άκαρ συναντήθηκε με τον Έλληνα Υπ. Άμυνας Παναγιωτόπουλο»

TRTHaber «Ο Υπουργός Ακάρ συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του Παναγιωτόπουλο»

Ποιον κοροϊδεύει; Εδώ φτάσαμε… Να λέει ο Χουλουσί Ακάρ, που απειλούσε μέχρι πρόσφατα με πόλεμο την Ελλάδα, ότι “ευτυχώς οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές”…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: