Ξεκάθαρο για πρώτη φορά το FBΙ: Ο κορωνoϊός ξεπήδησε από κινεζικό εργαστήριο [video]

File Photo: Αγορά στην Γουχάν. EPA/ROMAN PILIPEY




Ο διευθυντής του FBI Christopher Wray δήλωσε σήμερα για πρώτη φορά είπε ότι η υπηρεσία εκτιμά ότι ο Covid-19 πιθανότατα προήλθε από ένα εργαστήριο που ελέγχεται από την κινεζική κυβέρνηση.

«Το FBI έχει αξιολογήσει εδώ και αρκετό καιρό ότι η προέλευση της πανδημίας προήλθε πιθανότατα από ένα πιθανό εργαστηριακό περιστατικό», είπε στο Fox News ο Wray.

Είναι η πρώτη δημόσια επιβεβαίωση της απόρρητης κρίσης του FBI για το πώς εμφανίστηκε ο πανδημικός ιός.

Σημειωτέον ότι πολλοί επιστήμονες επιμένουν ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκεία ενδείξεις ότι ο ιός διέρρευσε από εργαστήριο, ενώ άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν βγάλει διαφορετικά συμπεράσματα από αυτά του FBI.

Κάποιοι από τους επιστήμονες επιμένουν -έστω με χαμηλό επίπεδο βεβαιότητας- ότι ο ιός δεν ξεκίνησε σε εργαστήριο, αλλά μεταπήδησε από τα ζώα στους ανθρώπους.

Κοινή έρευνα Κίνας-Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) το 2021 χαρακτήρισε τη θεωρία διαρροής εργαστηρίου «εξαιρετικά απίθανη».

Ωστόσο, η έρευνα εκείνη του ΠΟΥ επικρίθηκε έντονα και ο γενικός διευθυντής του ζήτησε από τότε μια νέα, λέγοντας: «Όλες οι υποθέσεις παραμένουν ανοιχτές και απαιτούν περαιτέρω μελέτη».

Τα σχόλια του κ. Wray έρχονται μια ημέρα αφότου ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα κάλεσε τη χώρα να «είναι πιο ειλικρινής» σχετικά με την προέλευση του Covid.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Wray είπε ότι η Κίνα «έκανε το καλύτερο δυνατό για να εμποδίσει και να θολώσει» τις προσπάθειες για τον εντοπισμό της πηγής της παγκόσμιας πανδημίας.

O διευθυντής του FBI eίπε ότι οι λεπτομέρειες της έρευνας της υπηρεσίας ήταν απόρρητες, αλλά ότι ο oργανισμός έχει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που επικεντρώνεται στους κινδύνους των βιολογικών απειλών.

Απαντώντας, το Πεκίνο κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για «πολιτική χειραγώγηση». «Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν δεν έχουν αξιοπιστία», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο ιός έκανε το άλμα από τα ζώα στους ανθρώπους στη Γουχάν της Κίνας, πιθανώς στην αγορά θαλασσινών και άγριων ζώων που λετουργεί στην πόλη.

Η εν λόγω αγορά βρίσκεται κοντά σε ένα παγκοσμίως κορυφαίο εργαστήριο ιών, το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, το οποίο διεξήγαγε έρευνα για τους κοροναϊούς.

Πριν από λίγες ημέρες, και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο ιός ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα διαρροής εργαστηρίου στη Γουχάν, διευκρινίζοντας πάντως το συμπέρασμα αυτό ήταν «χαμηλής εμπιστοσύνης», βλέπε όχι ιδιαίτερα πιθανό.

Η φυσική προέλευση εξακολουθεί να είναι η πιο πιθανή θεωρία, δήλωσε ο καθηγητής Ντέιβιντ Ρόμπερτσον, επικεφαλής ιϊκής γονιδιωματικής και βιοπληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

«Υπάρχει μια συσσώρευση αποδεικτικών στοιχείων (για τη βιολογία των ιών, τις κοντινές παραλλαγές που κυκλοφορούν σε νυχτερίδες και τις τοποθεσίες των πρώιμων ανθρώπινων κρουσμάτων) που κατατείνουν σταθερά σε μια φυσική προέλευση με επίκεντρο την αγορά Χουανάν της πόλης Γουχάν», δηλώνει ο καθηγητής.

Με πληροφορίες από ΒΒC

Από διαρροή σε κινεζικό εργαστήριο ξεπήδησε ο κορωναϊός λέει νέα έκθεση του Υπ. Ενέργειας των ΗΠΑ: Αποστάσεις από Λευκό Οίκο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: