Το δυστύχημα στα Τέμπη εκτροχιάζει τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα: Η πώληση των σιδηρόδρομων έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ λέει η L’ Opinion

Μαθητές συμμετέχουν σε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Κορίνθου, για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Στην εφημερίδα L’ Opinion, άρθρο του Gilles Sengès με τίτλο “Στην Ελλάδα, η σιδηροδρομική τραγωδία εκτροχιάζει το εκλογικό ημερολόγιο της κυβέρνησης” [En Grèceune tragédie ferroviaire fait dérailler le calendrier électoral du gouvernement] σημειώνει εν είδει υποτίτλου, ότι:

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επρόκειτο να προκηρύξει γενικές εκλογές για τις 9 Απριλίου, αναμένεται να αναβάλει την ημερομηνία των εκλογών για έναν ολόκληρο μήνα.

Το δημοσίευμα εστιάζει στον “πολιτικό” αντίκτυπο της τραγωδίας αναφέροντας, ότι αν και ο υπουργός Μεταφορών του παραιτήθηκε αμέσως, η αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εξήγησε αρχικά, ότι το ατύχημα οφειλόταν «κυρίως σε ανθρώπινο λάθος», πριν απολογηθεί πέντε μέρες αργότερα, πυροδότησε διαμάχες όπως και οι αντιδράσεις της αστυνομίας απέναντι στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν.

Εκτιμά, ότι μετά το δυστύχημα τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας ενδέχεται να μην είναι ίδια με τα μέχρι τώρα, σύμφωνα με τα οποία προηγείτο με 36 και 38%, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι ο μόνος υπαίτιος στην υπόθεση της σιδηροδρομικής καταστροφής καθώς όπως εξηγεί, η πώληση των σιδηροδρόμων έγινε σε περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στην εξουσία.

Το άρθρο αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι επίσης μπλεγμένος εδώ και μήνες σε μια υπόθεση τηλεφωνικών παρακολουθήσεων στελεχών της αντιπολίτευσης που έχει προκαλέσει κάποια ανησυχία στις Βρυξέλλες, τόσο από την πλευρά της Επιτροπής όσο και από εκείνη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο πλαίσιο του τελευταίου, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) ξεκίνησε μια αποστολή της οποίας η άφιξη στην Αθήνα τη Δευτέρα έκανε να χυθεί πολύ μελάνι υπό τις παρούσες συνθήκες.

Έτσι, ο Πρωθυπουργός, ο αρμόδιος για τη δικογραφία εισαγγελέας, οι αρχηγοί της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών καθώς και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας [σ.σ. ο δημοσιογράφος αναφέρει λανθασμένα ο Πρόεδρος] αρνήθηκαν να συναντήσουν τα μέλη της αντιπροσωπείας από την οποία έχει διαχωρίσει τη θέση του και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP).

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα L’ Opinion, άρθρο του Gilles Sengès – En Grèce, une tragédie ferroviaire fait dérailler le calendrier électoral du gouvernement

–Επίσης, στην ιστοσελίδα του Euronews, άρθρο με την υπογραφή Efi Koutsokosta και τίτλο «“Η Ελλάδα κατατασσόταν ανάμεσα στους χειρότερους μαθητές” των σιδηροδρόμων» [“La Grèce se classait parmi les plus mauvais élèves” ferroviaires] επισημαίνει δηλώσεις του δ/ντή του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της ΕΕ, σχετικά με την κατάσταση των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα.

Σημειώνει, ότι παρά τις προειδοποιήσεις του ιδίου, οι ελληνικές αρχές δεν αντέδρασαν επαρκώς για να διασφαλίσουν το σιδηροδρομικό δίκτυο.

«Τα τελευταία χρόνια, διαπιστώναμε πάντα, ότι η Ελλάδα κατατασσόταν ανάμεσα στους χειρότερους μαθητές με χαμηλή επίδοση σε θέματα ασφαλείας», εξηγεί ο Josef Doppelbauer, προσθέτοντας:

«Διαπιστώσαμε επίσης ένα πρόβλημα με τον εθνικό οργανισμό έρευνας γιατί δεν λάβαμε ποτέ έκθεση έρευνας», προσθέτει. Θεωρεί  «προβληματικό», το  ό,τι δεν δαπανήθηκαν τα 700 εκ της ΕΕ, «όπως είχε προβλεφθεί», καθώς και το ό,τι αναβλήθηκε να τεθεί σε λειτουργία το ευρωπαϊκό σύστημα διαχείρισης της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας για το 2023.

Επισημαίνοντας την έρευνα που ξεκίνησε η ελληνική κυβέρνηση για τα αίτια του δυστυχήματος ξεκίνησε έρευνα, υπογραμμίζεται, ότι το ερώτημα τώρα είναι εάν το ανθρώπινο λάθος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν το αυτόματο σύστημα είχε τεθεί σε εφαρμογή όπως είχε προβλεφθεί, ως προς το οποίο ο  Josef Doppelbauer διαβεβαιώνει:

“Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματική αιτία του δυστυχήματος. Αλλά αυτά τα συστήματα είναι εκεί για να μειώσουν τον κίνδυνο ανθρώπινου λάθους. Και αυτά τα συστήματα μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο ανθρώπινου λάθους. Επομένως, εάν το σύστημα είχε τεθεί σε εφαρμογή, η πιθανότητα του ανθρώπινου λάθους θα είχε μειωθεί σημαντικά».

Tέλος αναφέρεται, ότι ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού και εμπειρογνώμονες της Επιτροπής θα μεταβούν σήμερα στην Ελλάδα, για να παράσχουν περαιτέρω βοήθεια στις ελληνικές αρχές για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της ασφάλειας του δικτύου -καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Euronews, άρθρο της Efi Koutsokosta – La Grèce se classait parmi les plus mauvais élèves” ferroviaires

Η Ελλάδα “από τα δάκρυα στην οργή”: Μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα οι Έλληνες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: