Η Ελλάδα “από τα δάκρυα στην οργή”: Μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα οι Έλληνες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους

Γενική άποψη από την συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, κατά τη διάρκεια της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας εργαζομένων, ως αντίδραση στο πιο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας, που έγινε στα Τέμπη, Αθήνα Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




«Λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα, που προκάλεσε το θάνατο 57 ανθρώπων, κυρίως φοιτητών, η οργή στην κοινή γνώμη αυξάνεται και ιδιαίτερα στους νέους» σημειώνει ο Fabien Perrier στην εφημερίδα Libération, σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα.

Προβάλλεται δήλωση του Τάκη Τερζόγλου, από το σωματείο του ΟΣΕ, ο οποίος αναφέρει:

«Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους προειδοποιούν εδώ και χρόνια, ότι οδεύουμε προς την καταστροφή, εάν δεν εκσυγχρονιστεί το δίκτυο, εάν δεν πραγματοποιηθεί η πρόσληψη προσωπικού και εάν δεν τηρηθούν οι κανόνες εργασίας και κυκλοφορίας». Αυτός και οι σύντροφοί του είχαν ειδοποιήσει για την κατάσταση του σιδηροδρόμου, αλλά μάταια, σημειώνει ο δ/φος, ενώ αναφερόμενος στη σημερινή απεργία, τονίζει, ότι για όλους όσους συμμετάσχουν το δυστύχημα στα Τέμπη είναι «δείκτης των δυσλειτουργιών, που υπονομεύουν τις κρατικές δομές της Ελλάδας.»

Kατά τον Perrier, οι απεργοί δεν είναι οι μόνοι που συμμερίζονται αυτή την άποψη, σε μια χώρα σε κατάσταση σοκ, καθώς, όπως σημειώνει, κάθε ημέρα νέες κινητοποιήσεις καταγγέλλουν την τραγωδία. Αναφέρεται στην διαμαρτυρία φοιτητών στην Δράμα και στο πανό με τη φράση,

«Μας κάψατε», σε αυτή στον Πειραιά και στα πανό με λόγια που, όπως τονίζει, αποκάλυπταν την οργή τους, όπως, «Τα δάκρυα στέγνωσαν και μετατράπηκαν σε οργή» ή «Η νεότερη γενιά δεν σας συγχωράει», αλλά και σε αυτή την Κυριακή στην Αθήνα.

Tο γεγονός, ότι οι περισσότεροι νεκροί ήταν φοιτητές, που σπούδαζαν στην Θεσσαλονίκη επιτείνει την οργή, επισημαίνει και παραθέτει δήλωση της Αλεξάνδρας Κορωναίου, καθηγήτριας Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η οποία αναφέρει:

«Για περισσότερα από δέκα χρόνια, η νέα γενιά βιώνει συνεχώς νέες καταστροφές. Πρώτα η λιτότητα, μετά η ανεργία και η επισφάλεια, η απόρριψη, η αστυνομική βία και η πανδημία που, εδώ, έχει προκαλέσει πολλούς θανάτους και στους νέους. Έχουν συγκρατήσει τον θυμό τους, που τώρα ξεσπά. Τα λόγια τους μοιάζουν με αυτά των μεγαλύτερών τους, που ακούστηκαν κατά την διάρκεια της κρίσης: σώσε τον εαυτό σου από αυτή τη χώρα για να σωθείς. Νομίζουν, ότι δεν υπάρχει μέλλον στην Ελλάδα»

Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Άρης Στυλιανού αναφέρει από την πλευρά του:

«Αυτό το ατύχημα είναι καταλυτικό. Συγκεντρώνει όλες τις δυσλειτουργίες του Κράτους: κακή οργάνωση υπηρεσιών, πολιτικό σύστημα που ευνοεί τον πελατειακό χαρακτήρα, απουσία αξιόπιστου και αποτελεσματικού διοικητικού συστήματος. Και, πάνω απ’ όλα, θα μπορούσε να αποφευχθεί: είναι η συνέπεια των πολιτικών που εφαρμόζονται. Αυτό δεν είναι φυσική καταστροφή». Πράγματι, στην Ελλάδα οι φωτιές μπόρεσαν να ρίξουν κυβερνήσεις, προσθέτει ο δημοσιογράφος.

Σημειώνει ότι αυτό συνέβη το 2009, όταν 77 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιές, οδηγώντας στην παραίτηση της συντηρητικής κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, ενώ το 2018, ο θάνατος 100 ανθρώπων στην πυρκαγιά στο Μάτι είχε συμβάλει στην απαξίωση της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα.

«Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε αρχικά να ρίξει την ευθύνη στον σταθμάρχη, ένα 59χρονο πρώην υπάλληλο του υπουργείου Παιδείας, που μετατράπηκε σε υπάλληλο του ΟΣΕ, μετά από σαράντα ημέρες εκπαίδευσης και που φέρεται να απόκτησε αυτή τη θέση χάρη στην πολιτική στήριξη», αναφέρει.

Προσθέτει ότι «την ίδια ώρα, ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών παραιτήθηκε, παρότι είχε βεβαιώσει, λίγες ημέρες πριν, ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο λειτουργεί χωρίς προβλήματα στη χώρα». Ωστόσο, η στρατηγική αποφυγής δεν έπιασε στην κοινή γνώμη, γεγονός που οδήγησε την Κυριακή τον πρωθυπουργό «να δοκιμάσει ένα νέο χαρτί», ζητώντας, σε μήνυμά του στο Facebook, συγγνώμη εκ μέρους του… και προηγούμενων κυβερνήσεων, το οποίο και πάλι δεν ηρέμησε τα πνεύματα», σημειώνει, με τον Αρη Στυλιανού να προσθέτει: «Αντίθετα, ολόκληρη η κοινωνία είναι βαθιά κλονισμένη, όλες οι ηλικίες μαζί.»

«Χτυπημένη με τη σειρά της από την απαξίωση, η κυβέρνηση πρέπει τώρα να λύσει ένα εκλογικό παζλ», καθώς είναι αδύνατη η διεξαγωγή εκλογών στις 9 Απριλίου, όπως ανέφεραν «επίμονες» φήμες, γιατί αυτή η ημερομηνία σηματοδοτεί σαράντα ημέρες πένθους, μετά την τραγωδία των Τεμπών, μια θεμελιώδη μνήμη στην Ορθόδοξη θρησκεία, αναφέρει, και καταλήγει:

«Σταδιακά η Ελλάδα φαίνεται να εισέρχεται σε μια νέα φάση αβεβαιότητας και έντασης, με μια αναστατωμένη νεολαία, που κάθε ημέρα αισθάνεται όλο και περισσότερο θυσιασμένη και εγκαταλελειμμένη.»

ΠΗΓΗ: Liberation, Après la catastrophe ferroviaire, la Grèce passe « des larmes à la rage»

Βίντεο του ΚΚΕ: Ετσι φτάσαμε στο έγκλημα στα Τέμπη είναι ο τίτλος που περιγράφει την τραγωδία στα Τέμπη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: