Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για το βιβλίο του προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου με ντοκουμέντα από τον Φάκελο της Κύπρου

O Μαρίνος Σιζόπουλος. Φωτογραφία via facebook




Ντοκουμέντα από τον Φάκελο της Κύπρου δείχνουν ότι η περίοδος από το 1955 μέχρι το 1974 ήταν “πορεία μιας προδοσίας”, επισήμανε ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Κύπρου ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για το πρώτο από τα τέσσερα βιβλία του με τίτλο “ΚΥΠΡΟΣ 1955-1974. Πορεία μιας προδοσίας. Ντοκουμέντα από τον Φάκελο της Κύπρου”.

“Ο στόχος είναι να παρουσιαστούν αυθεντικά ντοκουμέντα, έγγραφα, τα οποία να δίνουν άπλετο φως γι αυτό που συνέβηκε στην Κύπρο. Στο βιβλίο αυτό καταγράφονται οι στρατηγικοί στόχοι των χωρών που εμπλέκονται στο Κυπριακό: Της Τουρκίας, της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ και πως οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις διαχειρίστηκαν αυτά τα ζητήματα για να φτάσουμε στο 1974”, είπε ο κ. Σιζόπουλος, ο οποίος είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας και έχει διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου.

Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, μετά και την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Κύπρου, απάντησε ως εξής: “Αισιόδοξοι είμαστε πάντα. Είναι ένας νέος Πρόεδρος, εκλέχτηκε και με τη δική μας την υποστήριξη, ως εκ τούτου έχουμε αρκετές προσδοκίες, όμως όλοι θα πρέπει να περιμένουμε να τον κρίνουμε από τα αποτελέσματα του έργου που θα επιτελέσει και όχι από τις προθέσεις”.

Τόνισε ακόμα πως πρέπει να απορριφθούν επικίνδυνες λύσεις και η Ελλάδα και η Κύπρος να διαμορφώσουν μια κοινή εθνική πολιτική αντιμετώπισης της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας.

Για το βιβλίο του κ. Σιζόπουλου μίλησε ο Στέφανος Ξεκαλάκης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος σημείωσε: “Η εκδήλωση γίνεται στον απόηχο μιας μεγάλης τραγωδίας, αλλά και σήμερα για μια τραγωδία θα μιλήσουμε. Μια τραγωδία που κρατάει από το 1974 και θα προσπαθήσουμε μέσα από την αναζήτηση των αιτίων που οδήγησαν στην κατοχή τμήματος της Κύπρου να δούμε πως την επόμενη μέρα όλη αυτή η παγιωμένη κατάσταση θα μπορέσει να ανατραπεί. Αυτός είναι ο εθνικός στόχος”.

Υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που επέβαλε το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, είναι αυτό που έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράμμισε: “Για εμάς η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί βασικό στόχο της εξωτερικής μας πολιτικής. Και με τις δημόσιες τοποθετήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη επανερχόμαστε στις θέσεις τις οποίες είχε εκφράσει και ο ιδρυτής μας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε λύσεις διζωνικές, δικοινοτικές. Εμείς πιστεύουμε ότι το κράτος της Κύπρου είναι ενιαίο και ως εκ τούτου σε αυτό το πλαίσιο και αυτή τη γραμμή θα κινηθούμε”.

Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος για επίλυση του Κυπριακού απάντησε πως “δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο για να αισιοδοξούμε” και πρόσθεσε ότι “η ελληνική πλευρά είναι αυτή η οποία, σε συνεργασία και με τη νέα Κυπριακή Προεδρία, θα πρέπει να δημιουργήσει τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες για να μπορέσουμε ξανά να έχουμε μια κινητικότητα σε αυτό το θέμα”.

Η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του προέδρου της ΕΔΕΚ έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και την οργάνωσαν η περιφερειακή παράταξη “Πράξεις για τη Μακεδονία” και η Πολιτική Κίνηση “Σύγχρονοι Δημοκράτες”.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Πράξεις για τη Μακεδονία” Χρήστος Παπαστεργίου τόνισε πως μέσα από τα ντοκουμέντα που παρουσιάζει ο κ. Σιζόπουλος “τεκμηριώνεται ότι η Κύπρος δεν χάθηκε γιατί έγιναν λάθη, χάθηκε γιατί έγιναν προδοσίες, και βγαίνουν πάρα πολλά διδάγματα για το πως πρέπει από εδώ και πέρα να πορευτεί ο Ελληνισμός στη διεκδίκηση των δικαίων του και στο θέμα του Κυπριακού”.

Στην έναρξη της εκδήλωσης τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των θυμάτων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνος Πολυκάρπου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής Χάλκης ο Κύπρου Γεώργιος: Απαραίτητη για την αυτοδύναμη εκκλησία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: