Stygiomedusa gigantea: Μέδουσες κράκεν, φαντάσματα στο βυθό της Ανταρκτικής, με πλοκάμια 10 μέτρων [βίντεο, εικόνες]

Τεράστια μέδουσα στο βυθό της Ανταρκτικής Image via YouTube




Επισκέπτες κρουαζιερόπλοιου αντιμετώπισαν γιγάντιες μέδουσες-φάντασμα στα ανοικτά των ακτών της Ανταρκτικής ενώ εξερευνούσαν το βυθό με υποβρύχια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Όπως γράφει ο Patrick Pester στο Live Science

Σπάνιες θεάσεις γιγάντιων μεδουσών φάντασμα -πλάσματα βαθέων υδάτων που μοιάζουν με διαστημόπλοια UFO με χοντρές κορδέλες που τρέχουν από το κάτω μέρος τους- έχουν αναφερθεί από επιβάτες κρουαζιερόπλοιων που εντόπισαν τα αλλόκοσμα ζώα στις ακτές της Ανταρκτικής, διαπιστώνει μια νέα μελέτη.

Η γιγάντια μέδουσα φάντασμα (Stygiomedusa gigantea), ένα από τα μεγαλύτερα ασπόνδυλα αρπακτικά των βαθέων υδάτων, συνάντησαν οι επιβαίνοντες σε υποβρύχιο της κρουαζιέρας Viking στις αρχές του 2022. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι μέδουσες ήταν μεγαλύτερες από 16 πόδια (5 μέτρα), με μια από αυτές να εκτείνεται σε μήκος τουλάχιστον 33 πόδια (10 μέτρα), σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 30 Ιανουαρίου στο περιοδικό Polar Research.

Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Daniel Moore συνειδητοποίησε ότι για πρώτη φορά οι επισκέπτες είχαν συναντήσει το γιγάντιο φάντασμα όταν είδε μια φωτογραφία του στην κάμερα ενός επισκέπτη. «Το αναγνώρισα αμέσως για αυτό που ήταν και, δεδομένης της σπανιότητας των θεάσεων του, πλημμύρισα από ενθουσιασμό», είπε ο Μουρ, ένας από τους κύριους επιστήμονες του Viking, στο Live Science σε ένα email.

Οι γιγάντιες μέδουσες Phantom ζουν σε κάθε ωκεανό εκτός από τον Αρκτικό. Ωστόσο, επειδή αυτά τα κρυπτικά πλάσματα συνήθως κολυμπούν βαθιά κάτω από την επιφάνεια, δεν φαίνονται σχεδόν καθόλου από τους ανθρώπους. Η νέα μελέτη περιγράφει άμεσες παρατηρήσεις τριών διαφορετικών μεδουσών που έγιναν κατά τη διάρκεια υποβρύχιων καταδύσεων στα ανοιχτά της Ανταρκτικής Χερσονήσου.

«Σε κάθε θέαση η μέδουσα φαίνεται να κολυμπά αργά», είπε ο Μουρ. «Δεν φαίνεται να έχουν δείξει καμία κλίση προς τα φώτα του υποβρυχίου ή αντίδραση στην παρουσία μας».

Οι μέδουσες εντοπίστηκαν σε βάθη 260 ποδιών (80 m), 285 ποδιών (87 m) και 920 ποδιών (280 m). Οι γιγάντιες μέδουσες-φάντασμα καταλαμβάνουν κυρίως βάθη κάτω των 3.280 ποδιών (1.000 m), αλλά συναντώνται ψηλότερα στον Νότιο Ωκεανό ή στον Ανταρκτικό Ωκεανό. Δεν είναι ακόμη γνωστό γιατί κινούνται σε σχετικά ρηχά νερά γύρω από την Ανταρκτική.

Φωτογραφίες από τις γιγάντιες μέδουσες όπως δημοσιεύθηκαν στο Polar Research

Ο Μουρ σημείωσε ότι μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι μέδουσες κολυμπούν ψηλότερα για να εκτεθούν στην υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία θα τους απαλλάξει από τα παράσιτα. Μια άλλη υπόθεση που προτάθηκε από τον Moore είναι ότι τα βαθιά νερά που ανεβαίνουν γύρω από την ήπειρο της Ανταρκτικής απλώς τα μεταφέρουν προς τα πάνω. Ο Moore ελπίζει ότι οι παρατηρήσεις τους θα οδηγήσουν σε μια καλύτερη κατανόηση της ζωής των γιγάντων μεδουσών-φαντομών.

Η πρακτική των γραμμών κρουαζιέρας που μεταφέρουν επιβάτες στην Ανταρκτική έχει προσελκύσει ορισμένες διαμάχες. Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε στις 2 Φεβρουαρίου ότι έχει ενταχθεί σε διεθνείς εταίρους για τη διερεύνηση τεσσάρων θανάτων και άλλων απωλειών που αφορούν πολίτες των ΗΠΑ σε επιβατηγά πλοία της Ανταρκτικής μεταξύ 15 Νοεμβρίου και 1ης Δεκεμβρίου 2022. Αυτό περιλαμβάνει έναν θάνατο στο Viking Polaris, που διαχειρίζεται η Viking, καθώς ένα μεγάλο κύμα χτύπησε το πλοίο .

Η Αμερικανική Ακτοφυλακή περιγράφει την Ανταρκτική ως ένα «μοναδικό περιβάλλον υψηλού κινδύνου» και στοχεύει στη βελτίωση της θαλάσσιας ασφάλειας και στην πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον. Τα νερά γύρω από την Ανταρκτική μπορεί να είναι ύπουλα και η ήπειρος έχει ιστορία που διεκδικεί ατρόμητους εξερευνητές σε διάσημες αποστολές.

Με πληροφορίες από livescience

Απόκοσμη εικόνα στη ζούγκλα με το μυθικό ξωτικό των Μάγια: Την ανάρτησε ο πρόεδρος του Μεξικού [δείτε photo]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: