Πληρώνουμε πανάκριβα (και) τα απορρυπαντικά: Ιλιγγιώδεις διαφορές έως και 360% σε σχέση με την Ευρώπη

Photo by Gratisography via Pexels




Ως μία από τις ακριβότερες χώρες στην Ευρώπη προκύπτει ότι είναι η Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα απορρυπαντικά ρούχων ύστερα από σύγκριση επί συγκεκριμένων προϊόντων.

Ετσι βάσει των στοιχείων η σκόνη πλυντηρίου ρούχων Ariel σε σκόνη  είναι κατά 172% ακριβότερη σε σχέση με τη φθηνότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι η Αυστρία στο συγκεκριμένο προϊόν.

Η χώρα μας είναι επίσης ακριβότερη και στις κάψουλες Skip, Persil και Omo κατά 301,1% σε σχέση με την Ιρλανδία που είναι η φθηνότερη χώρα της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά το Skip σε σκόνη η τιμή του στην Ελλάδα είναι  κατά 361% υψηλότερη από τη Σουηδία όπου η τιμή ανά πλύση είναι στα 0,15 ευρώ έναντι 0,46 ευρώ που είναι στη χώρα μας η συσκευασία των 20 μεζουρών ή 0,26 ευρώ των 67 μεζουρών.

Τα ευρήματα προέρχονται από συγκριτική έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με τη οποία διερευνά τις τιμές στα απορρυπαντικά Ariel της Procter & Gamble (P&G), σε συσκευασίες Pods και σε σκόνη (powder) και των προϊόντων Skip, Persil και OMO της Unilever σε συσκευασία pods και σε σκόνη (powder) στα Κράτη Μέλη, πραγματοποίησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τα βασικά προϊόντα που ερευνώνται είναι τα ακόλουθα:

– Ariel Pods All in 1, τις συσκευασίες 14, 34, 40 και 54

– Σκόνη πλυντηρίου ρούχων Ariel 50, 70 και 140 μεζούρες

– Skip 3 in 1, τις συσκευασίες 50, 38, 23 και 15

– Σκόνη πλυντηρίου Skip 67, 45 και 20 μεζούρες

Αναγκαία διευκρίνιση: ΟΙι ότι οι δοσολογίες ανά χώρα διαφέρουν, οπότε χρησιμοποιούνται οι δοσολογίες πιο κοντά σε σχέση με τα πακέτα προϊόντων που πωλούνται στην Ελλάδα (δηλαδή 14, 34, 40, 54 pods και αντιστοίχως 140, 70 και 50 μεζούρες).4 Το ίδιο ισχύει και για το Ariel και για το Skip/Persil.

Η Ελλάδα στις χώρες με υψηλές τιμές 

Σύμφωνα με την Επιτροπή η Ελλάδα κατατάσσεται στην ομάδα χωρών που έχουν υψηλές τιμές ανεξάρτητα το μέγεθος της συσκευασίας (βλ. επίσης Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία). Το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τον γεωγραφικό παράγοντα, καθώς η Ελλάδα με τη Κύπρο έχουν μεγάλη διαφορά στις τιμές τους (η Κύπρος έχει φθηνότερες τιμές) παρόλο που για τη μεταφορά του προϊόντος στη Κύπρο πιθανώς να χρειάζεται επιπλέον κόστος, λόγω γεωγραφικής τοποθεσίας.

Επιπλέον παρατηρούνται μεγάλες διακυμάνσεις σε ορισμένες χώρες σχετικά με την τιμή ανά τεμάχιο της μικρότερης συσκευασίας και της μεγαλύτερης. Στην Ελλάδα η μικρή συσκευασία (14 τεμάχια) ορίζει την τιμή ανά τεμάχιο στα 0,66 ευρώ ενώ οι μεγαλύτερες συσκευασίες (40 και 54 τεμάχια) ορίζουν τις τιμές τους ανά τεμάχιο στα 0,41 και 0,44 αντίστοιχα. Σε αντίθεση στην Ολλανδία, ανεξάρτητα της ποσότητας της συσκευασίας η τιμή ανά τεμάχιο παραμένει ίδια.

Ουδέτερη επίδραση από τον ΦΠΑ

Σε ό,τι αφορά την τιμή των απορρυπαντικών φέρεται να μην επηρεάζεται από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ). Για παράδειγμα, στην Ουγγαρία ο φόρος προστιθέμενης αξίας είναι 27% και η τιμή ανά pod είναι 0,46, ενώ στην Σλοβακία ο φόρος προστιθέμενης αξίας είναι 20% και η τιμή ανά pod είναι 0,68 και 0,62 ευρώ (ανάλογα τη συσκευασία).

Όταν η τιμή ανάγεται σε ισοδύναμα αγοραστικής δύναμης (λαμβάνοντας υπόψη και τις αντίστοιχες ισοτιμίες για τις χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης), διαπιστώνεται ότι οι τιμές στην Ελλάδα βρίσκονται στο μέσο της κατανομής των χωρών της Ε.Ε. ενώ οι πιο μικρές συσκευασίες είναι σχετικά πιο ακριβές.

Αυτό που παρατηρείται είναι ότι οι συσκευασίες των 14 και 34 τεμαχίων είναι πιο ακριβές κατά 271% και 253% αντίστοιχα σε σχέση με την πιο φθηνή στην Ε.Ε. η οποία είναι στην Ιρλανδία Persil/Skip/Omo. Η σκόνη πλύσης είναι φτηνότερη ανά πλύση σε σχέση με τα pods.

Με πληροφορίες από Capital

Τραγωδία στα Τέμπη: 11 μέτρα στήριξης προς τις οικογένειες των θυμάτων ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: