Πέθανε στα 128 χρόνια της η γηραιότερη γυναίκα του κόσμου: «Τί νόημα έχει να ζω;» είχε πει πριν λίγους μήνες [video]

H Τζοάνα Μαζιμπούκο πέρσι, στα 128α γενέθλιά της. Θα γινόταν 129 ετών τον Μάιο. Screenshot via YouTube




Μια γυναίκα που λέγεται ότι είναι ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο πέθανε στη Νότια Αφρική σε ηλικία 128 ετών, έχοντας ζήσει τρεις διαφορετικούς αιώνες.

Μητέρα επτά παιδιών, η Τζοάνα Μαζιμπούκο, πέθανε στο σπίτι της στη βορειοδυτική επαρχια της Jouberton, στις 3 Μαρτίου και θα γινόταν 129 ετών τον Μάιο, σύμφωνα με τοπικές αναφορές.

Οι οικείοι της είπαν ότι είχε έγγραφα ταυτότητας που αποδεικνύουν ότι γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1894 και μεγάλωσε σε μια φάρμα καλαμποκιού. Δεν πήγε ποτέ σχολείο και δεν ήξερε να διαβάζει ή να γράφει.

Μιλώντας στο News24, ο φροντιστής και η νύφη της είπαν ότι η Μαζιμπούκο μάλλον πέθανε από εγκεφαλικό.

Είχε πει για τα 128α γενέθλιά της:

«Είμαι έκπληκτη γιατί είμαι ακόμα εδώ μετά από τόσα χρόνια. Γιατί είμαι ακόμα εδώ; Οι άνθρωποι γύρω μου έχουν πεθάνει.

«Πότε θα πεθάνω; Τι νόημα έχει να είσαι ζωντανός; Ο κόσμος με έχει κουράσει γιατί απλά κάθομαι εδώ και δεν κάνω τίποτα».

Η Μαζιμπούκο θα κηδευτεί το Σάββατο.

Ήταν ένα από 12 αδέρφια από τα οποία τα τρία μικρότερα είναι ακόμα ζωντανά.

Είχε πει πριν ένα χρόνο: «Ζούσαμε τόσο καλά στις φάρμες. Τότε δεν υπήρχαν προβλήματα. Δεν θυμάμαι καλά τα παιδικά μου χρόνια, αλλά θυμάμαι μια ακρίδα.

«Υπήρχαν κάποια που μπορούσαμε να πιάσουμε και να φάμε. Ήταν σαν να τρως κρέας. Θα τα τηγανίζαμε και θα τα τρώγαμε.

«Μεγάλωσα υγιεινά τρώγοντας κυρίως φρέσκο ​​γάλα και άγριο σπανάκι. Τώρα τρώω μοντέρνο φαγητό. Το έχω συνηθίσει αλλά μου λείπει το φαγητό με το οποίο μεγάλωσα».

Παντρεύτηκε, αλλά δεν θυμάται πότε. Ήταν μεγαλύτερός της και χήρος. Είπε ότι η πρώτη του γυναίκα είχε πεθάνει και ότι είχε αγελάδες και εκείνη θα έφτιαχνε βούτυρο. “Φρόντιζε να μην μου λείπει τίποτα” πρόσθεσε.

Απέκτησαν 7 παιδιά, δύο από τα οποία είναι ακόμα ζωντανά, και έχουν πάνω από 50 εγγόνια και δισέγγονα στη Νότια Αφρική.

  • Η Μαζιμπούκο επέζησε τόσο από δυο Παγκόσμιους Πολέμους όσο και από δύο παγκόσμιες πανδημίες (Covid-19 και ισπανική γρίπη).

Ήταν ζωντανή κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας της βασίλισσας Βικτώριας στη Βρετανία, της πρώτης πτήσης των αδελφών Ράιτ και της πρώτης ρωσικής επανάστασης.

Η φροντίστριά της είπε ότι την πήγε στο νοσοκομείο στις 14 Φεβρουαρίου όπου λάμβανε θεραπεία για εγκεφαλικό και πήρε εξιτήριο στις 28 Φεβρουαρίου.

  • Πέθανε στο σπίτι της τρεις μέρες αργότερα και θα κηδευτεί το Σάββατο.

Οι γηραιότεροι του κόσμου και τα ρεκόρ Γκίνες

Επισήμως, ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι μια γυναίκα γεννημένη στο Σαν Φρανσίσκο, ηλικίας 115 ετών . Της απονεμήθηκε ο τίτλος μετά τον θάνατο της Γαλλίδας μοναχής αδελφής Αντρέ, 118 ετών, νωρίτερα το 2023.

Την εποχή της γέννησής της, η Maria Branyas Morera – που επιβεβαιώθηκε από τα Ρεκόρ Γκίνες ως το γηραιότερο άτομο – έπασχε από ένα δεύτερο κύμα της βουβωνικής πανώλης. Τώρα θεωρείται «υπεραιωνόβια» – ένας τίτλος που δίνεται στους ανθρώπους μόλις περάσουν τα 110.

Η Morera, η οποία έχει τρία παιδιά, 11 εγγόνια και 13 δισέγγονα, αποδίδει τη μακροζωία της στην «τάξη και ηρεμία» και στο γεγονός ότι έμενε «μακριά από τοξικούς ανθρώπους».

Και παρά την ηλικία της, είναι ενεργή στα social media, κάνοντας συχνά αναρτήσεις στο Twitter με τη βοήθεια της κόρης της. Είναι επίσης δεινή πιανίστρια.

Το 2021, υποστηρίχθηκε ότι ένας άνδρας από την Ερυθραία που πέθανε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ήταν 127 ετών . Η οικογένεια του Natabay Tinsiew ισχυρίστηκε ότι τα τοπικά αρχεία έδειξαν ότι γεννήθηκε το 1894, λέγοντας ότι ήταν παρών όταν το χωριό του γιόρτασε τα 120α γενέθλιά του το 2014.

Το γηραιότερο εν ζωή άτομο που επιβεβαιώθηκε από τον Γκίνες ήταν η Γαλλίδα Jeanne Louise Calment, η οποία πέθανε σε ηλικία 122 ετών και 164 ημερών το 1997.

Οι περισσότεροι αιωνόβιοι (ένα άτομο που έχει συμπληρώσει την ηλικία των 100 ετών) βρίσκονται στις λεγόμενες μπλε ζώνες του κόσμου, όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από τον μέσο όρο, όπως η Οκινάουα στην Ιαπωνία ή στο ιταλικό νησί της Σαρδηνίας.

 

 

Με πληροφορίες από The Daily Mail

«Αν όχι εγώ, ποιος; Αν όχι τώρα, πότε;»: Λόγια έμπνευσης και δύναμης από 10 διάσημες για την Ημέρα της Γυναίκας – Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: