«Αν όχι εγώ, ποιος; Αν όχι τώρα, πότε;»: Λόγια έμπνευσης και δύναμης από 10 διάσημες για την Ημέρα της Γυναίκας – Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

People attend a nightly protest called by women, lesbians and transsexuals to support sex workers in Barcelona, Spain, 07 March 2023 (issued 08 March 2023), a day before Women’s International Day. EPA, Marta Perez




Οι γυναίκες θα διαδηλώσουν μαζικά σήμερα σε όλο τον κόσμο για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, τα οποία δέχονται πλήγμα σε πολλές χώρες.

Κατά τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας πολλές συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες σε διάφορες πόλεις του κόσμου, από το Παρίσι και τη Μαδρίτη, ως τη Βαγδάτη, την Κωνσταντινούπολη και τη Σιγκαπούρη.

Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, η μαζική καταστολή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν στο Ιράν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, η αμφισβήτηση του δικαιώματος στην άμβλωση στις ΗΠΑ, οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία για τις γυναίκες: οι αφορμές για τις διαδηλώσεις είναι πολλές.

Οι γυναίκες “παραμένουν τα πρώτα θύματα των πολέμων και υποεκπροσωπούνται στις διπλωματικές συνομιλίες”, κατήγγειλαν σήμερα αξιωματούχοι ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

“Η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο” και “με τους τρέχοντες ρυθμούς η οργάνωση του ΟΗΕ για τις γυναίκες (Ταμείο Ανάπτυξης για τις Γυναίκες UNIFEM) προβλέπει ότι θα επιτευχθεί σε 300 χρόνια”, τόνισε τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Εξάλλου χθες, Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε κυρώσεις κατά 9 προσώπων και 3 οντοτήτων που ευθύνονται για σεξουαλική βία και παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών σε έξι χώρες (Αφγανιστάν, Ρωσία, Νότιο Σουδάν, Μιανμάρ, Ιράν, Συρία).

Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις

Στο Λονδίνο το μουσείο της Μαντάμ Τισό θα γιορτάσει τη σημερινή ημέρα παρουσιάζοντας ένα νέο κέρινο άγαλμα της Βρετανίδας ακτιβίστριας Έμελιν Πάνκχερστ, η οποία το 1903 ίδρυσε την Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών, προωθώντας το δικαίωμα των γυναικών να ψηφίζουν.

Στην Ευρώπη συγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες σε πολλές χώρες, όπως στη Γαλλία και την Ισπανία.

Αλλού στον κόσμο όμως οι διαδηλώσεις έχουν απαγορευθεί, όπως στη Λαχόρη του Πακιστάν, μια συντηρητική και πατριαρχική χώρα όπου οι αρχές δικαιολόγησαν την απόφασή τους επικαλούμενες “τα αμφιλεγόμενα πανό και λάβαρα” που κρατούσαν οι διαδηλώτριες και τα οποία αναφέρονταν σε θέματα ταμπού όπως το διαζύγιο, η σεξουαλική παρενόχληση ή η έμμηνος ρύση.

Στο Μεξικό με το σύνθημα “Καμία άλλη γυναίκα δολοφονημένη” και “Κατά της ανδρικής βίας και της επισφαλούς εργασίας” οι διαδηλώτριες θα πραγματοποιήσουν πορεία στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, όπου το 2022 καταγράφηκαν 969 γυναικοκτονίες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

“Είμαστε γυναίκες και τόσα πολλά από τα δικαιώματά μας δεν γίνονται σεβαστά σήμερα από την κυβέρνηση και τη χώρα”, τόνισε η ακτιβίστρια Γιούλι Ιντριάνι σε ένα πλήθος περίπου 50 γυναικών που είχε συγκεντρωθεί υπό ισχυρή βροχή στην Τζακάρτα, πρωτεύουσα της Ινδονησίας.

Στην Ιαπωνία, η οποία πέρυσι βρέθηκε στην 116η θέση σε σύνολο 146 χωρών στην κατάταξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ισότητα των δύο φύλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας των γυναικών. Πρόσθεσε ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.

Από την άλλη πλευρά στον Καναδά ακυρώθηκαν απαρχαιωμένοι νόμοι κατά των αμβλώσεων, ενώ η Ιρλανδία ανακοίνωσε τη διεξαγωγή τον Νοέμβριο δημοψηφίσματος για να αποσυρθούν ξεπερασμένες αναφορές στις γυναίκες στο Σύνταγμα της χώρας.

Στην Κολομβία είναι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις με αίτημα μέτρα για την αντιμετώπιση του αυξημένου αριθμού γυναικοκτονιών. Το 2022 καταγράφηκαν στη χώρα 614 δολοφονίες γυναικών έναντι 182 το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν θα δώσουν στην Ουάσινγκτον βραβείο για τη συνεισφορά τους “σε ένα καλύτερο αύριο” “σε ένδεκα ξεχωριστές γυναίκες από τον κόσμο”.

Οι φεμινίστριες στις ΗΠΑ κινητοποιούνται εξάλλου ιδιαίτερα για να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην άμβλωση, το οποίο κινδυνεύει στη χώρα μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ακυρώσει την ιστορική απόφαση Ρόου εναντίον Ουέιντ, του 1973.

 Λόγια διάσημων γυναικών

Δέκα ξεχωριστές δηλώσεις από διάσημες γυναίκες που αποτελούν πηγή έμπνευσης και δύναμης με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο People:

Μισέλ Ομπάμα (Michelle Obama): «Δεν υπάρχει όριο σε τι μπορούμε να καταφέρουμε ως γυναίκες».

Σερένα Ουίλιαμς (Serena Williams): «Η επιτυχία κάθε γυναίκας, θα έπρεπε να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις υπόλοιπες. Πρέπει να βοηθάμε η μία την άλλη. Βεβαιώσου πως είσαι θαρραλέα: Να είσαι δυνατή, να είσαι απίστευτα ευγενική και, πάνω απ’ όλα, να είσαι ταπεινή».

Όπρα Γουίνφρεϊ (Oprah Winfrey): «Όταν υποτιμάς αυτό που κάνεις, ο κόσμος θα υποτιμήσει αυτό που είσαι».

Μαλάλα Γιουσαφζάι (Malala Yousafzai): «Καλούμε τις αδελφές μας σε όλο τον κόσμο να είναι γενναίες, να αγκαλιάσουν τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους και να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους».

Ριάνα(Rihanna): «Υπάρχει κάτι πολύ ξεχωριστό σε μια γυναίκα που κυριαρχεί σε έναν κόσμο αντρών. Χρειάζεται μια συγκεκριμένη χάρη, δύναμη, ευφυΐα, γενναιότητα και θάρρος ώστε να μην δεχτεί το «όχι» σαν απάντηση».

Τσιμαμάντα Νιόζι Αντιτς (Chimimanda Ngozi Adichie): «Να είσαι ένας άνθρωπος με γνώση, όχι απλώς γνώμη».

Έμα Γουάτσον (Emma Watson): «Εχω πει στον εαυτό μου: «αν όχι εγώ, ποιος; Αν όχι τώρα, πότε;» Αν έχετε παρόμοιες αμφιβολίες όταν σας παρουσιάζονται ευκαιρίες, ελπίζω ότι αυτές οι λέξεις μπορεί να σας βοηθήσουν».

Beyoncé: «Πρέπει να διδάξουμε στα αγόρια μας τους κανόνες της ισότητας και του σεβασμού, έτσι ώστε όσο μεγαλώνουν η ισότητα των φύλων να είναι γι’αυτά ο φυσικός τρόπος ζωής. Και να μάθουμε στα κορίτσια μας ότι μπορούν να φτάσουν όσο πιο ψηλά γίνεται».

Σαρλότ Ράμπλινγκ (Charlotte Rampling): «Σταμάτα να χτυπάς τον εαυτό σου. Μην το κάνεις τόσο δύσκολο για τον εαυτό σου. Δεν το αξίζεις και κανείς δεν το αξίζει. Δεν θα το έκανες αυτό σε κανέναν, οπότε σταμάτα να το κάνεις στον εαυτό σου».

Έιμι Σούμερ (Amy Schumer): «Είμαι μια γυναίκα με σκέψεις και ερωτήματα και πράγματα να πω. Εγώ θα πω εάν είμαι όμορφη. Εγώ λέω αν είμαι δυνατή. Δεν θα καθορίσεις την ιστορία μου, εγώ θα το κάνω».

Με πληροφορίες από AFP, Reuters, People μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

14% λιγότερο πληρώνονται οι γυναίκες από τους άνδρες στις χώρες του ΟΟΣΑ, χειρότερα στους G7: ” Η κύρωση της μητρότητας”-Eρευνα για την Ημέρα της Γυναίκας [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: