Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι: 500 ημέρες από την επαναστατική τελετή έναρξης μέσα στον Σηκουάνα

The Olympics Paris 2024 official mascots are unveiled at a press conference of the Paris 2024 Olympic Games Organizing Committee in Saint Denis, near Paris, France, 14 November 2022. EPA, Mohammed Badra




Απομένουν ακριβώς 500 ημέρες μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι. Έναν αιώνα μετά, η γαλλική πρωτεύουσα θα φιλοξενήσει το κορυφαίο αθλητικό γεγονός στον πλανήτη.

Μια πρωτοποριακή τελετή έναρξης στο δρόμο και στον ποταμό Σηκουάνα, νέα βήματα, μετά από αυτά που έγιναν ήδη στο Τόκιο, για να προσελκύσουν ένα νεανικό κοινό (με την αναρρίχηση, το σέρφινγκ και το σκέιτμπορντ), ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά και το φάντασμα του μποϊκοτάζ, λόγω της πιθανής παρουσίας αθλητών από Ρωσία και Λευκορωσία.

Αυτά είναι τα κυριότερα σημεία 500 ημέρες πριν τους Αγώνες, όπως τα κατέγραψε η ισπανική εφημερίδα “Marca”:

1. ΔΙΠΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ: Το Παρίσι φιλοξενεί τους Αγώνες για τρίτη φορά. Εκατό χρόνια μετά την προηγούμενη Ολυμπιακή εμπειρία του, θα είναι και πάλι το επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητισμού. Έχει την τιμή να είναι η πόλη που σε δύο περιπτώσεις έχει επιλεγεί μαζί με ακόμη μια, για την επόμενη διοργάνωση. Το 1921, με τον Πιέρ ντε Κουμπερτέν στο «τιμόνι», το Παρίσι εξασφάλισε το… ραντεβού του 1924 και το Άμστερνταμ εκείνο του 1928. Το 2017 η ιστορία επαναλήφθηκε, το Παρίσι επελέγη για το 2024 και το Λος Άντζελες για το 2028.

2. ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ: Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί έξω από Ολυμπιακό στάδιο για πρώτη φορά στην ιστορία. Ο ποταμός Σηκουάνας θα είναι η «σκηνή» που θα φιλοξενήσει την επίσημη έναρξη της διοργάνωσης. Οι αθλητές, αντί να παρελάσουν στον στίβο, θα διασχίσουν τα νερά του ποταμού του Παρισιού με 160 σκάφη μπροστά σε περίπου 600.000 θεατές. Η παρέλαση θα ξεκινήσει από τη γέφυρα Αούστερλιτς στο ανατολικό Παρίσι και θα διανύσει έξι χιλιόμετρα κατά μήκος του ποταμού, μέχρι να καταλήξει μπροστά στον Πύργο του Άϊφελ. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί το καλλιτεχνικό μέρος της τελετής. Θα είναι ανοιχτό για το κοινό, αλλά με προπώληση εισιτηρίων για συγκεκριμένες περιοχές. Κυμαίνονται από 90 έως 2.700 ευρώ. Αυτά της premium ζώνης κυμαίνονται μεταξύ 5.500 και 25.000 ευρώ.

3. ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟ ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ: Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εξακολουθεί να κρατά τον αθλητισμό διχασμένο ως προς τη συμμετοχή Ρώσων και κατ’ επέκταση Λευκορώσων αθλητών. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή άνοιξε το δρόμο για την παρουσία τους ως ουδέτεροι και μόνο σε όσους δεν έχουν τοποθετηθεί ενεργά υπέρ του πολέμου. Η Ουκρανία ζητά μποϊκοτάζ των Αγώνων, εάν προκριθεί αυτή η απόφαση. Περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Αυστραλίας, των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας, της Ιταλίας, της Σουηδίας και της Ισπανίας, έχουν ζητήσει να τηρηθεί ο αποκλεισμός λόγω «μεγάλων ανησυχιών».

4. ΙΣΟΤΗΤΑ: Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, «στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 οι γυναίκες αποτελούσαν το 48% των αθλητών και το Παρίσι το 2024 θα γράψει ιστορία ως οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που έχουν πλήρη ισότητα των φύλων όσον αφορά τους αθλητές».

5. ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: Το χρυσό χρώμα της σύνθεσης στο λογότυπο και ο κύκλος παραπέμπουν σε χρυσό μετάλλιο. Η φλόγα στην Ολυμπιακή φλόγα. Το σχηματισμένο πρόσωπο παραπέμπει σε αυτό της Μαριάν (“Marianne”), την αλληγορική μορφή της Γαλλικής Δημοκρατίας. Αυτή η νύξη οφείλεται στο γεγονός ότι προορίζονται να είναι οι Αγώνες αποτελεσματικής ισότητας των φύλων και αξίζει να σημειωθεί ότι γυναίκες έλαβαν για πρώτη φορά μέρος στους Ολυμπιακούς το 1900 στο Παρίσι. Η οργανωτική επιτροπή βεβαιώνει πως αναφέρεται επίσης στο γεγονός ότι οι Αγώνες είναι «επαναστατικοί»: η Γαλλική Δημοκρατία γεννήθηκε από την Επανάσταση και οι Αγώνες «ανήκουν στον λαό».

6. BREAKING: Κάνει το ντεμπούτο του ως Ολυμπιακό άθλημα, σε ακόμη ένα βήμα από τη ΔΟΕ για να προσελκύσει νεανικότερο κοινό. Ακολουθεί το «μονοπάτι» της αναρρίχησης, του σέρφινγκ ή του σκέιτμπορντ. Θα είναι 32 αθλητές που θα συμμετάσχουν στην… αναζήτηση των πρώτων δύο χρυσών μεταλλίων στην ιστορία γι’ αυτό το άθλημα. Θα διεξαχθεί μεταξύ 9 και 10 Αυγούστου. Στις πωλήσεις εισιτηρίων, ήταν ένα από τα γεγονότα που εξαντλήθηκαν τις πρώτες ημέρες.

7. ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ: Τα 50 χιλιόμετρα βάδην των ανδρών αποχαιρετούν τον Ολυμπιακό στίβο. Εισάγονται άλλες καινοτομίες όπως τα ρεπεσάζ (μία δεύτερη ευκαιρία πρόκρισης στους ημιτελικούς για όσους έχουν αποτύχει σε προηγούμενους γύρους) σε όλα τα ατομικά αγωνίσματα μεταξύ 200 και 1.500 μέτρων, καθώς και στα αγωνίσματα εμποδίων.

8. ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΡΗ: Το ταρτάν του στίβου θα έχει χρώμα μωβ. Επιπλέον, ανάμεσα στα μέρη του Παρισιού που θα φιλοξενήσουν εκδηλώσεις, συμπεριλαμβάνονται το «Παρκ ντε Πρενς» (ποδόσφαιρο), τα γήπεδα του Ρολάν Γκαρός (τένις), η Πλατεία Κονκόρντ (μπάσκετ 3×3, σκέιτμπορντ, breaking και BMX) ή ο Πύργος του Άϊφελ (μπιτς βόλεϊ).

9. ΣΕΡΦΙΝΓΚ: Θα πραγματοποιηθεί στην Ταϊτή, στη Γαλλική Πολυνησία. Απέχει περισσότερα από 15.700 χιλιόμετρα από το Παρίσι.

10. ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ: Η Ολυμπιακή φλόγα θα φτάσει μέσω θαλάσσης στη Μασσαλία, τον τόπο διεξαγωγής των αγωνισμάτων της ιστιοπλοΐας. Ένα τρικάταρτο ιστιοφόρο θα είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά της δάδας από την Ελλάδα στη Γαλλία, όπου θα φτάσει την άνοιξη του 2024.

11. ΑΝΔΡΕΣ… ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ: Οι άνδρες θα κάνουν το ντεμπούτο τους στην καλλιτεχνική κολύμβηση, παλαιότερα γνωστή ως «συγχρονισμένη». Η ΔΟΕ, όπως ανακοινώθηκε από την World Aquatics, «άνοιξε την πόρτα» στη συμμετοχή δύο ανδρών στις οκταμελείς ομάδες που λαμβάνουν μέρος στην διοργάνωση.

12. ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: Στην πρώτη φάση διάθεσης εισιτηρίων (13/2-15/3) έχουν πουληθεί 3,25 εκατομμύρια εισιτήρια. Πάνω από 400.000 σε τιμή 24 ευρώ, ενώ έχει διατεθεί σχεδόν το 70% στα εισιτήρια που κοστίζουν λιγότερο από 100 ευρώ και το 4,5% στα εισιτήρια αξίας 200 ευρώ και πάνω. Στη δεύτερη φάση, που αρχίζει στις 11 Μαΐου, θα διατεθούν προς πώληση 7 εκατομμύρια εισιτήρια για όλα τα αθλήματα μεμονωμένα, καθώς και για τις τελετές έναρξης και λήξης των Αγώνων.

13. ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Η οργανωτική επιτροπή σχεδιάζει να υπάρχουν επιπλέον 22.000 άτομα προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας που θα προστεθούν στα μέλη της αστυνομίας ή του στρατού. Επιπλέον, οι γαλλικές αρχές σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν ένα σύστημα ελέγχου πλήθους με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης (αναγνώριση προσώπου) για την παρακολούθηση των ανθρώπων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, σύμφωνα με ένα νομοσχέδιο.

14. ΜΑΣΚΟΤ: Δύο φιγούρες, εμπνευσμένες από τα εμβληματικά φρυγικά κόκκινα σκουφάκια της γαλλικής επανάστασης, είναι οι μασκότ των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Η παραγωγή των λούτρινων ζώων έγινε κρατική υπόθεση. Στην αρχή θα κατασκευάζονταν σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Κίνα, αλλά η κοινωνική πίεση οδήγησε την κυβέρνηση να διατάξει την παραγωγή τους σε γαλλικό έδαφος.

15. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: Τα ολυμπιακά εικονογράμματα, για πρώτη φορά από τότε που δημιουργήθηκαν στο Τόκιο το 1964, δεν ενσωματώνουν ανθρώπινες ή ανθρωποειδείς φιγούρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μαδρίτη, Spain

Επέστρεψε δριμύτερος ο Giannis με 46 πόντους – Πιάστηκαν στα χέρια Λόπεζ και Λάιλς μετά από σκληρό φάουλ στον Αντετοκούνμπο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: