Μήνυμα Μπάιντεν προς Σι: Εντολή για αποδέσμευση πληροφοριών σχετικά με πιθανούς δεσμούς Covid – εργαστηρίου Γουχάν

epa10395089 People wave goodbye at Wuhan railway station in Wuhan, central China’s Hubei Province, 07 January 2023 (issued 08 January 2023). EPA/XINHUA / Wu Zhizun CHINA OUT / MANDATORY CREDIT EDITORIAL USE ONLY




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε νομοσχέδιο που απαιτεί τη δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με πιθανούς δεσμούς μεταξύ της επιδημίας της πανδημίας Covid-19 και ενός εργαστηρίου στην κινεζική πόλη Γουχάν.

«Πρέπει να φτάσουμε στο βάθος της προέλευσης του Covid-19… συμπεριλαμβανομένων πιθανών συνδέσεων με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν», είπε ο Μπάιντεν σε δήλωση. «Κατά την εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας, η κυβέρνησή μου θα αποχαρακτηρίσει και θα μοιραστεί όσο το δυνατόν περισσότερες από αυτές τις πληροφορίες.

«Συμμερίζομαι τον στόχο του Κογκρέσου να δημοσιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προέλευση» του Covid, είπε.

Ο Μπάιντεν είπε ότι το 2021, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, είχε δώσει εντολή ” στην κοινότητα πληροφοριών να χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή της» για να διερευνήσει την προέλευση του ιού.

Αυτό το έργο είναι «σε εξέλιξη», αλλά όσο το δυνατόν περισσότερο θα απελευθερωθεί χωρίς να προκληθεί «βλάβη στην εθνική ασφάλεια», είπε.

Το νομοσχέδιο εγκυμονεί πολιτικούς κινδύνους για τον Μπάιντεν, ο οποίος διαπραγματεύεται μια δύσκολη σχέση με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.

Το Πεκίνο απορρίπτει κατηγορηματικά την πιθανότητα ότι μια διαρροή κατά τη διάρκεια της έρευνας στο εργαστήριο της Γουχάν θα μπορούσε να έχει εξαπολύσει την παγκόσμια πανδημία.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος του Κογκρέσου θέλει να συνεχίσει περαιτέρω τη θεωρία και το θέμα έχει γίνει σημείο αιχμής ιδιαίτερα για τους Ρεπουμπλικάνους αντιπάλους του Μπάιντεν.

Το Κογκρέσο ενέκρινε και έστειλε το νομοσχέδιο στον Μπάιντεν νωρίτερα αυτό το μήνα.

Το ξέσπασμα του Covid-19 εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2019 στην πόλη Γουχάν της ανατολικής Κίνας, οδηγώντας σε σχεδόν 7 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως μέχρι στιγμής, σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις, με πάνω από ένα εκατομμύριο από αυτούς στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι και η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ παραμένουν διχασμένοι σχετικά με το εάν μεταδόθηκε τυχαία σε ανθρώπους από μολυσμένο ζώο ή διέρρευσε κατά τη διάρκεια έρευνας που διεξήχθη στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ –μία από τις αμερικανικές υπηρεσίες που ερευνούν την καταστροφή– κατέληξε στο συμπέρασμα με «χαμηλή σιγουριά» ότι ο ιός πιθανότατα προήλθε από εργαστήριο, συμφωνώντας με την αξιολόγηση του FBI, αλλά έρχεται σε αντίθεση με τα συμπεράσματα πολλών άλλων υπηρεσιών.

Mε πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Τι θα συμβεί αν συλληφθεί ο Ντόναλντ Τραμπ; Κι όμως, μπορεί να είναι πρόεδρος ακόμη και από τη φυλακή!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: