Τι θα συμβεί αν συλληφθεί ο Ντόναλντ Τραμπ; Κι όμως, μπορεί να είναι πρόεδρος ακόμη και από τη φυλακή!

FILE PHOTO: epa10374257 Former US President Donald Trump displayed on a screen during a hearing of the Select Committee to Investigate the January 6th Attack on the US Capitol in Washington, DC, USA, 19 December 2022. EPA, Al Drago, POOL




Ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίζεται ότι θα συλληφθεί την Τρίτη με κατηγορίες που απορρέουν από έρευνα για πληρωμή 130.000 δολαρίων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς το 2016. Θα ήταν ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις.

Ο Anthony Zurcher, ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον καταγράφει την κατάσταση και τις πιθανές εξελίξεις της υπόθεσης

Για τι κατηγορείται ο Τραμπ;

Το 2016, η σταρ των ταινιών ενηλίκων Στόρμι Ντάνιελς επικοινώνησε με μέσα ενημέρωσης προσφέροντάς της να πουλήσουν τον λογαριασμό της για μια σχέση μοιχείας που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2006.

Η ομάδα του Τραμπ αντιμετώπισε αυτό και ο δικηγόρος του Μάικλ Κοέν πλήρωσε 130.000 δολάρια στην κυρία Ντάνιελς για να σιωπήσει.

Αυτό δεν είναι παράνομο. Ωστόσο, όταν ο κ. Τραμπ αποζημίωσε τον κ. Κοέν, το αρχείο για την πληρωμή αναφέρει ότι ήταν για νομικά έξοδα. Οι εισαγγελείς λένε ότι αυτό ισοδυναμεί με τον κ. Τραμπ να παραποιεί επιχειρηματικά αρχεία, κάτι που αποτελεί πλημμέλημα -ποινικό αδίκημα- στη Νέα Υόρκη.

Οι εισαγγελείς θα μπορούσαν επίσης να ισχυριστούν ότι αυτό παραβιάζει τον εκλογικό νόμο, επειδή η προσπάθειά του να κρύψει τις πληρωμές του στην κυρία Ντάνιελς υποκινήθηκε από το ότι δεν ήθελε οι ψηφοφόροι να γνωρίζουν ότι είχε σχέση μαζί της. Η συγκάλυψη ενός εγκλήματος με παραποίηση αρχείων θα ήταν κακούργημα, που είναι πιο σοβαρή κατηγορία.

Ακόμη και οι συνήγοροι της δίωξης αναγνωρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ξεκάθαρη υπόθεση. Υπάρχει ελάχιστο προηγούμενο για μια τέτοια δίωξη και οι προηγούμενες απόπειρες να κατηγορηθούν πολιτικοί ότι περνούν το όριο μεταξύ της χρηματοδότησης της εκστρατείας και των προσωπικών δαπανών έχουν καταλήξει σε αποτυχία.

«Θα είναι δύσκολο», λέει η Κάθριν Κρίστιαν, πρώην οικονομική εισαγγελέας του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης.

Θα διωχθεί τελικά;

Η απόφαση για το αν θα κατατεθούν κατηγορίες ανήκει στον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Άλβιν Μπραγκ. Συνέστησε το μεγάλο δικαστήριο για να διερευνήσει εάν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να ασκηθεί δίωξη και είναι ο μόνος που γνωρίζει εάν -ή πότε- θα ανακοινωθεί κατηγορία.

Την περασμένη εβδομάδα, οι δικηγόροι του κ. Τραμπ δήλωσαν ότι προσφέρθηκε στον πρώην πρόεδρο η ευκαιρία να εμφανιστεί ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου, κάτι που θεωρείται ένδειξη ότι η έρευνα πλησιάζει στο τέλος της.

Οι δικηγόροι υποβάθμισαν τις προτάσεις ότι αυτοί ή ο κ. Τραμπ έχουν εκ των προτέρων ειδοποίηση για επικείμενο κατηγορητήριο, λέγοντας ότι τα σχόλιά του σχετικά με την Τρίτη βασίστηκαν σε αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα σημάδια ότι η μεγάλη κριτική επιτροπή ολοκληρώνεται.

Τόσο ο Μάικλ Κοέν όσο και ο πρώην νομικός του σύμβουλος Ρόμπερτ Κοστέλο έχουν καταθέσει τις τελευταίες ημέρες.

Ο Κοστέλο προτάθηκε από την ομάδα υπεράσπισης του Τραμπ τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να δυσφημήσει τη μαρτυρία του Κοέν.

Τι θα συμβεί αν συλληφθεί ο Τραμπ;

Εάν κατηγορηθεί, οι δικηγόροι του Τραμπ έχουν επισημάνει ότι η σύλληψη του πρώην προέδρου θα ακολουθούσε την τυπική διαδικασία.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να ταξιδέψει από το σπίτι του στο Mar-a-Lago στη Φλόριντα για να κάνει μια εμφάνιση στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, με επίσημη κράτηση, δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογράφηση.

Δεδομένης της ιστορικής φύσης μιας τέτοιας κίνησης και των ανησυχιών για την ασφάλεια που εμπλέκονται, ο τρόπος με τον οποίο θα εκτυλιχθεί είναι αβέβαιος – και πιθανότατα θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ του γραφείου του εισαγγελέα και της ομάδας του κ. Τραμπ.

Μόλις κλείσει η υπόθεση και επιλεγεί δικαστής, θα τεθούν σε εφαρμογή άλλες λεπτομέρειες, όπως ο χρόνος της δίκης και οι πιθανοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι απαιτήσεις εγγύησης για τον κατηγορούμενο.

Η δίκη -η στιγμή που ένας κατηγορούμενος δηλώνει την έγκλησή του ενώπιον δικαστή- είναι ανοιχτή. Ωστόσο, το δικαστήριο μπορεί να λάβει μέτρα, όπως να του παραχωρήσει ιδιωτική είσοδο στο δικαστήριο, προκειμένου να προστατεύσει το απόρρητό του και να διατηρήσει την ασφάλεια.

Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένης της Μυστικής Υπηρεσίας, που φρουρεί τον Τραμπ και άλλους πρώην προέδρους, έχουν εμπλακεί σε σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σύλληψης, δήλωσαν αξιωματούχοι στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Η καταδίκη για πλημμέλημα θα οδηγούσε σε πρόστιμο. Εάν ο Τραμπ καταδικαζόταν για κακούργημα, θα αντιμετώπιζε μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, αν και ορισμένοι νομικοί εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι το πρόστιμο είναι πιο πιθανό και ότι οποιαδήποτε στιγμή πίσω από τα κάγκελα είναι εξαιρετικά απίθανη.

Θα υπάρξουν διαμαρτυρίες;

Αφού πρότεινε σε μια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα κατηγορηθεί την Τρίτη, ο κ. Τραμπ έκανε επανειλημμένες εκκλήσεις για μαζικές διαμαρτυρίες από τους υποστηρικτές του: «ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕ ΑΛΛΟ ΑΥΤΟ. ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ. ”

Η γλώσσα του απηχεί τη ρητορική που χρησιμοποίησε πριν από την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ το 2021 και έχει εγείρει ανησυχίες για το ενδεχόμενο βίας.

Ο Τραμπ αρνείται ότι έχει σχέση με τη Στόρμι Ντάνιελς

Ο Μπραγκ βρίσκεται σε στενή επαφή με την αστυνομία της Νέας Υόρκης και την ασφάλεια του δικαστηρίου, σύμφωνα με επιστολή προς το τμήμα του που διέρρευσε στον Τύπο την Κυριακή.

«Δεν ανεχόμαστε προσπάθειες εκφοβισμού του γραφείου μας ή απειλής του κράτους δικαίου στη Νέα Υόρκη», έγραψε.

«Οι εταίροι μας στην επιβολή του νόμου θα διασφαλίσουν ότι τυχόν συγκεκριμένες ή αξιόπιστες απειλές κατά του γραφείου θα διερευνηθούν πλήρως και ότι υπάρχουν οι κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας».

Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία μέχρι στιγμής για το είδος των οργανωμένων μαζικών διαδηλώσεων που οδήγησαν στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου.

Μπορεί ακόμα να είναι υποψήφιος πρόεδρος;

Ένα κατηγορητήριο ή ακόμα και μια ποινική καταδίκη δεν θα εμπόδιζε τον κ. Τραμπ από το να συνεχίσει την προεδρική του εκστρατεία, αν το επιλέξει – και έχει δώσει κάθε ένδειξη ότι θα συνεχίσει να προωθεί ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τίποτα στη νομοθεσία των ΗΠΑ που να εμποδίζει έναν υποψήφιο που κρίνεται ένοχος για έγκλημα να κάνει εκστρατεία και να υπηρετήσει ως πρόεδρος – ακόμη και από τη φυλακή.

Ωστόσο, η σύλληψη του κ. Τραμπ σίγουρα θα περιέπλεκε την προεδρική εκστρατεία του.

Αν και μπορεί να αναγκάσει ορισμένους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους να συσπειρωθούν γύρω από τον μαχόμενο πρωταθλητή τους, θα μπορούσε να αποσπάσει σημαντικά την προσοχή ενός υποψηφίου στην προεκλογική εκστρατεία, που προσπαθεί να κερδίσει ψήφους και να συμμετάσχει σε συζητήσεις.

Θα εμβάθυνε επίσης και θα πυροδοτούσε ήδη έντονους διαχωρισμούς μέσα στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα.

Οι Συντηρητικοί πιστεύουν ότι ο πρώην πρόεδρος τιμωρείται με διαφορετικό επίπεδο δικαιοσύνης, ενώ οι φιλελεύθεροι θεωρούν ότι αυτό είναι ένα ζήτημα της λογοδοσίας των παραβατών του νόμου -ακόμη και εκείνων που βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις εξουσίας.

Με πληροφορίες από BBC / Anthony Zurcher
Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

Ορατός ο κίνδυνος σύλληψής του: Ανησυχία και αντιδράσεις μετά την έκκληση του Τραμπ να διαδηλώσουν την Τρίτη οι οπαδοί του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: