Μία επιχείρηση εκμαυλισμού συνειδήσεων, Μέρος Β’: Τουριστική ατραξιόν οι τόποι μαρτυρίου στην Κρήτη για την γερμανική πρεσβεία

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από την παρέλαση σημαιοφόρων από τους παραδοσιακούς συλλόγους της πόλεως στον παλαιό λιμένα των Χανίων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κρήτης. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΕΘΑ, STR




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ, Αθήνα – Β’ ΜΕΡΟΣ

Την περασμένη Κυριακή ξεκίνησα να γράφω για την συνεχιζόμενη προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας που η σημερινή Γερμανία επιχειρεί σε διεθνές επίπεδο προκειμένου να αμβλύνει τις αναμνήσεις από την ναζιστική περίοδο και-σε ότι αφορά την Ελλάδα-να «ξεπλύνει» την εγκληματική δράση των κατακτητών στην περίοδο της Κατοχής.

Κάποια από αυτά τα προγράμματα «επιδοτούμενης επιμόρφωσης» ενθαρρύνονται ή και «διευκολύνονται» οικονομικά δυστυχώς και από το ελληνικό υπουργείο παιδείας που συγχρηματοδοτεί γερμανικά οχήματα σύγχρονης προπαγάνδας.

Το να χρηματοδοτούμε τους παραχαράκτες της ιστορίας είναι πράγματι εντυπωσιακό, αλλά ακόμη πιο ενοχλητικό είναι ότι η επιχείρηση «αναψηλάφησης της μνήμης» γίνεται πλέον με…τουριστική προδιάθεση.

Γι αυτό και το κέντρο βάρους αυτής της υβριδικής καμπάνιας «άλωσης και εκμαυλισμού συνειδήσεων» που παραπέμπει ευθέως στις προπαγανδιστικές επινοήσεις του Γκέμπελς, πέφτει πάνω στην Κρήτη. Εκεί δηλαδή που έχουν γίνει κάποιες από τις μεγαλύτερες ωμότητες της Κατοχικής περιόδου, αλλά που εδώ και πολλές δεκαετίες αποτελεί τον ελκυστικότερο προορισμό για Γερμανούς επισκέπτες.

  • Το πιο πρόσφατο κρούσμα «ιστορικής ύβρεως» αφορά την πρόσκληση Γερμανών εκπαιδευτικών που θα επιχειρήσουν να «ζυμωθούν» με Ελληνες συναδέλφους μέσα  από ένα πολυήμερο περιηγητικό τουρ σε μαρτυρικά χωριά της Μεγαλονήσου.

Την εκδήλωση που θα έχει την μορφή «επιμορφωτικού σεμιναρίου» διοργανώνει η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, ένα σχετικά αφανές μοναστηριακό καταπίστευμα που ιδρύθηκε την περίοδο της επταετίας και φέρεται να τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τώρα πώς γίνεται να αναλαμβάνει μία τέτοια πρωτοβουλία ένας κατ΄ουσίαν μοναστηριακός φορέας είναι ένα ζήτημα.

Το άλλο ζήτημα είναι ότι το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα φαίνεται εξ΄αρχής…καπελωμένο από την γερμανική πρεσβεία, αφού προβλέπει και…κατήχηση των Ελλήνων εκπαιδευτικών που θα συμμετάσχουν από την Γενική Πρόξενο και διευθύντρια του κέντρου Γκαίτε στα Χανιά.

Προβλέπει ακόμη και επίσκεψη, εκτός από το γερμανικό νεκροταφείο στο Μάλεμε και στο περιβόητο «Μνημείο Αλεξιπτωτιστών» στα Χανιά, ένα τοπόσημο μίσους και βαρβαρότητας που, παρά τη φθορά του χρόνου, στέκει στη θέση του, αν και ο πρώτος Ελληνας επίσημος που το επισκέφθηκε δεν ήταν άλλος από τον δοτό πρωθυπουργό της Κατοχής, Γεώργιο Τσολάκογλου!

Η περίεργη αυτή ελληνογερμανική «εκδρομή» εκπαιδευτικών υπέπεσε εγκαίρως στις κεραίες των ελάχιστων Ελλήνων ακαδημαικών υψηλού κύρους που εξακολουθούν να ασχολούνται με το ζήτημα της παραχάραξης των γεγονότων της Κατοχής. Αντέδρασαν άμεσα με επιστολή τους προς την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης επισημαίνοντας ότι η σχετική «δράση» εντάσσεται στην προσπάθεια διείσδυσης της Γερμανίας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα μέσω του διαβόητου προγράμματος «MOG/Mνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα».

Στις 8 Φεβρουαρίου οι καθηγητές Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη, Ελένη Σαββάκη, Παναγιώτης Μπαλτατζής και Κώστας Παππάς, συντονιστές της Επιτροπής Γερμανικών Οφειλών που συστεγάζει εμβληματικούς ομογενειακούς οργανισμούς, απέστειλαν επιστολή προς τον διευθυντή της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, Κωνσταντίνο Ζορμπά, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό εξωτερικών, την υπουργό παιδείας με κοινοποίηση προς όλα τα κόμματα, ζητώντας την ματαίωση της εκδήλωσης.

  • Στην επιστολή το πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή» χαρακτηρίζεται ανιστόρητο και επιζήμιο, ενώ καταγγέλλεται η προσπάθεια της γερμανικής πρεσβείας να επηρεάσει με άλλους τρόπους τους καθηγητές ελληνικών σχολείων επιδιώκοντας «εκμαυλισμό συνειδήσεων».

Χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης «δράσης» στην Κρήτη που έχει προγραμματιστεί για το διάστημα 29 Μαρτίου με 5 Απριλίου, είναι το γεγονός-όπως αναφέρεται στην επιστολή των «4»-ότι δεν έχουν κληθεί να συμμετάσχουν καταξιωμένοι Ελληνες ιστορικοί που γνωρίζουν τα θέματα της Κατοχής και των γερμανικών οφειλών, ενώ το πρόγραμμα λαμβάνει χαρακτήρα τουριστικής περιήγησης, περιέχοντας ως θεματική ενότητα ανάπτυξης τον… «ρόλο της γερμανικής πρεσβείας στην Ελλάδα για δράσεις σχετικά με την διαχείριση της ιστορικής μνήμης».

Στην επιστολή που καταλήγει ζητώντας ματαίωση της εκδήλωσης δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει κανείς άλλος από τον άμεσα ενδιαφερόμενο Κωσταντίνο Ζορμπά της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, ο οποίος απορρίπτει αφ΄υψηλού όλες τις αιτιάσεις των καθηγητών, αφού πρώτα διευκρίνιζει ότι… πάγια αρχή του Ιδρύματος που εκπροσωπεί είναι «να μην απαντούμε σε αναφορές αυτού του ήθους και αυτού του επιπέδου»!

Στην απαντητική επιστολή του κ. Ζορμπά με ημερομηνία 22-2-2023, ομολογείται κατ ουσίαν η γερμανική χρηματοδότηση του προγράμματος από το Γραφείο για Θέματα Εκπαίδευσης του ομοσπονδιακού κρατιδίου Ρηνανίας-Παλατινάτου, ώστε «να γνωρίσουν Γερμανοί εκπαιδευτικοί τους ιστορικούς τόπους μνήμης στην δυτική Κρήτη και να προωθήσουν την καλύτερη κατανόηση και συνεργασία στα θέματα της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα…».

Ταυτόχρονα όμως ο επικεφαλής της Ακαδημίας φροντίζει να κρατήσει αποστάσεις διευκρινίζοντας πώς δεν βλέπει κάτι περίεργο ή επιλήψιμο σε αυτό το Πρόγραμμα, «το οποίο ούτως ή άλλως φιλοξενεί και δεν συνδιαμόρφωσε».

Επειτα από αρκετές παραγράφους ανούσιας φλυαρίας ο κ. Ζορμπάς διευκρινίζει ότι το Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας δεν συμμετέχει «επισήμως», παρότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις το συνδράμουν οικονομικά! Και καταλήγει ισχυριζόμενος ότι το ζήτημα δεν έχει πολιτική χροιά για να επισημάνει με νόημα:

«Η προσπάθεια σας να επαναφέρει τη συζήτηση των γερμανικών οφειλών δεν μπορεί να γίνει με εμμονικές προσπάθειες απομάκρυνσης εκπαιδευτικών που επιθυμούν την συνύπαρξη και την καταλλαγή».

  • Προσέξτε το αυτό το τελευταίο: «Την καταλλαγή». Λες και μιλάμε για την καταλλαγή  οπαδικών παθών σε ποδοσφαιρικό αγώνα…

Μόλις πέντε μέρες αργότερα οι 4 Ελληνες καθηγητές, που ευτυχώς δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω, απαντούν στον υπεύθυνο της Ακαδημίας ότι το ζήτημα είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό και επισημαίνουν, χωρίς περιστροφές, ότι μία τέτοια συνάντηση γνωριμίας εκπαιδευτικών, που αποφεύγει επιμελώς να ανασύρει το ύψιστο θέμα του γερμανικού χρέους εξυπηρετεί γερμανικά και όχι ελληνικά συμφέροντα.

Βεβαίως δεν έχει καμία σημασία τι θα σκεφτεί να ανταπαντήσει ο κύριος Ζορμπάς ή ο κάθε κύριος Ζορμπάς που έχει αποφασίσει για τους δικούς του λόγους να συμπλεύσει με την γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα υπό την κάλυψη του υπουργείου παιδείας της κυρίας Κεραμέως.

Σημασία έχει ότι στις επιστολές των Ελληνων καθηγητών δεν διανοήθηκε να απαντήσει κάποιος εκπρόσωπος, όχι μόνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά ούτε και των άλλων συστημικών κομμάτων, ακόμη και αυτών που υποδύονται ότι δεν αναφέρονται σε γερμανικά συμφέροντα…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Μία επιχείρηση εκμαυλισμού συνειδήσεων: Ξεπλένοντας τις αναμνήσεις από την Κατοχή της Ελλάδας από τους Γερμανούς ναζί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: