Μία επιχείρηση εκμαυλισμού συνειδήσεων: Ξεπλένοντας τις αναμνήσεις από την Κατοχή της Ελλάδας από τους Γερμανούς ναζί

Ο συγγραφέας του βιβλίου ΓΙΑΒΟΛ, Γιώργος Χαρβαλιάς. Φωτογραφία Αρχείου




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ, Αθήνα – Α’ ΜΕΡΟΣ

Τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΠΕΔΙΟ το βιβλίο μου τίτλο «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια-Η Αγνωστη Ελληνογερμανική Ιστορία».

Στις σελίδες του, μεταξύ άλλων, αναδεικνύεται η χυδαία προσπάθεια επαναχάραξης της ιστορίας που επιχειρούν επισήμως, εντός ελληνικού εδάφους, οι γερμανικές διπλωματικές υπηρεσίες, με αποκλειστικό στόχο να «αμβλυνθούν» οι εντυπώσεις από την τραυματική εμπειρία της Κατοχής, να ξεχαστούν οι μαζικές εκτελέσεις αμάχων και το ξεκλήρισμα μιας ολόκληρης γενιάς Ελλήνων, αλλά ταυτόχρονα να αποσιωπηθεί η «μεγάλη αρπαγή του ταμείου», προκειμένου να παραγραφούν οι δυσθεώρητες οφειλές του γερμανικού κράτους.

Το τι γράφω εγώ όμως έχει μικρή σημασία μπροστά στο γεγονός ότι αυτή η επιχείρηση πλαστογράφησης συνεχίζεται απρόσκοπτα με πρόθυμους συμπαραστάτες κάποιους Ελληνες-σύγχρονους δωσίλογους ή απλά αφελείς-και μοναδική φωνή αντίστασης κάποιους άλλους Ελληνες, μετρημένους στα δάχτυλα, που διαθέτουν εθνική συνείδηση και ατομικό σθένος, αλλά στερούνται μέσων και εκπροσώπησης.

  • Γι αυτούς τους τελευταίους θα σας μιλήσω (οι άλλοι είναι ανάξιοι αναφοράς) σε δύο συνεχόμενα άρθρα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία και στην Κρήτη, την μεγάλη κοιτίδα των ηρώων που αντιστάθηκαν λυσσωδώς στην εισβολή των Ναζί και πλήρωσαν ίσως το βαρύτερο τίμημα γι αυτή την «αποκοτιά» τους…

Εκεί λοιπόν, στην Κρήτη, έχει στραφεί τα τελευταία χρόνια το κέντρο βάρους της υβριδικής γερμανικής επιχείρησης «άλωσης και εκμαυλισμού συνειδήσεων» (όπως υπέροχα το λέει η καθηγήτρια Ελένη Σαββάκη), μέσω επιδοτούμενης «επιμόρφωσης» που παραπέμπει ευθέως στις προπαγανδιστικές επινοήσεις του Γκέμπελς.

Το κακό ξεκίνησε (όπως και πολλά άλλα…) με τα μνημόνια. Τότε βρήκαν ευκαιρία οι Γερμανοί να εγκαταστήσουν στην Ελλάδα όλα τα κομματικά τους think tanks που μαζί με νεοσύστατους φορείς κοινωνικής επιρροής όπως «η Ελληνογερμανική Συνέλευση», το «Ταμείο για το Μέλλον» και φυσικά το «Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας» στρατεύθηκαν σε έναν κοινό σκοπό: Να σβήσουν τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις από τις ωμότητες στην περίοδο της Κατοχής, ενθαρρύνοντας μία τουριστικού τύπου ιστορική αναψηλάφηση…αλά κάρτ και εξ’ αποστάσεως.

Αυτή η ιδιότυπη (επι)μορφωτική διείσδυση είχε ως κεντρικό σημείο αναφοράς την χωροθέτηση του δυσχερούς παρελθόντος σε ιδιαίτερα ευνοικές-για την Γερμανία- συντεταγμένες.

Πρόκειται για την λεγόμενη «διαχείριση μνήμης», δηλαδή μια άγαρμπη, κλασσικά γερμανική, καμπάνια ιστορικού αναθεωρητισμού που αποσκοπεί στην στρογγυλοποίηση-μέσω συμψηφισμών-των εγκλημάτων της ναζιστικής περιόδου, επιτρέποντας στην Γερμανία να ανακαλεί το μαύρο παρελθόν της χωρίς ενοχές.

Το αδέξιο φτιασίδωμα της ιστορικής μνήμης βασίζεται στο τρίπτυχο: Θηριωδίες έγιναν παντού, εγκλήματα διέπραξαν μόνο τα Ες-Ες-όχι οι Γερμανοί, στο κάτω-κάτω τα ίδια έκανε και ο Στάλιν…

Στην χώρα μας που θεωρείται «μειωμένων εθνικών αντιστάσεων», η επιτομή αυτής της προσπάθειας επαναχάραξης της ιστορίας ήταν το «επιμορφωτικό» πρόγραμμα «MOG-Μνήμες από την Κατοχή» που χρηματοδοτήθηκε από το γερμανικό υπουργείο εξωτερικών και απευθύνεται κυρίως σε Ελληνες μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς.

Προσέξτε το ωραίο: Οι δικοί μας είναι αυτοί που καλούνται να…ξαναδιαβάσουν την ιστορία με γερμανικά μυωπικά γυαλιά και όχι οι νεότεροι Γερμανοί που θα όφειλαν πραγματικά να μάθουν την αλήθεια για τα ανομήματα των παππούδων τους.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μαζί με τις γενικότερες δραστηριότητες του «Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας» που εξυπηρετούσαν τον ίδιο στόχο «τουριστικής προσέγγισης» του παρελθόντος σε λογική …περασμένα-ξεχασμένα, ξεσήκωσαν στην αρχή έντονες διαμαρτυρίες από διακεκριμένους Ελληνες πανεπιστημιακούς όπως ο ιστορικός Γιώργος Μαργαρίτης και εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών, όπως ο δρ. Αριστομένης Συγγελάκης.

Ο τελευταίος προειδοποίησε σε ομιλία του προς Ελληνες βουλευτές ότι οι διακρατικοί αυτοί φορείς έχουν σκοπό «μέσω της διείσδυσης της Γερμανίας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, να στρεβλώσουν την ιστορική μνήμη της Εθνικής Αντίστασης και να ξεπλύνουν τα εγκλήματα που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία χρησιμοποιώντας δήθεν ανώδυνα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία παραχάρασσουν, άλλοτε ανοιχτά και άλλοτε κεκαλυμμένα, την ιστορία της Κατοχής».

  • Φυσικά κανείς δεν έλαβε την προειδοποίηση του υπόψιν. Τα προγράμματα «επιμόρφωσης» άρχισαν να ξεδιπλώνονται με τις διακριτικές ευλογίες του ελληνικού κράτους και το Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας κατέληξε να στεγαστεί στην εμβληματική «βίλα Πετρίδη» της Θεσσαλονίκης που μόλις είχε ανακαινιστεί με χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου!

Τον Μάρτιο του 2021 μην αντέχοντας άλλο την γερμανική πλύση εγκεφάλου σε ελληνικά σχολεία, εξέχουσες προσωπικότητες της ακαδημαικής κοινότητας και μέλη του International Hellenic Association(ανάμεσα τους η παγκοσμίου κύρους πρύτανης Μαρία Δελιβάνη και η διακεκριμένη καθηγήτρια ιατρικής Ελένη Σαββάκη) έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό στους βουλευτές και στα κόμματα, προειδοποιώντας ότι το πρόγραμμα, πέραν του ότι είναι ανιστόρητο, είναι και επιζήμιο γιατί μεταξύ άλλων επιχειρεί την διαμόρφωση της ιστορικής συνείδησης των Ελλήνων μαθητών, παραχαράσσοντας την ιστορία.

Πιο συγκεκριμένα «επιχειρεί την μετάθεση της ευθύνης για τις θηριωδίες από τους κατακτητές Γερμανούς στην Εθνική αντίσταση»!

Πρωτίστως όμως τα γερμανικά εκπαιδευτικά σεμινάρια που όπως αφοπλιστικά ομολογούν οι εμπνευστές τους αποσκοπούν(άκουσον-άκουσον)σε μία «κοινή κουλτούρα αναμνήσεων» παραλείπουν να θυμηθούν την οφειλή γερμανικών επανορθώσεων στην Ελλάδα.

  • Το πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή», γράφουν στην επιστολή τους οι εξαιρετικοί Ελληνες πανεπιστημιακοί «αποσιωπά τις απαράγραπτες ελληνικές αξιώσεις όπως αυτές διατυπώθηκαν στην ομόφωνη απόφαση της βουλής» και καταλήγει επισημαίνοντας ότι «είναι προκλητικό η Γερμανία να υποδεικνύει στην Ελλάδα πώς πρέπει να διδάσκεται η Γερμανική Κατοχή στα ελληνικά σχολεία».

Ως κατακλείδα οι Ελληνες καθηγητές προτρέπουν το υπουργείο παιδείας, αλλά και το Πανεπιστήμιο Αθηνών που «συνδιαχειρίζεται» το προπαγανδιστικό πρόγραμμα με το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου να το διακόψουν και τα χρήματα για την υλοποίηση του να διατεθούν για τη διδασκαλία των δεινών της κατοχικής περιόδου σε γερμανικά σχολεία.

Ε, λοιπόν αυτό το αυτονόητο δεν συγκίνησε κανέναν. Όχι τον Μητσοτάκη που στέκεται σούζα στο πρώτο νεύμα της γερμανικής πρεσβείας, αλλά ούτε και τους υποτιθέμενους ανυπότακτους αριστερούς του Σύριζα. Μια ακόμη απόδειξη ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι κυριολεκτικά για κλάματα και την τιμή των όπλων σώζουν κάποιοι ελάχιστοι πανεπιστημιακοί που έχουν το θάρρος της γνώμης τους, πλην όμως αποτελούν μικρή, ενδεχομένως και δακτυλοδεικτούμενη μειοψηφία…

ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ Β’ ΜΕΡΟΣ: ΤΑ ΚΟΛΠΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το έγκλημα στη Λάρισα οφείλεται στα μνημόνια: Ψηφιακή διακυβέρνηση με τους σιδηρόδρομους στην εποχή του …Τρικούπη!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: