Το βινύλιο επιστρέφει με έρωτα και πάθος, κόντρα σε κάθε λογική: Πρώτη φορά μετά το 1987 πουλήθηκαν περισσότεροι δίσκοι από cd στις ΗΠΑ

FILE PHOTO: Το 2022 πουλήθηκαν πάνω από 41 εκατομμύρια δίσκοι βινυλίου, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι μόνο 33 εκατομμυρίων CD, ύψους 483 εκατομμυρίων δολαρίων. Photo via pixabay.com@chienba




Οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου ξεπέρασαν τις πωλήσεις CD στις ΗΠΑ για πρώτη φορά από το 1987, σύμφωνα με νέα έκθεση που επικαλείται το βρετανικό BBC .

Λίγο πάνω από 41 εκατομμύρια δίσκοι βινυλίου πουλήθηκαν το 2022, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων .

Πουλήθηκαν μόνο 33 εκατομμύρια CD, ύψους 483 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ήταν η 16η συνεχόμενη χρονιά αύξησης των πωλήσεων ρεκόρ, περίπου το 71% των εσόδων φυσικής μορφής.

Τα έσοδα από ηχογραφημένη μουσική στις ΗΠΑ αυξήθηκαν για έβδομη συνεχή χρονιά και έφτασαν το υψηλό ρεκόρ των 15,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συνολικά, τα έσοδα για ηχογραφημένη μουσική το 2022 αυξήθηκαν κατά 6%, σύμφωνα με την έκθεση που κυκλοφόρησε από την Ένωση Βιομηχανίας Ηχογράφησης της Αμερικής (RIAA), κυρίως λόγω της ροής αλλά και των πωλήσεων φυσικής μορφής μουσικής.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι τα έσοδα για τις μορφές φυσικής μουσικής αυξήθηκαν σταθερά με την πάροδο των ετών, που χαρακτηρίστηκε από μια «αξιοσημείωτη αναζωπύρωση» το 2021 μετά τη σίγαση από τον Covid-19 το 2020.

Τα έσοδα από τη φυσική μουσική στο σύνολό τους αυξήθηκαν κατά 4% πέρυσι, λόγω του ότι οι δίσκοι βινυλίου σημείωσαν αύξηση 17%.

Εν τω μεταξύ, τα έσοδα από τα CD μειώθηκαν κατά 18%.

Τα φυσικά αντίγραφα μουσικής συνέχισαν να αποδίδουν καλύτερα από τις ψηφιακές λήψεις, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία σημείωσε ακόμη μια μείωση στα έσοδα, μειώθηκε κατά 20% στα 495 εκατομμύρια δολάρια.

Είναι μια έντονη αντίθεση με τη μέγιστη δημοτικότητα των ψηφιακών λήψεων που είχαν κάποτε, αφού αποτελούσαν το 43% των εσόδων ηχογραφημένης μουσικής το 2012. Από τότε, οι λήψεις έχουν πέσει κατακόρυφα – σε μόλις 3% πέρυσι.

Τα έσοδα από τη ροή, η οποία περιλαμβάνει «συνδρομές επί πληρωμή, υπηρεσίες που υποστηρίζονται από διαφημίσεις, ψηφιακό και προσαρμοσμένο ραδιόφωνο, πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ψηφιακές εφαρμογές γυμναστικής και άλλα», αυξήθηκαν κατά 7% σε υψηλό ρεκόρ 13,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αποτελούσε το 84% των συνολικών εσόδων.

Οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου του περασμένου έτους αποδεικνύουν ότι το βινύλιο “ενισχύει τον ρόλο του ως στοιχείο της σύγχρονης μουσικής αγοράς”, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της RIAA Mitch Glazier σε μια ανάρτηση στο Medium .

«Οι λάτρεις της μουσικής σαφώς δεν χορταίνουν τον ήχο υψηλής ποιότητας και την απτή σύνδεση με τα βινύλια των καλλιτεχνών», είπε ο Glazier, «και οι δισκογραφικές έχουν ανταποκριθεί πλήρως σε αυτή τη ζήτηση με μια σταθερή ροή αποκλειστικών, ειδικών επανεκδόσεων και όμορφα δημιουργημένα πακέτα και δίσκους.”

Με πληροφορίες από BBC

Δέκα μεγάλα μυστήρια κρυμμένα πίσω από διάσημους ζωγραφικούς πίνακες: Δείχνει ο Μυστικός Δείπνος το τέλος του κόσμου; [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: