Η Αννίτα Δημητρίου κάνει επιθετική προεκλογική εκστρατεία: Παρούσα σε εκδήλωσης τιμής και βράβευσης της ΕΣΚ 12 γυναικών δημοσιογράφων

Στην εκδήλωση της ΕΣΚ τιμήθηκαν γυναίκες δημοσιογράφοι της Κύπρου στην παρουσία της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Με τόλμη και ήθος κάλεσε η πρώτη γυναίκα δημοσιογράφος της Κύπρου, Μαρούλα Βιολάρη – Ιακωβίδου άνδρες και γυναίκες συναδέλφους να ασκούν το επάγγελμα και να είναι σε εγρήγορση, ελέγχοντας «τις άλλες τρεις εξουσίες».

Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου είπε ότι τις πρέπει «σεβασμός και τιμής» και έκανε ιδιαίτερη μνεία – και επί προσωπικού – για τους εκφοβισμούς και τις διακρίσεις που υπάρχουν στους ανδροκρατούμενους χώρους.

Η κ. Δημητρίου μιλούσε την Τετάρτη, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, σε εκδήλωση της ΕΣΚ, στη Λευκωσία, κατά την οποία βραβεύτηκαν 12 γυναίκες-στελέχη της Οργάνωσης στα ΔΣ διαχρονικά, από την ίδρυσή της, με τον Πρόεδρο της Ένωσης, Γιώργο Φράγκο να τις καλεί να μην αποστρατευτούν, αλλά να συνεχίσουν όλες κι όλοι μαζί τον συλλογικό αγώνα για το επάγγελμα και την ελευθεροτυπία.

Σας πρέπει σεβασμός και τιμή, γιατί λειτουργείτε σαν πρότυπα για εμάς και μας δίνετε ενθάρρυνση και δύναμη για όλα αυτά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και να χειριστούμε, είπε στην ομιλία της η Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας πως «εάν με ρωτούσε κάποιος σήμερα ποια είναι η γυναίκα πρότυπο, σε σας θα αναφερόμουν».

Αισθάνεται τιμή, ανέφερε, που σήμερα, 8 του Μάρτη βρίσκεται ανάμεσα σε γυναίκες «που δεν επέλεξαν να σιωπήσουν, αλλά να μιλάνε για το ανείπωτο, να καταγράφουν την αγωνία τους, όταν ακόμα και κάποια σημάδια είναι στο αέρα. Γυναίκες που με την φωνή τους, την πένα τους, επέλεξαν να χαράξουν δρόμους, ν’ αναμετρηθούν με το κατεστημένο, επιλέγοντας να υπηρετούν στη ζωή τους αυτό που αγαπούν, το λειτούργημα της δημοσιογραφίας. Χωρίς να μετράνε ώρες, να υπολογίζουν συνέπειες, με προσωπικό κόστος και θυσιάζοντας πολλές φορές τ’ αυτονόητα».

Έχουν σπάσει γυάλινες οροφές, εξακολουθούν να υπάρχουν στερεότυπα και είναι υποχρέωσή μας να δούμε πώς με την συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας, δίδοντας περισσότερες ευκαιρίες σε γυναίκες και νέους ανθρώπους, εκπροσωπούμε και υπηρετούμε την ίδια την Δημοκρατία, δήλωσε η κ. Δημητρίου κι έκανε αναφορά στις βραβευθείσες και ειδικά στην Μαρούλα Βιολάρη – Ιακωβίδου. Ευχαρίστησε και συνεχάρη την ΕΣΚ γι’ αυτή την πρωτοβουλία.

Η σημερινή ημέρα, συνέχισε, είναι η υπόμνηση των σκληρών, διαχρονικών αγώνων που έδωσαν οι γυναίκες για ν’ αποκτήσουν φωνή και λόγο στον κοινωνικό και πολιτικό ιστό. «Τίποτα δεν τους χαρίστηκε, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Χρειάστηκε να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, ν’ αποδείξουν ότι δεν είναι απλά μια γυναικεία παρουσία που πρέπει να έχουμε έναν συμβολικό αριθμό σ’ ένα γραφείο, να υποστούν σεξιστικές συμπεριφορές, να έρθουν αντιμέτωπες με προκαταλήψεις, να ορθώσουν ανάστημα, να διεκδικήσουν τις θέσεις τους, να διεκδικήσουν μια θέση σε ένα ομολογουμένως ανδροκρατούμενο περιβάλλον. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για την δημοσιογραφία, αλλά για όλους τους χώρους, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό» είπε.

Κάθε βήμα, συνέχισε, ήταν και είναι μια μάχη και κάθε νίκη είναι μια νίκη για όλες κι όλους μας, γιατί – είπε – τα θέματα της ίσης εκπροσώπησης, των γυναικών, της Δημοκρατίας, δεν αφορούν μόνο τις γυναίκες, αλλά την κοινωνία στο σύνολό της. Και είναι ανάγκη αυτό, πρόσθεσε, ειδικά για την νέα γενιά που έχει δικαίωμα να χτίσει το μέλλον της όπως το ονειρεύεται. Υποκλινόμαστε στις γυναίκες που έγιναν πρότυπα, σε όλες τις γυναίκες που παλεύουν καθημερινά, για τα μικρά και τα μεγάλα, οι αξίες της ισότητας και ης ισονομίας, είναι βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που δεν θα έπρεπε να αμφισβητούνται, ανέφερε.

Η Αννίτα Δημητρίου μίλησε για τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και στο χώρο της δημοσιογραφίας, ένα κλίμα που αποσκοπεί και στον περιορισμό της αποδοτικότητάς τους, όπως είπε. Άνισες συνθήκες εργασίας, σεξιστικά σχόλια, μισογυνισμός, γυναικοκτονίες, συνέχισε, είναι κίνδυνοι που υπάρχουν και δεν θα πρέπει να παραγνωρίζονται, αλλά να προσδίδουμε ιδιαίτερη έμφαση και να συνεχίσουμε επιδεικτικά να μιλούμε γι’ αυτά τα θέματα.

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, είπε η Πρόεδρός της, στηρίζουν την ελευθερία της έκφρασης ως αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα, όπως αυτό ορίζεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στηρίζουν τα ΜΜΕ στην αποστολή τους που δεν είναι άλλη από την αποτελεσματική και άμεση ενημέρωσή των πολιτών, τον έλεγχο της εξουσίας, στη βάση των προνοιών και τον κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. «Κατ’ επέκταση καταδικάζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια λογοκρισίας, κακόβουλου περιορισμού του λόγου υπό συνθήκες φόβου, μισαλλοδοξίας, καθώς και εσκεμμένη παραπληροφόρηση του κοινού».

Μέσω του νομοθετικού έργου, συνέχισε, οφείλουν να προστατεύουν και να προάγουν την διαφύλαξη του συνταγματικού δικαιώματος της πολυφωνίας, του λόγου, της πιστής μετάδοσης της αλήθειας, ειδικότερα σήμερα – είπε – που η διασπορά ψευδών και κατασκευασμένων ειδήσεων έχει μετατραπεί σε μάστιγα της εποχής, με σκοπό την ποδηγέτηση της κοινής γνώμης. Σήμερα, σημείωσε, που τα fake news διαδίδονται με μεγαλύτερή ταχύτητα από τις αληθινές ειδήσεις, εισβάλλοντας κι αλώνοντας την ζωή μας, δημιουργώντας έναν πρωτοφανή εθισμό στο ψεύδος και απαξιώνοντας την αλήθεια.

«Οφείλουμε να βγούμε μπροστά όλες κι όλοι μαζί. Και να δημιουργήσουμε δικλείδες ασφαλείας και αντιστάσεις. Οφείλουμε να αναζητήσουμε σε συνέργια και με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ μηχανισμούς και ρυθμίσεις για ολιστικές πολιτικές και εκστρατείες διαφώτισης για την προστασία των πολιτών από την παραπληροφόρηση».

  • «Επί προσωπικού»

Η κ. Δημητρίου θυμήθηκε την συνεδρία του πρώτου Συμβουλίου της Ευρώπης στο οποίο συμμετείχε, την έκκληση του Προέδρου με αφορμή την δολοφονία ενός Βρετανού Βουλευτή μετά από δημοσιεύματα στον Τύπο, για αντιμετώπιση του φαινομένου της παραπληροφόρησης και ειδικά γι’ αυτό που βιώνουν άτομα σε θέσεις εξουσίας και σε πολιτειακά αξιώματα. Τι κάνουμε για κάθε γυναίκα και άνθρωπο που χρειάζεται προστασία, είπε και θέλοντας να μιλήσει προσωπικά, ανέφερε ότι αν σήμερα η ίδια έχει το βήμα, «έχω το ρόλο, μπορώ να διεκδικήσω, μπορώ να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, σκεφτείτε πόσες άλλες γυναίκες βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη θέση και δεν μπορούν, δεν έχουν τα μέσα να μιλήσουν ή να έχουν την στήριξη από το σύνολο της κοινωνίας».

Είναι γι’ αυτό το λόγο, είπε η κ. Δημητρίου και απευθυνόμενη προς τους δημοσιογράφους είπε ότι «ο δικό σας ρόλος είναι πιο σημαντικός από τον δικό μου. Η δική σας πένα πιο ισχυρή από τον δικό μας ρόλο. Για να βγείτε μπροστά και μαζί να δώσουμε την ασφάλεια που χρειάζεται κάθε γυναίκα για να νιώθει ότι δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να λειτουργεί τρομοκρατικά έναντί της. Δεν μπορεί κανένας να εκβιάζει ψυχολογικά κανέναν άνθρωπο ή να κατακρίνει μια γυναίκα ή έναν άνθρωπο, για το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, για οτιδήποτε άλλο που δεν αρμόζει στο ρόλο και την αποστολή της».

Εξέφρασε σιγουριά ότι «θα συνεχίσετε να υπηρετείται την αλήθεια, την ελευθεροτυπία απέναντι σε οτιδήποτε μας παίρνει πραγματικά πολύ πίσω. Και είμαι πολύ περήφανη για σας».

Επικαλούμενη δήλωση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης δημοσιογράφου Μαρίας Ρέσσα, η Πρόεδρος της Βουλής κατέληξε λέγοντας πως «εάν δεν ασκήσετε τα δικαιώματά σας, θα τα χάσετε». Να είναι βέβαιοι κάποιοι, είπε, ότι «ούτε φοβόμαστε, ούτε τρομοκρατούμαστε. Μόνο αλήθεια και η ευθύνη μας».

Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας είναι η μέρα κωδικοποίησης και ουσιαστικών βημάτων προς τα μπροστά και η ΕΣΚ σεμνύνεται και περηφανεύεται για τα γυναικεία στελέχη της, δήλωσε ο Πρόεδρος της οργάνωσης Γιώργος Φράγκος στον χαιρετισμό του. Δυστυχώς αυτά τα στελέχη δεν είναι πολλά, αλλά διαλεχτά ένα προς ένα, αξιοπρόσεκτα, σεβαστά και προπαντός αποτελεσματικά, πρόσθεσε.

Στα 64 χρόνια ύπαρξης της ΕΣΚ, είπε, μόνο 12 γυναίκες αναδείχθηκαν στην συλλογική ηγεσία της οργάνωσης, κι αυτό που από την στιγμή που θήτευσαν στον Διοικητικό Συμβούλιο στις 23 και πλέον φορές που έγιναν εκλογές για το σώμα, πέραν των 100 συναδέλφων. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δεν τους αποστρεφόμαστε, τους αντικρίζουμε κατάφατσα, αναγνωρίζοντας το χρέος μας να τους διορθώσουμε, δήλωσε ο κ. Φράγκος.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ μίλησε για όλες τις τιμώμενες σημειώνοντας ότι η Ένωση επιβραβεύει 12 στελέχη της, αλλά «δεν τα αποστρατεύει. Ανανεώνει τον δεσμό τους μαζί τους και τους ζητά να παραμείνουν στις επάλξεις των συλλογικών αγώνων που μας αναμένουν, των αγώνων για πληρέστερη ελευθεροτυπία, μεγαλύτερη κατοχύρωση του επαγγέλματός μας και περαιτέρω ενδυνάμωση του βάθρου πάνω στο οποίο όλοι και όλες στεκόμαστε, της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, του μοναδικού συνδικαλιστικού μας οργάνου, του μοναδικού εεπαγγελματικού μας συνδέσμου».

Με όσα γίνονται γύρω μας, η τέταρτη εξουσία οφείλει σήμερα να είναι σε πλήρη εγρήγορση, ελέγχοντας τις άλλες τρεις, οι οποίες δυστυχώς εγκληματούν συχνά με τίμημα βαρύ που το πληρώνουν οι πολίτες, σημείωσε από την πλευρά της η Μαρούλα Βιολάρη – Ιακωβίδου, στην αντιφώνησή της μετά την βράβευση, εκ μέρους όλων των τιμώμενων γυναικών – στελεχών της ΕΣΚ.

«Συνάδελφοι, άνδρες και γυναίκες, το ταξίδι δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ εύκολο για μας. Αλλά αυτό ακριβώς είναι η γοητεία του. Συνεχίστε να υπηρετείτε την αλήθεια, την κοινωνία και την πατρίδα μας κρατώντας σταθερά ψηλά το λάβαρο της δημοσιογραφίας, με τόλμη και με ήθος, προπαντός με ήθος, για να βιώνουμε fake news κι άλλα πολλά. Το χρωστούμε στον τόπο μας και στα παιδιά μας».

Η κ. Ιακωβίδου μπήκε στο χώρο της δημοσιογραφίας το 1955 και ήταν η πρώτη γραμματέας της ΕΣΚ, «μόνη στον ανδροκρατούμενο χώρο», και στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Δήλωσε περήφανη για όσες την ακολούθησαν, «τις καμαρώνω και χαίρομαι για κάθε τους βήμα». Είμαι μαζί με τους δεκάδες άνδρες συναδέλφους που καταγράφουμε και καταγραφόμαστε, πρόσθεσε.

Όλες και η καθεμιά ξεχωριστά είχαμε ένα ωραίο ταξίδι, περπατώντας παράλληλα με τον τόπο μας, ακροβατώντας ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο, μοιράζοντας τον χρόνο ανάμεσα στον εαυτό μας και το καθήκον, ευνοώντας πάντοτε το δεύτερο.

Στην εκδήλωση τιμήθηκσν από την Πρόεδρο της Βουλής και τον Πρόεδρο της ΕΣΚ οι δημοσιογράφοι Μαρούλα Βιολάρη Ιακωβίδου ΓΓ 1959-1961, Νάνσια Παλάλα μέλος 1987-1989, Ανδρούλα Ταραμουντά ΓΓ 1990 -1992, Έλλη Κοτζαμάνη ΓΓ 1995 -1997, Κίκα Κασινίδου μέλος 1995 -1998, Πόλα Σπόντα μέλος 2001-2004, Λένια Καρατζιά ταμίας 2001-2004, μέλος 2004-2010, αντιπρόεδρος 2010 -2022, Ανδρούλα Γεωργιάδου ΓΓ 2007-2010, Μαρία Παπαλαζάρου Φράγκου Μαρία Παπαλαζάρου Φράγκου μέλος 2008 -2010, ΓΓ 2010 -2016, Ζωή Τηλεγράφου μέλος 2009 -2011, Έλενα Σταύρου μέλος 2016 -2019 και Τώνια Σταυρινού μέλος 2019 -2022.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Επίτροποι Νομοθεσίας και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Δόξα Κωμοδρόμου, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, Δήμαρχοι κι άλλοι αξιωματούχοι.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης “τρόλαρε” τον Αβέρωφ: Τον κάλεσε στο Προεδρικό Μέγαρο για να μιλήσουν σαν …”φίλοι”!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: