Επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Οι τίτλοι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Τετάρτης

FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Η «ηρεμία» που βάσει διπλωματικών εκτιμήσεων επέφεραν στο μέτωπο Ελλάδας – Τουρκίας – Κύπρου οι τραγωδίες με τον σεισμό και τα τρένα στα Τέμπη και το θέμα της αγοράς λιμουζινών για κρατικούς αξιωματούχους, προβάλλονται σήμερα στις κυπριακές εφημερίδες.

Επίσης προβάλλονται η νέα αύξηση στους ρύπους που θα πρέπει να καταβάλει η ΑΗΚ, τα προβλήματα στα κρατικά νοσηλευτήρια, οι θέσεις του νέου Υπουργού Ενέργειας για την ανάγκη μείωσης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και η έκδοση νέου ομολόγου από την Ελληνική Τράπεζα.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μορατόριουμ ηρεμίας» γράφει ότι διπλωματικές πηγές σημειώνοντας την απουσία προκλητικών ενεργειών τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, εκτιμούν ότι τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν υπό τραγικές συγκυρίες, ίσως φέρουν την Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου με Ελλάδα και Κύπρο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε έκθεση του οίκου αξιολόγησης Standard and Poor’s, ο οποίος εκτιμά ότι δεν αναμένεται σημαντική αλλαγή στις προτεραιότητες πολιτικής, ενώ θετικές θεωρούνται οι προοπτικές για την κυπριακή οικονομία. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ κατηγορεί τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων σε σχέση με το θέμα των εξετάσεων τετραμήνων.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «2+2 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά λιμουζινών» και αναφέρεται στο θέμα της αγοράς οχημάτων για τους κρατικούς αξιωματούχους, σημειώνοντας ότι τα τελευταία έξι χρόνια η Κυβέρνηση αγόρασε 50 καινούριες λιμουζίνες κατόπιν διαγωνισμών, με το κόστος να αγγίζει τα €2 εκατ.

Αλλού γράφει ότι με νέες αναρτήσεις, η διαδικτυακή σελίδα «παραιτηθείτε – Κύπρος» από την οποία ξεκίνησε η διασπορά ψευδών ειδήσεων σε βάρος της Προέδρου της Βουλής, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει υποστηρίζοντας ότι η «υψηλόβαθμη αξιωματούχος» για την οποία γράφει είναι η Ελληνίδα παρουσιάστρια Αννίτα Πάνια.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι η φθηνή ηλεκτρική ενέργεια και το καλάθι του νοικοκυριού αποτελούν τους δύο άξονες των προτεραιοτήτων του νέου Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργου Παπαναστασίου.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Καίνε οι ρύποι της ΑΗΚ» γράφει στο κύριο του θέμα ότι άσχημα είναι τα νέα για τους καταναλωτές, αφού θα συνεχίσουν και το 2023 να πληρώνουν ακριβό ρεύμα λόγω της επιβάρυνσης των λογαριασμών τους με το κόστος των ρύπων, το οποίο εκτιμάται στα €300 εκατ. φέτος.

Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας και σημειώνει ότι σε όλο τον κόσμο οι εκδηλώσεις σήμερα είναι αφιερωμένες στον αγώνα των γυναικών για διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων. Αλλού γράφει ότι στις φυλακές επικεντρώνονται οι έρευνες για τις απειλές κατά της Προέδρου της Βουλής και εκ των διεκδικητών της προεδρίας του ΔΗΣΥ, Αννίτας Δημητρίου.

Η «Χαραυγή», κάτω από το κύριο της θέμα με τίτλο «40 κλίνες σε αχρησία, λόγω έλλειψης σε νοσηλευτικό προσωπικό», γράφει ότι αφέθηκαν σε ελλείψεις τα δημόσια νοσοκομεία να μειονεκτούν έναντι ιδιωτικών και σημειώνει ότι τα Νοσοκομεία Λεμεσού και Πάφου δεν διαθέτουν νευροχειρουργική, αγγειοχειρουργική και θωρακοχειρουργική.

Σε άλλο θέμα με αφορμή την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας στον ΓΓ του ΑΚΕΛ γράφει ότι «ξεκάθαρα ο Χριστοδουλίδης ξεδεσμεύεται για τις εξετάσεις τετραμήνων». Αλλού αναφέρεται στη σημερινή παγκόσμια ημέρα των γυναικών και στον αγώνα για την εξάλειψη των ανισοτήτων σε βάρος τους.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Επείγουσα έκκληση για χαμηλότερες τιμές ενέργειας» και γράφει ότι ο νέος Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου δηλώνει ότι οι τιμές της ενέργειας πρέπει να μειωθούν, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα των ανθρώπων διαβρώνεται.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Αστυνομία δήλωσε ότι τα αυξημένα μέτρα προστασίας στην οικία της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου και κάποια από τα μέλη της οικογένειας της δεν σχετίζονται με το παράπονο που η ίδια υπέβαλε για τις ψευδείς ειδήσεις εναντίον της. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε την έκκλησή του για εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Στις αγορές για 200 εκατ. η Ελληνική» και αναφέρεται στην έκδοση ομολόγου ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL) μειωμένης εξασφάλισης, ύψους 200 εκατ. στην οποία προχώρησε η Ελληνική Τράπεζα με απόδοση 10,25%.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι ξοδεύουν περισσότερα οι τουρίστες στην Κύπρο, με την αύξηση των δαπανών να υπολογίζεται στο 13%. Αλλού γράφει ότι έτοιμο είναι το προσχέδιο νομοσχεδίου για τη δημιουργία εφαρμογής στο κινητό που θα δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να ενημερώνεται για τις λιανικές τιμές των προϊόντων και τις συγκρίσεις αυτών σε καθημερινή βάση.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Μπράβο στον Χρήστο Νικολαϊδη, απάντησε σκληρά στον Κανάκη: Αν όλη Ελλάδα ξέρει πώς έγινε το δυστύχημα στα Τέμπη, δημοσιογράφοι το αποκάλυψαν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: