Εντολή εισαγγελέα Ντογιάκου στον ΟΣΕ: Στείλτε τους φακέλους όλων των σιδηροδρομικών δυστυχημάτων της τελευταίας 15ετίας

FILE PHOTO: Λουλούδια, κεριά και μηνύματα στις ράγες του σιδηροδρομικού σταθμού της Ραψάνης, λίγα χιλιόμετρα μακριά απο τον τόπο της τραγωδίας, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατοίκων του δήμου Τεμπών για τα θύματα του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, Κυριακή 05 Μαρτίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ




Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, ζήτησε από το διοικητή του ΟΣΕ να του αποστείλει τους φακέλους για όλα τα σιδηροδρομικά δυστυχήματα που έχουν σημειωθεί στο δίκτυο τα τελευταία 15 χρόνια, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της διερεύνησής τους.

  • Οπως αναφέρεται στην έγγραφη εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο ΟΣΕ υποχρεούται να ενημερώσει την εισαγγελική αρχή πόσα θανατηφόρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα έγιναν τα τελευταία 15 χρόνια, πού έγιναν, πόσα θύματα είχαν και τι έγινε με την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τους υπαίτιους.

Η ενέργεια αυτή του κ. Ντογιάκου αποσκοπεί στο να ελεγχθεί, αν οι ευθύνες που αποδόθηκαν για τα δυστυχήματα των τελευταίων 15 ετών ήταν οι προσήκουσες ή μήπως εκτός από εκείνους που πιθανά διώχθηκαν ποινικά ή καταδικάστηκαν ή αθωώθηκαν, υπήρχαν και άλλα άτομα στους οποίους οι έρευνες δεν στράφηκαν και οι σχετικές δικογραφίες πρέπει να επαναξιολογηθούν, δηλαδή να ανοίξουν εκ νέου.   

 Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ήδη, έχει βάλει στο «μικροσκόπιο» το φάκελο για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης, το 2017,  με τέσσερις νεκρούς, για το οποίο δικάστηκε μόνον ο ένας από τους μηχανοδηγούς που επέζησε του τραγικού δυστυχήματος. Ο μηχανοδηγός αυτός αθωώθηκε.

Σημειώνεται πως η 15ετία βρίσκεται στο όριο της παραγραφής των όποιων αδικημάτων, γεγονός που αφήνει να εννοηθεί πως πιθανόν, εφόσον διαπιστωθεί οιαδήποτε παράβαση, να ανοιχτούν εκ νέου κάποιοι φάκελοι.

 

Στον εφέτη ανακριτή ξανά οι σταθμάρχες κι ο επιθεωρητής – πιθανές νέες διώξεις

Σε ανώτατο επίπεδο συνεχίζονται οι έρευνες για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με τον νέο εφέτη ανακριτή -μετά και τη διαδικασία του ορισμού του από την Ολομέλεια Εφετών που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Λάρισα- να αναλαμβάνει, επίσημα πλέον, τη λεπτομερή εξέταση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εφέτης ανακριτής έχει παραλάβει το σύνολο της ογκωδέστατης δικογραφίας, ώστε να τη μελετήσει σε βάθος, καθώς η υπόθεση κρίνεται πολύπλοκη με πολλές παραμέτρους.

Στόχος της διαδικασίας είναι οι δικαστικές Αρχές να οδηγηθούν στα αίτια του δυστυχήματος και να καταλογιστούν οι ευθύνες στο σύνολό τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται αύριο Τρίτη να περάσουν το γραφείο του ανακριτή ξανά οι τρεις κατηγορούμενοι, δηλαδή οι δύο σταθμάρχες και ο επιθεωρητής που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εμπλοκή στην υπόθεση, ώστε ο ανακριτής να λάβει γνώση όλων των πληροφοριών.

  •  Το επόμενο διάστημα, από την εξέλιξη της έρευνας, είναι πιθανό να ασκηθούν διώξεις και σε άλλα πρόσωπα.

Tην Τετάρτη ενημερώνει την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο Γεραπετρίτης

Συνάντηση με εκπροσώπους εργαζομένων στους σιδηροδρόμους αναμένεται να έχει σήμερα στο Υπουργείο Μεταφορών ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης όπου πρόκειται να συζητήσουν τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Την Τετάρτη ο κ. Γεραπετρίτης θα ενημερώσει τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σε συνέχεια της αυτοψίας που πραγματοποίησε προ ημερών τόσο στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, όσο και στον ΟΣΕ της Θεσσαλονίκης, στο κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας.

Ο υπουργός απέστειλε την περασμένη Παρασκευή επιστολή προς τους αρχηγούς των κομμάτων και τη Βουλή με την οποία τους ενημερώνει ότι τίθεται στη διάθεσή τους προς ενημέρωση σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

«Ο Άλκης ήταν σε μια λίμνη αίματος – δεν είχε σφυγμό» – Κατέθεσαν οι διασώστες ΕΚΑΒ που έφτασαν στη Χαριλάου μετά το φονικό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: