Αυλαία και ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας: Τι θα πει ο Μητσοτάκης – Στα άκρα η πόλωση μετά και την «παραδοχή Παππά για προσυνεννόηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ» [live, videos]

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης , μιλά κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση σε συνεδρίαση της Βουλής, Αθήνα, Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Με την ομιλία του πρωθυπουργού και την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ολοκληρώνεται σήμερα, Πέμπτη, η τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει περί τις 8 με 9 το βράδυ.

Η τριήμερη συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ’ αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύσσωμοι οι 158 βουλευτές της ΝΔ θα καταψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του αναμένεται να «σηκώσει το γάντι» προχωρώντας σε αποτίμηση των γεγονότων κατά την σιδηροδρομική τραγωδία και θα αναφερθεί στις ενέργειες της κυβέρνησης ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης περί συγκάλυψης.

Θα εκφράσει την πίστη του ιδίου και της κυβέρνησής του στην Δικαιοσύνη επισημαίνοντας πως «Όλοι κρινόμαστε από αυτήν, κανένας δεν είναι εκ των προτέρων αθώος ή ένοχος». Αναμένεται να αναφερθεί και στο πως οδηγήθηκε η Βουλή σε αυτή την διαδικασία με την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας εκ μέρους του Νίκου Ανδρουλάκη και θα αναλύσει τι διακυβεύεται από αυτή την κίνηση, ενώ καταλογίσει στην Αντιπολίτευση «εργαλειοποίηση» των θυμάτων της τραγωδίας.

Στα ύψη την Τετάρτη η κόντρα στη Βουλή

Την Τετάρτη, το κομβικό σημείο της δεύτερης ημέρας της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης επί της πρότασης μομφής ήταν η πολυαναμενόμενη ομιλία του Κώστα Καραμανλή, καθ΄ ύλην αρμοδίου υπουργού την ημέρα της τραγωδίας των Τεμπών, με την ομιλία του να πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις στη αντιπολίτευση.

«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία. Καμία βουλευτική ασυλία δεν έχω για τα Τέμπη» τόνισε ο Κώστας Καραμανλής, κατά την παρέμβαση του, ενώ απέρριψε τον ισχυρισμό της Αντιπολίτευσης ότι δήθεν ήθελε την έδρα για να έχει βουλευτική ασυλία λέγοντας «ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχει», σημειώνοντας ότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι «το θέμα των Τεμπών υπάγεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος. Κι εκεί η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Και είτε είμαι βουλευτής σήμερα, είτε δεν ήμουν, τίποτα απολύτως δεν θα άλλαζε. Το ξέρετε, αλλά επιλέγετε να λέτε ψέματα».

Σε προσωπικό τόνο, ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι «σε όλη μου τη διαδρομή άσκησα πάντα τα καθήκοντά μου με ευσυνειδησία, εντιμότητα και ηθική. Δεν έχω να κρύψω κάτι, ούτε και να φοβηθώ. Στέκομαι εδώ και σας κοιτώ στα μάτια. Με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη αυτών που χάθηκαν και στις οικογένειές τους. Όποιος έχει πραγματικές κατηγορίες για εμένα με αποδείξεις, ας σταματήσει να κραυγάζει και ας τις φέρει. Είμαι εδώ. Θα είμαστε εδώ».




Καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έριξε λάσπη στο πρόσωπό του και κατά των πολιτών των Σερρών παρ΄ όλο που παριστάνουν τους δημοκράτες» συμπληρώνατε ότι «πρώτα μου είπαν ότι δεν είχα δικαίωμα να κατέβω στο λαό, στους πολίτες. Μετά επιτέθηκαν στον τόπο μου, τις Σέρρες, μία ολόκληρη ιστορική περιφέρεια. Εκβίασαν ηθικά και κατηγόρησαν τους συμπολίτες μου. Έφτασε πρώην πρωθυπουργός, να κατέβει υποψήφιος στις Σέρρες. Κι όταν οι πολίτες σε συνθήκες ακραίας πόλωσης με τίμησαν με την ψήφο τους, έριξαν λάσπη στο εκλογικό σώμα. Προφανώς, γιατί ο αρχηγός τους δεν εξελέγη και έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει και την έδρα του στις Σέρρες”, είπε ο πρώην υπουργός

Απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι “Στόχος σας δεν είμαι εγώ. Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας” προσθέτοντας ότι “στις εκλογές του 2023 μιλούσατε για «κάστρα», σήμερα για «τζάκια». Προφανώς, το αντιλαμβάνεστε ως το αντιπολιτευτικό σας παράσημο, ικανό να σας οδηγήσει στην νομή της εξουσίας».




Η ομιλία του Κώστα Αχ. Καραμανλή στη Βουλή αλλά και τα χειροκροτήματα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ στον πρώην υπουργό Μεταφορών, στη θητεία του οποίου έγινε το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, προκάλεσαν την παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη ενώ έντονοι διαξιφισμοί διημείφθησαν και μεταξύ των Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη από την πλευρά της κυβέρνησης με την Ζωή Κωνσταντοπούλου από την πλευρά της αντιπολίτευσης.




Θέμα προσυνεννόησης ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ο Μαρινάκης

Θέμα προσυνεννόησης ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης έθεσε στην ομιλία του ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Π. Μαρινάκης. Όπως είπε, την Τετάρτη στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, ο πρώην υπουργός Ν. Παππάς «μαρτύρησε ή του ξέφυγε», ότι υπήρχε και προσυνεννόηση μεταξύ του ΣυΡιζΑ και του ΠΑΣΟΚ, άρα όχι απλώς η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας έγινε με φοβερά αντανακλαστικά, αλλά προετοιμαζόταν από ότι φαίνεται από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και από το ΣυΡιζΑ είπε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε: αυτός ήταν και ο λόγος που ήρθε σήμερα Τετάρτη, ο κος Ανδρουλάκης, ενώ αυτό έχει γίνει πολλές μέρες πριν, και για αντιπερισπασμό, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει δημοσιεύματα για κοινωνικές συναντήσεις, και να πετάξει λάσπη σε μία κυβέρνηση η οποία, και την Κυριακή και τη Δευτέρα και την Τρίτη, παντού, [..] είπαμε την αλήθεια όπως ακριβώς είναι, είπε ο κ. Μαρινάκης, ο οποίος είχε αποκαλέσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ως «πρόθυμο», την Κυριακή το απόγευμα, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας με αφορμή το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής.

Όπως είπε, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Αυτό σας πιέζει, διότι δεν μπορείτε να απαντήσετε στους πολίτες το πώς είναι δυνατόν να έχετε απέναντί σας «μια κυβέρνηση που έχει κάνει όλα αυτά τα ..κακά για τον τόπο», με τους θεσμούς, με την Δημοκρατία με την Οικονομία, αλλά πρόταση δυσπιστίας να κάνετε, από ότι φαίνεται σε συνεννόηση με τον ΣυΡιζΑ, – το είπε ο κύριος Παππάς – το ξαναλέω, [..] πάνω σε ένα θέμα που ήταν λυμένο ένα χρόνο πριν.

Ζητώντας το λόγο, ο παριστάμενος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δ. Μάντζιος είπε ότι «δεν είναι δικό μας θέμα, τι λέει ο κος Παππάς, σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις. Δεν ξέρω ποιος είναι ο σκοπός, που τα λέει, και που αποσκοπεί. Ρωτήστε προς τα εκεί, τι λέει ο κύριος Παππάς και όχι προς τα εδώ, είπε ο κ. Μάντζος και πρόσθεσε: «Κι εμείς πρέπει να θεωρήσουμε τυχαία την κοινωνική συνάντηση που έγινε την Κυριακή το βράδυ, μετά το δημοσίευμα, δύο υπουργών Επικρατείας, στο σπίτι του εκδότη επιχειρηματία που εξέδωσε την εφημερίδα που έθεσε αυτό το δημοσίευμα..».

Σε παρέμβασή του, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης είπε ότι εάν ο κ. Παππάς δεν ενέπλεκε το ΠΑΣΟΚ ο κ. Μάντζος θα είχε δίκιο. «Αλλά ο κ. Παππάς είπε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Είπε ότι υπάρχει προσυνεννόηση μεταξύ ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΣυΡιζΑ, προ της εκδόσεως του δημοσιεύματος, το οποίο, κατά τον πρόεδρο σας, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, και επομένως, αυτό είναι που γεννά τα ερωτηματικά και στα οποία πρέπει να απαντήσετε. Λέει ψέματα ο κύριος Παππάς; ρώτησε ο κ. Βορίδης με τον κ. Μάντζο να λέει ότι «υπεύθυνος είναι αυτός που τα λέει». Υπεύθυνος σίγουρα είναι, αλλά το ερώτημα είναι εάν ψεύδεται σχολίασε ο κ. Βορίδης, και συνέχισε: «Εδώ υπάρχουν δύο μέρη. Ο κος Παππάς κι εσείς. Ο κύριος Παππάς είπε ότι τα συζητάγαμε από πριν. Δηλαδή; Και πριν το δημοσίευμα. Δηλαδή, έχοντας γνώση του δημοσιεύματος, πριν αυτό δημοσιευθεί. Αυτά είπε ο κύριος Παππάς. Εσείς τώρα πρέπει να πείτε εάν είναι ψεύτης, είπε ο κ. Βορίδης με τον κ. Μάντζο να αποκαλεί «φαντασιώσεις» τα λεγόμενα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν συνεχεία, ο κ. Βορίδης είπε ότι εδώ υπάρχει κάτι που λέγεται και είναι σαφές και συγκεκριμένο, είναι επώνυμο και δημοσίως, κι εσείς τώρα, το αντικρούετε αυτό, με κοινωνικές συναντήσεις, οι οποίες δεν παρήγαγαν πολιτικό αποτέλεσμα. Όμως, αυτά που λέει ο κος Παππάς παρήγαγαν πολιτικό αποτέλεσμα, παρατήρησε ο κ. Βορίδης: Το πολιτικό αποτέλεσμα των συναντήσεων και συνεννοήσεων και του ευρύτερου συντονισμού ήταν η πρόταση δυσπιστίας. Τα άλλα, δεν έχουν πολιτικό αποτέλεσμα. Είναι, να έχουμε να συζητάμε. Δείτε το λίγο μεταξύ σας, διότι ως προς το βασικό ζήτημα, το οποίο είναι το κίνητρο και η μεθόδευση της συγκεκριμένης πρότασης, που συζητούμε σήμερα, εδώ είστε έκθετοι. Και αυτό αποκαλύπτεται, είπε ο κ. Βορίδης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, ΣΚΑΙ

Ο Νίκος Παππάς παραδέχθηκε προσυνεννόηση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση δυσπιστίας, υποστηρίζει ο Παύλος Μαρινάκης: Για “φαντασιώσεις” ομιλεί το ΠΑΣΟΚ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: