Πετάει επειγόντως για την εξεγερμένη Νέα Καληδονία ο Μακρόν: Kατάσταση εκτάκτου ανάγκης με βία και συγκρούσεις * Εκκενώνουν τους πολίτες τους Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία

FILE PHOTO: Member of the French Polynesian Assembly Steve Chailloux (C) participates in a rally called by Caledonian activists in solidarity with Kanak people, at Place de la Republique in Paris, France, 16 May 2024. EPA/MOHAMMED BADRA




Ο Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να πετάξει απόψε για την Νέα Καληδονία προκειμένου να «στήσει μια αποστολή» στο νησί που πλήττεται από πρωτοφανείς ταραχές, ανακοίνωσε σήμερα το Παρίσι.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα ταξιδέψει στο νησί καθώς οι ταραχές συνεχίζονται για περισσότερο από μια εβδομάδα – ταραχές που αφορούν στα σχέδια εκλογικής μεταρρύθμισης που θέλει να επιφέρει το Παρίσι, κάτι που ωστόσο απορρίπτουν οι ιθαγενείς Κανάκ.

  • Οι ιθαγενείς ηγέτες λένε ότι τα σχέδια, τα οποία θα επιτρέψουν σε περισσότερους Γάλλους κατοίκους να ψηφίσουν στις τοπικές εκλογές, θα μειώσουν την πολιτική επιρροή των ιθαγενών.

Δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για το πόσο καιρό σχεδιάζει να μείνει ο Μακρόν στο νησί ή τι θα κάνει εκεί.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, θα επισκεφθεί επίσης το γαλλικό έδαφος του Ειρηνικού τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε εκπρόσωπος.

«Αντιμετωπίζοντας το ξέσπασμα της βίας, προτεραιότητα είναι η επιστροφή της τάξης για να επιτραπεί η επανέναρξη του διαλόγου στη Νέα Καληδονία», φέρεται να είπε εκπρόσωπος της κυβέρνησης  στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Μια “επιστροφή στην ηρεμία αρχίζει να έρχεται”, πρόσθεσε, αν και η κατάσταση δεν είχε “εντελώς ομαλοποιηθεί”.

Ο Μπρούνο Λεμέρ, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας έχει επίσης «μιλήσει με όλους τους οικονομικούς παράγοντες για να μορφοποιήσει την υποστήριξη του κράτους» μετά τις λεηλασίες και την καταστροφή περιουσιών στο νησί.

  • Το βράδυ της Δευτέρας, ο Γάλλος πρόεδρος είπε στο συμβούλιο άμυνας και ασφάλειας ότι εκατοντάδες στρατιώτες που στάλθηκαν από τη Γαλλία έχουν σημειώσει πρόοδο στην αποκατάσταση της τάξης, αλλά θα χρειαστεί να παραμείνουν στη Νέα Καληδονία για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν αρχίσει να απομακρύνουν πολίτες του από την γαλλική Νέα Καληδονία..

Η Ύπατη Αρμοστεία της Γαλλίας στη Νέα Καληδονία δήλωσε σήμερα  ότι το αεροδρόμιο παραμένει κλειστό για εμπορικές πτήσεις και ότι θα αναπτύξει τον στρατό για την προστασία των δημόσιων κτιρίων.

Γάλλοι χωροφύλακες που προσπαθούσαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του δρόμου 60 χιλιομέτρων μεταξύ Nouméa και La Tontouta κατέστρεψαν  76 οδοφράγματα και καθάρισαν συντρίμμια όπως καμένα οχήματα, είπε επίσης η Ύπατη Αρμοστεία.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι τα οδοφράγματα είχαν ξαναχτιστεί από ακτιβιστές του Κανάκ που μάχονται υπέρ της ανεξαρτησίας από την Γαλλία.

Τέσσερις πολίτες – μεταξύ των οποίων τουλάχιστον τρεις ιθαγενείς κάτοικοι του Κανάκ – σκοτώθηκαν σε ταραχές μαζί με δύο αστυνομικούς.

  • Δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί και περισσότερα από 200 άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής.

Η Γαλλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανέπτυξε τον στρατό της στα λιμάνια και το διεθνές αεροδρόμιο.

Η Νέα Καληδονία είναι γαλλική επικράτεια από τα μέσα του 1800.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: