Δυσκολεύουν τα πράγματα: Ακόμα και οι οπαδοί της Φενερμπαχτσέ στράφηκαν εναντίον του ισλαμιστή Ερντογάν, αν και ο ίδιος στηρίζει τον σύλλογο για χρόνια

Ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ομιλεί στα στελέχη του κόμματος του. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Το δημοσίευμα του Politico (του Elçin Poyrazlar) επισημαίνει ότι η καταστροφή μετά τους σεισμούς τώρα διαπερνά και κατευθύνει την εθνική πολιτική, με σημαντικές πιθανές συνέπειες για τη διακυβέρνηση δύο δεκαετιών του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan).

Στην Κωνσταντινούπολη η πολιτική ατμόσφαιρα έχει ενταθεί. Η αστυνομία είναι πιο ορατή, ιδιαίτερα σε ορισμένους από τους κοσμικούς προμαχώνες της πόλης, όπως το Kadıköy, παραδοσιακά εχθρικό προς τον θρησκευτικό συντηρητισμό του Erdogan.

Επιδιώκοντας να καταπνίξει τη διαφωνία, ο Erdogan έχει εντείνει τη μακροχρόνια καταστολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – περισσότερα από 100 άτομα που έχουν δημοσιεύσει προσβλητικά σχόλια έχουν πρόσφατα τεθεί υπό κράτηση και το Ekşi Sözlük, ένα δημοφιλές φόρουμ, έχει απαγορευτεί.

Αλλά ο κόσμος εξακολουθεί να μιλάει. Ο σεισμός, και η ευθύνη της κυβέρνησης για τις ζημιές, είναι το κύριο θέμα συζητήσεων παντού, αναφέρει το δημοσίευμα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στα τέλη Φεβρουαρίου, οι οπαδοί της Φενερμπαχτσέ στράφηκαν εναντίον του προέδρου Erdogan που στηρίζει τον σύλλογο για χρόνια.

«Είκοσι χρόνια ψέματα και εξαπάτηση, παραιτηθείτε!» φώναζαν. Η κυβέρνηση απάντησε απαγορεύοντας στους οπαδούς της ομάδας να παρακολουθήσουν έναν εθνικό αγώνα – και τώρα διατυπώνει την ιδέα να παίζονται παιχνίδια με άδεια γήπεδα.

Ωστόσο, εν μέσω της καταστολής και του θυμού, θα είναι δύσκολο να επανατοποθετηθούν οι βαθιές πολιτικές διαιρέσεις της Τουρκίας -διχασμοί που ο Erdogan έχει κεφαλαιοποιήσει εδώ και δεκαετίες- καθιστώντας τον ένα είδος ισλαμιστή προδρόμου του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και της μάχης του ενάντια στις κοσμοπολίτικες ελίτ της Αμερικής. Ωστόσο, ο Erdogan φαίνεται να είναι πιο ευάλωτος από ποτέ όχι μόνο λόγω του σεισμού αλλά και λόγω του διψήφιου πληθωρισμού και της ανησυχίας για την αυξημένη συγκέντρωση εξουσιών γύρω από τον ίδιο και τις κλίκες του.

Πολλοί ψηφοφόροι του AKP βλέπουν τον Erdogan ως απελευθερωτή — τον άνθρωπο που έφτιαξε δρόμους, σχολεία και νοσοκομεία σε παραμελημένα μέρη και αγροτικές περιοχές — κυρίως λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος του για την κατασκευή.

«Υπό κανονικές συνθήκες, αυτή η κυβέρνηση θα έπρεπε να ήταν πολιτικά κάτω από τα ερείπια μετά τον σεισμό, αλλά αντίθετα είναι σε επίθεση», λέει ο Soli Özel, πολιτικός αναλυτής στο Πανεπιστήμιο Kadir Has στην Κωνσταντινούπολη. «Υπάρχει ένας βομβαρδισμός προπαγάνδας. στέλνουν ιμάμηδες στην περιοχή [που επλήγη από τον σεισμό] καθώς και κεφάλαια. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο σεισμός εδραίωσε την κομματική βάση αντί να μειώσει τις πολιτικές διαιρέσεις», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο εκτενές δημοσίευμα.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Metropollμιας από τις κορυφαίες εταιρείες δημοσκοπήσεων της Τουρκίας, ενώ το AKP του Erdogan έχασε έδαφος μετά τον σεισμό,  αυτό ήταν πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο. Η έρευνα δείχνει ότι το AKP υποχώρησε 4 μονάδες τον Φεβρουάριο, υποχωρώντας στην πιστή βάση του 30%, ενώ το CHP – το κύριο κοσμικό κόμμα της αντιπολίτευσης – έχασε επίσης την υποστήριξη, υποχωρώντας 2 μονάδες στο 20%.

ΠΗΓΗ: Politico, Elçin Poyrazlar – Istanbul lays bare Turkey’s electoral fault lines

Εμπλέκεται στην υπόθεση το ελληνικό δεξαμενόπλοιο Minerva Julie; Τι δείχνουν οι έρευνες για την έκρηξη στους αγωγούς Nord Stream;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: