Η αναπάντεχη επιστολή ήρθε από την Τουρκία: Αντί για νέες απειλές, ο Ταγίπ Ερντογάν εύχεται στον ελληνικό λαό

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan shared an iftar dinner with quake victims who were brought to Istanbul and placed at Büyükçekmece Dormitory following the February 6 earthquakes. Photo via Turkish Presidency




Η ανταπόκριση του Gerd Höhler από την Αθήνα στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) αναφέρεται στην ευχετήρια επιστολή του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, στην οποία μάλιστα εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο μέλλον οι σχέσεις και η συνεργασία  των δύο χωρών θα αναπτυχθούν περαιτέρω.

Ο ανταποκριτής υπενθυμίζει ότι μέχρι πρότινος ο Τούρκος Πρόεδρος εξαπέλυε απειλές κατά της Ελλάδας και μάλιστα είχε διαρραγεί και η προσωπική του σχέση με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, μετά την ομιλία του τελευταίου στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Πλέον όμως η ρητορική έχει αλλάξει, ακόμα και πάνω από το Αιγαίο, όπου διεξάγονταν εικονικές μάχες μεταξύ τουρκικών και ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, έχει επέλθει αποκλιμάκωση.

Μέχρι πριν από λίγο καιρό η Αθήνα ανησυχούσε ότι ενόψει και των εκλογών στην Τουρκία ο Erdogan θα υποδαύλιζε την ένταση με την Ελλάδα, ώστε να συσπειρώσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους, ενώ κάποιοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες εξέφραζαν φόβους ακόμα και για το ότι μπορεί να προκαλούσε επεισόδιο με την Ελλάδα, ώστε να αποσπάσει την προσοχή από τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα του.

Δεδομένων των παραπάνω, προκαλεί μεγάλη έκπληξη η ξαφνική αποκλιμάκωση στις σχέσεις των δύο χωρών, σχολιάζει ο Gerd Höhler, που αποδίδει αυτή την αποκλιμάκωση στους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι ο Erdogan προφανώς συνειδητοποιεί ότι η ρητορική μίσους εναντίον της Ελλάδας δεν αρμόζει πλέον ούτε τον ωφελεί στην προεκλογική του εκστρατεία.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έλαβε προσωπική επιστολή από τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Mevlüt Cavusoglu, στην οποία εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει να συνεισφέρει στην τρέχουσα θετική δυναμική.

Τέλος, γίνεται λόγος για τη συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Δένδιας, στο «Πρώτο Θέμα», στην οποία υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα έχει υποχρέωση να δεχτεί τη «χείρα συνεννόησης» που τείνει η Τουρκία.

Η ανταπόκριση σχολιάζει ότι είναι άγνωστο αν αυτή τη φορά η επαναπροσέγγιση θα έχει διάρκεια και αν θα οδηγήσει στην επίλυση των σημείων τριβής και υπενθυμίζει ότι και στις δύο χώρες επίκεινται εκλογές, επισημαίνοντας ότι μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις θα μπορούσε να σημάνει η εκκίνηση μιας νέας εποχής μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

Τίτλος: «Αναπάντεχη επιστολή από την Τουρκία: Αντί για νέες απειλές, ο Erdogan εύχεται στον ελληνικό λαό»
Υπότιτλος: «Πριν από μερικές εβδομάδες επικρατούσε ένταση στο Αιγαίο: τουρκικά μαχητικά πραγματοποιούσαν χαμηλές πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και ο Πρόεδρος 
Erdogan απειλούσε με πυραυλικές επιθέσεις την Αθήνα. Τώρα ξαφνικά άρχισε η αποκλιμάκωση ανάμεσα στις δύο δύσκολες γειτονικές χώρες”.

ΠΗΓΗ: Gerd Höhler από την Αθήνα – Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND)

  • «Ξαφνικά οι καλύτεροι φίλοι»

 Η ανταπόκριση της Susanne Güsten από την Κωνσταντινούπολη στην Stuttgarter Nachrichten αναφέρεται στο ίδιο θέμα, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, που διεξήχθη σε φιλικό κλίμα, και σχολιάζει ότι ξαφνικά η Ελλάδα και η Τουρκία είναι «οι καλύτεροι φίλοι».

Η δημοσιογράφος, αναφερόμενη στις επιστολές Erdogan και Cavusoglu με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου, υποστηρίζει ότι η νέα προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών προκαλεί έκπληξη, καθώς ενόψει εκλογών το αναμενόμενο θα ήταν να επιδιώκεται η κλιμάκωση.

Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει, ωστόσο, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι με την αποκλιμάκωση οι πολιτικοί στις δύο χώρες προσαρμόζονται στο κλίμα που επικρατεί, καθώς οι ψηφοφόροι τους δεν επιθυμούν την αντιπαράθεση.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες ο Πρόεδρος Erdogan και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης έχουν επικοινωνήσει επανειλημμένα τηλεφωνικώς, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, σημειώνει η ανταπόκριση.

Υπενθυμίζει ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ ήταν ο πρώτος ξένος πολιτικός που μετέβη στις σεισμόπληκτες περιοχές, ενώ η Τουρκία, με τη σειρά της, επέτρεψε στον πατέρα θύματος του δυστυχήματος στα Τέμπη, ο οποίος βρισκόταν σε τουρκική φυλακή, να ταξιδέψει στην Ελλάδα.

Πρόκειται για χειρονομίες που ενεργοποίησαν και πάλι τον διάλογο μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίες συμφώνησαν να υποστηρίξουν η μία την άλλη στις υποψηφιότητες για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού αντίστοιχα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, που αναφέρεται και στον ελληνο-τουρκικό διάλογο επί θεμάτων «θετικής ατζέντας», που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα.

Τέλος, η ανταπόκριση επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τον Ιωάννη Γρηγοριάδη, πολιτικό αναλυτή στο ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Bilkent της Άγκυρας, οι δύο λαοί ποτέ δεν συμμερίζονταν την κλιμάκωση στις διμερείς σχέσεις, αντιθέτως πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι τάσσονται υπέρ μιας πιο μετριοπαθούς στάσης.

Μάλιστα, η εν λόγω έρευνα του ΕΛΙΑΜΕΠ έδειξε ότι αν και η πλειοψηφία των Ελλήνων και Τούρκων πολιτών θεωρεί σοβαρά τα προβλήματα των δύο χωρών, μόνο ένα 20% υποστηρίζει τη στρατιωτική λύση, ενώ ένας στους δύο Έλληνες και περισσότεροι από έναν στους δύο Τούρκους ζητά την ανάπτυξη των πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων.

ΠΗΓΗ: Susanne Güsten από την Κωνσταντινούπολη – Stuttgarter Nachrichten

Βρίζει τον Μενέντεζ… Η νέα απειλή-εκβιασμός του Ερντογάν, μέσω του Καλίν, σε Λευκό Οίκο και Γερουσία: Τι θα κάνετε αν δεν εγκρίνουμε τη Σουηδία μέχρι να εγκρίνετε τα F-16;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: