Το άγρυπνο μάτι της Ελλάδας για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία: Η “Γαλάζια Πατρίδα” επισκιάζει τη νηνεμία των τελευταίων μηνών, μετά τους σεισμούς

epa10624772 Turkish presidential candidate Kemal Kilicdaroglu (C), leader of the opposition Republican People’s Party (CHP), carries flowers as he visits Anitkabir, the mausoleum of the founder and first President of the Republic of Turkey, Mustafa Kemal Ataturk, in Ankara, Turkey, 13 May 2023. EPA, SEDAT SUNA




Ανταπόκριση του Joël Bronner στο RFI σχολιάζει ότι εάν υπάρχει μια χώρα που παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για αυτό το Σαββατοκύριακο στην Τουρκία, αυτή είναι η Ελλάδα.

Μεταξύ αυτών των δύο μελών του ΝΑΤΟ – που χωρίζονται από ένα τείχος που συνεχίζει να επιμηκύνεται κατά μήκος των χερσαίων συνόρων τους – οι σχέσεις πράγματι επισκιάζονται τακτικά.

Παρά την πρόσφατη νηνεμία, τα ζητήματα των συνόρων και της μετανάστευσης δηλητηριάζουν συχνά την ατμόσφαιρα στην ανατολική Μεσόγειο, όπου η Άγκυρα θα έβλεπε τον εαυτό της να επεκτείνει τη «γαλάζια πατρίδα» της.

Και η Ελλάδα, επίσης, ζει σε προεκλογικούς ρυθμούς, αφού στις 21 Μαΐου θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές. Αυτό δεν εμποδίζει τους Έλληνες να παρακολουθούν πυρετωδώς και με προσοχή όσα συμβαίνουν στην άλλη άκρη του Αιγαίου και να αναρωτιούνται για το πολιτικό μέλλον του γείτονά τους.

«Τι είδους Τουρκία θα βγει από την κάλπη;», είναι ο κεντρικός τίτλος της Καθημερινής, που είναι η κύρια συντηρητική εφημερίδα της χώρας, εξετάζοντας «καλά και άσχημα σενάρια».

Αντιμέτωπη με τη φαινομενική ευαλωτότητα του απερχόμενου προέδρου, η εφημερίδα αναρωτιέται επίσης σε ένα podcast: «Πώς θα μπορούσε ο Erdogan να προσπαθήσει να ανατρέψει τις εκλογές και να κατασκευάσει μια νίκη;

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η αριστερή Εφημερίδα των Συντακτών ανησυχεί για τις συνέπειες μιας εκλογής που διεξάγεται, σύμφωνα με την ανάλυσή της, «σε κλίμα εμφυλίου πολέμου».

Ακόμα κι αν από τον Φεβρουάριο οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας έχουν κάπως αναθερμανθεί, μετά τη βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα στην Τουρκία κατά τον σεισμό, οι Έλληνες σίγουρα δεν θα έβλεπαν με τόσο κακό μάτι την αποχώρηση του Τούρκου προέδρου.  Πριν από λίγους μήνες, απειλούσε «να φθάσει ξαφνικά μια νύχτα», με άλλα λόγια να εισβάλει σε κάποιο ελληνικό νησί.

Ο ίδιος πρόεδρος υπενθύμιζε τον περασμένο Δεκέμβριο, με τόνο εκφοβισμού, ότι η Αθήνα βρισκόταν εντός εμβέλειας πυραύλων από την Άγκυρα. Ένας πρόεδρος, τέλος, του οποίου η επιθυμία να αναζητήσει υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο δημιούργησε, το καλοκαίρι του 2020, μια ιδιαίτερα ασταθή κατάσταση, που παραλίγο να εκφυλιστεί σε σύγκρουση με τη γειτονική Ελλάδα.

Στα μάτια της Αθήνας, λοιπόν, ο αντίπαλος Kiliçdaroglu έχει ένα προφανές πλεονέκτημα, αυτό του να εμφανίζεται ως πιο διπλωμάτης. Ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέμεινε πρόσφατα επιφυλακτικός μιλώντας στην τηλεόραση σχετικά με τις επικείμενες τουρκικές εκλογές: «Δεν έχω αυταπάτες, η τουρκική πολιτική δεν θα αλλάξει σε μια νύχτα».

Η κατάσταση λοιπόν παρακολουθείται στενά, γιατί η Τουρκία, για την Ελλάδα, είναι κάτι σαν «κληρονομικός εχθρός».

Η Ελλάδα, στις αρχές του 19ου αιώνα, απέσπασε την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, κληρονόμος της οποίας είναι η Τουρκία.

Ως εκ τούτου, ο ελληνικός εθνικισμός οικοδομήθηκε σε μεγάλο βαθμό ενάντια στον Τούρκο γείτονα, ο οποίος πάντα γίνεται λίγο-πολύ αντιληπτός ως απειλή ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην ηγεσία του.

ΠΗΓΗ: Joël Bronner, RFI – L‘œil attentif de la Grèce sur la présidentielle en Turquie

“Προσεύχονται” να ηττηθεί ο Ταγίπ Ερντογάν: H επιφυλακτική σιωπή των Ευρωπαίων μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον της Τουρκίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: