Δίκτυο κατασκόπων: Πώς ξεσκεπάστηκε η πράκτορας του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα; Ο δικηγόρος που την βοήθησε είναι νεκρός…

Η Irina (Μαρία Τσάλλα) πιθανότατα ζει και πάλι στη Ρωσία. Η πρώην υπάλληλος της στο κατάστημα δήλωσε σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό ότι η «Μαρία» επικοινώνησε μαζί της και της ζήτησε να στείλει τη γάτα της από την Αθήνα στη Μόσχα. Φωτογραφία via Star TV




Η Μαρία Τσάλλα ζούσε μια ήσυχη ζωή. Ήταν φωτογράφος και διατηρούσε ένα μικρό κατάστημα πλεκτών και χειροποίητων ειδών στο κέντρο της Αθήνας με την επωνυμία «Γαλάζιο».

Έτσι ξεκινά το ρεπορτάζ των δημοσιογράφων Γιώργου Τσακίρη και Kristina Thomas στην εφημερίδα Tagesspiegel. Αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Η νεαρή ήταν παντρεμένη με έναν άνδρα που αγνοείται στη Βραζιλία. Και οι δύο διατηρούσαν ερωτικές σχέσεις, και οι δύο είναι Ρώσοι που ζούσαν με κλεμμένες ταυτότητες. Ανήκουν στους λεγόμενους «Illegals» του επικεφαλής του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν (Wladimir Putin).

Αυτό που ακούγεται σαν σενάριο κατασκοπευτικής ταινίας, είναι μια υπόθεση για την οποία μιλούν όλοι στην Ελλάδα. Η ΕΥΠ αποκάλυψε τη δράση της «Μαρίας Τσάλλα», το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Irina Alexandrovna Smireva.

Το 2018 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα φέροντας το όνομα μωρού που πέθανε την ημέρα της γέννησής του το 1991. Με τη βοήθεια ενός καλά οργανωμένου δικτύου και ξοδεύοντας πολλά χρήματα, η Irina έγινε Μαρία. Έτσι εξαπάτησε όλους τους κοντινούς της ανθρώπους -και τις Αρχές.

Επί τέσσερα χρόνια δρούσε ανενόχλητη, έως ότου οι σλοβενικές Αρχές συνέλαβαν τον Ιανουάριο έναν συνάδελφό της. Σύμφωνα με την ΕΥΠ, η ανακάλυψη της ταυτότητάς της ξεκίνησε μετά από προσπάθεια «να αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα θανόντων Ελλήνων πολιτών».

Πρόκειται για «μια διεθνώς γνωστή και καθιερωμένη πρακτική που χρησιμοποιούν οι Μυστικές Υπηρεσίες μιας συγκεκριμένης ξένης χώρας για να δημιουργήσουν μια ειδική κατηγορία κατασκόπων, τους λεγόμενους Illegals».

Καθώς οι ρωσικές Μυστικές Υπηρεσίες κατά τα φαινόμενα φοβήθηκαν ότι άλλοι κατάσκοποι από το δίκτυο των «Illegals» θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν, κάλεσαν την Irina πίσω στη Μόσχα. Η ίδια είπε στους γνωστούς της ότι θα πρέπει να φύγει για επαγγελματικό ταξίδι τεσσάρων εβδομάδων. Όμως αντ’ αυτού έκλεισε το κατάστημα και την ιστοσελίδα της και εξαφανίστηκε.

Η πραγματική Irina φέρεται να ήταν παντρεμένη με άλλον πράκτορα που δρούσε στη Βραζιλία με το όνομα Daniel Campos. Όπως και η σύζυγός του, έτσι και αυτός «εξαφανίστηκε ξαφνικά και απροειδοποίητα» τον Ιανουάριο. Οι φίλοι και η αγαπημένη του ξεκίνησαν μάλιστα μια τεράστια καμπάνια στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για να τον βρουν.

Οι Αρχές αναζητούν πλέον και άλλους υποστηρικτές του κατασκοπευτικού δικτύου. Εικάζεται ότι στα Ληξιαρχεία δρα κύκλωμα για την έκδοση πλαστών εγγράφων, το οποίο έχει πρόσβαση στα ονόματα και τις ημερομηνίες των αποθανόντων. Τα έγγραφα της Irina φαίνεται ότι εκδόθηκαν όλα στις 24 Δεκεμβρίου 2018, πιθανώς επειδή εκείνη την ημέρα λιγότεροι υπάλληλοι βρίσκονταν στις θέσεις τους.

Οι «Illegals» ενεργοποιούνται μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή για «να φροντίσουν» να επιτευχθεί ένας συγκεκριμένος στόχος. Εκπαιδεύονται και ελέγχονται από δύο ξεχωριστές και μερικές φορές ανταγωνιστικές Υπηρεσίες στη Μόσχα: Τη «Διεύθυνση S» εντός της Εξωτερικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SVR) και τη Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών (GRU).

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η Irina και ο σύζυγός της θα μπορούσαν να έχουν αναπτύξει τη δραστηριότητά τους οπουδήποτε στην ΕΕ, χάρη στα πλαστά έγγραφα ταυτότητας που διέθεταν.

Σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, το κόστος δημιουργίας της νέας ταυτότητας ενδεχομένως ανήλθε στα 5 εκ. Ευρώ. Βασικό πρόσωπο του δικτύου ήταν ένας Ρωσικής καταγωγής δικηγόρος από την Αθήνα, ο οποίος προμήθευσε τα ελληνικά έγγραφα στην Irina.

Στα αρχεία του η Irina εμφανίζεται ως πελάτης σε φορολογική υπόθεση, όπως και άλλα 23 άτομα από την Ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπορούν πλέον να του ζητήσουν διευκρινίσεις, καθώς απεβίωσε πριν από δύο χρόνια.

Η Irina πιθανότατα ζει και πάλι στη Ρωσία. Η πρώην υπάλληλος της στο κατάστημα δήλωσε σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό ότι η «Μαρία» επικοινώνησε μαζί της και της ζήτησε να στείλει τη γάτα της από την Αθήνα στη Μόσχα. Δυστυχώς, αυτό δεν κατέστη δυνατό, καθώς έλειπαν τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα για το ζώο.

ΠΗΓΗ: Γιώργου Τσακίρη και Kristina Thomas στην εφημερίδα Tagesspiegel

Ο Νίκος Δένδιας καλά τα λέει (και δεν διαφωνούμε): Αλλά πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε ότι οι Τούρκοι δεν θα προδώσουν την εμπιστοσύνη του; (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: