Διακήρυξη για την καταπολέμηση των fake news υπογράφουν τα Πρακτορεία Ειδήσεων Βαλκανίων και ΝΑ Ευρώπης

Ο ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Δημήτρης Γαλαμάτης μιλάει στο συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της ενημέρωσης στη νέα βαλκανική πραγματικότητα», που οργανώνει το Αθηναϊκό & Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, STR




Διακήρυξη με την οποία θα δεσμεύονται να καταπολεμήσουν τα fake news θα υπογράψουν σήμερα τα Πρακτορεία Ειδήσεων Βαλκανίων και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο πέρας των εργασιών του συνεδρίου με θέμα «Ο ρόλος της ενημέρωσης στη νέα βαλκανική πραγματικότητα».

Το συνέδριο διοργανώνει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στο πλαίσιο της προεδρίας που ασκεί στην Ένωση Πρακτορείων Ειδήσεων των Βαλκανίων – ΝΑ Ευρώπης (ABNA-SE Europe).

Οπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης και Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ – ΜΠΕ, Αιμίλιος Περδικάρης, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στο συνέδριο, προχωρούν τα σχέδια για την ουσιαστική και έμπρακτη εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των Πρακτορείων.

Ανέφερε ως ενδεικτικό παράδειγμα της συνεργασίας αυτής το βαλκανικό newsroom και προανήγγειλε την παρουσίαση – στο συνέδριο – της πρωτοβουλίας της Ελληνικής Κυβέρνησης, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και δημοσιογραφικών φορέων, μεταξύ των οποίων και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που αφορά στο Κέντρο για την Εκπαίδευση και την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων.

«Το Συνέδριό μας επιχειρεί να ψηλαφίσει τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη ΝΑ Ευρώπη και να αναδείξει τη σημασία της ενημέρωσης. Είναι μια θεματική με πολλούς συμβολισμούς αυτή που επιλέξαμε, καθώς συνδέει τη δουλειά μας, την ενημέρωση, με τα δίκτυα διασύνδεσης, τις γέφυρες της συνεργασίας και της ανάπτυξης, ενώ παράλληλα αναδεικνύει το στόχο του αύριο, που δεν μπορεί να είναι άλλος από την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της ABNA – SE Europe και Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ – ΜΠΕ τόνισε ακόμη ότι το συνέδριο αλλά και η Γενική Συνέλευση της Ένωσης (που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη), φιλοξενούνται στη Θεσσαλονίκη, πόλη που επιλέχθηκε λόγω της θέσης, του ρόλου και της ιστορίας της, στην καρδιά των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Παράλληλα υπογράμμισε:

«Αισθάνομαι χαρά, τιμή και ιδιαίτερο καθήκον για το γεγονός ότι στο δικό μας Πρακτορείο ανήκει το προνόμιο να προεδρεύουμε σε μία εξαιρετικά περίπλοκη στιγμή.

»Σε μια εποχή κατά την οποία οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί που εκπροσωπούμε καλούνται να ανταποκριθούν στις μεγάλες ανάγκες της εποχής, συνειδητοποιώντας παράλληλα τις κρίσιμες γεωπολιτικές εξελίξεις που συντελούνται στην περιοχή μας.

»Αλλά και τις αντανακλάσεις που έχουν γεγονότα ευρύτερης σημασίας, με σπουδαιότερο ασφαλώς τον πόλεμο που βιώνει στο έδαφός της η Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο, με την προσπάθεια για βίαιη αμφισβήτηση και de facto αλλαγή των συνόρων να έχει πολλαπλές προεκτάσεις και ν’ ανατρέπει δεδομένα, κεκτημένα και το αίσθημα ασφαλείας που κυριάρχησε για δεκαετίες και αποτέλεσε βασικό συστατικό ελευθερίας, προόδου και ευημερίας».

Εξάλλου, ο κ. Περδικάρης έδωσε έμφαση στην αναβάθμιση της Ένωσης Πρακτορείων Ειδήσεων Βαλκανίων – Νοτιοανατολικής Ευρώπης λέγοντας ότι αρχής γενομένης από σήμερα, πυκνώνει τις παρεμβάσεις της και διεκδικεί ένα διαφορετικό ενημερωτικό ρόλο, ουσιαστικό, ενωτικό, απαλλαγμένο από τοπικισμούς, εθνικισμούς και αναχρονιστικές αντιλήψεις, με ένα και μόνο καθήκον: την αλήθεια, απέναντι στην παραπληροφόρηση και τα fake news.

Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι η Ένωση είναι έτοιμη να αποδεχθεί νέες υποψηφιότητες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, τέλος, στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και τους σεισμούς στην Νοτιοανατολική Τουρκία, επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες παραμένουν συγκλονισμένες από δύο διαφορετικά γεγονότα που προκάλεσαν την ίδια βαθιά οδύνη, με την απώλεια συνανθρώπων μας.

Ως ελάχιστος φόρος τιμής τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων και στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο που ετοίμασε το Anadolu Agency και είναι αφιερωμένο σε όσους έχασαν τη ζωή τους.

Δείτε ζωντανή μετάδοση του συνεδρίου:

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: