Αριστοτέλης Ωνάσης: Πριν 48 χρόνια σαν σήμερα στον Σκορπιό η κηδεία και η “κάθαρση” για τον εμβληματικό Έλληνα εφοπλιστή [videos]

FILE PHOTO: Αριστοτέλης Ωνάσης: Απο τη Σμύρνη στην κορυφή του κόσμου και τελικά στην άβυσσο της απώλειας των πάντων…Screenshot via YouTube




Πριν 48 χρόνια, σαν σήμερα 19 Μαρτίου, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο εμβληματικός Έλληνας εφοπλιστής με την ταραχώδη μυθιστορηματική ζωή, όδευε στην τελευταία του κατοικία.

Είχε πεθάνει τέσσερις μέρες πριν, στις 15 Μαρτίου, στο Παρίσι, σε ηλικία 69 ετών από σοβαρή μυασθένεια και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Όμως, βιογράφοι, μελετητές, συνεργάτες και φίλοι, λένε πως ο “Αρίστος”, ουσιαστικά είχε πεθάνει μέσα του από τον Ιανουάριο του 1973, όταν  ο μονάκριβος γιός του Αλέξανδρος, τον οποίο είχε κάνει με την Τίνα Λιβανού,  τραυματίζονταν θανάσιμα σε αεροπορικό δυστύχημα, σε ηλικία μόλις 25 ετών.

Σε μια από τις πάμπολλες τραγικές ή ιστορικές συμπτώσεις στη ζωή του Αριστοτέλη Ωνάση, η 15η Ιανουαρίου ήταν η ημέρα των γενεθλίων του μεγιστάνα. Γιόρταζε στη Νέα Υόρκη τα 67α γενέθλιά του όταν ήρθε το μήνυμα του σοβαρού τραυματισμού του Αλέξανδρου – μήνυμα που άλλαξε τελείως τη ζωή του και έφερε τελικά τον θάνατό του.

Έφυγε εσπευσμένα από τη Νέα Υόρκη για την Αθήνα συνοδευόμενος από την τότε σύζυγό του Τζάκι. Μαζί του ταξίδεψαν τρεις Αμερικανοί κορυφαίοι νευροχειρουργοί. Το γραφείο του στο Λονδίνο επίσης φρόντισε να πετάξει εσπευσμένα προς την Αθήνα ο κορυφαίος νευροχειρουργός Ρίτσαρντσον.

Μια μέρα αργότερα οι 4 νευροχειρουργοί είπαν στον Ωνάση πως δεν υπάρχει η ελάχιστη ελπίδα. Λίγες ώρες μετά ο Αριστοτέλης Ωνάσης έδωσε την άδεια να αποσωληνωθεί ο Αλέξανδρος.

Έκτοτε τα πάντα άλλαξαν. Φεύγοντας από το ΚΑΤ ακούστηκε να λέει “η ζωή μου πια δεν έχει κανένα νόημα”.

Έφυγε για τη Νέα Υόρκη. Δεν πήγε στην κηδεία του Αλέξανδρου στον Σκρπιο. Δυο χρόνια αργότερα πέθανε σε νοσοκομείο του Παρισιού.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης ή “Τέλης” όπως τον έλεγαν οι φίλοι του, έζησε δύο χρόνια και σχεδόν δύο μήνες μετά το θάνατο του γιου του . Τον πρώτο καιρό συνέχιζε να δουλεύει ακατάπαυστα, για ν’ απασχολεί το μυαλό του και να ξεχνιέται για το κακό που τον είχε χτυπήσει.

Κάπνιζε μανιωδώς τσιγάρα και πούρα ενώ αναζητούσε διαρκώς ανθρώπους που γνώρισαν και έζησαν τον Αλέξανδρο για να συζητά μαζί τους. Ξέσπαγε, λένε, συχνά σε λυγμούς.

Γιατρός στο νοσοκομείο του Παρισιού αποκάλυψε πως μέχρι τέλους είχε πλήρη πνευματική διαύγεια.

Όταν πέθανε, δίπλα του ήταν η κόρη του Χριστίνα.

Σύμφωνα με την επιθυμία του, στις 19 Μαρτίου του 1975, ο Αριστοτέλης Ωνάσης ετάφη δίπλα στο εκκλησάκι της Παναγίτσας, στον Σκορπιό, όπου αναπαύονταν ήδη ο γιος του και η αδελφή του,  Άρτεμις.

Η χήρα του, Τζάκι Κένεντι με το δυο της παιδιά από τον πρώτο γάμο της με τον δολοφονημένο πρόεδρο της Αμερικής ήταν εκεί, όπως και η κόρη του, Χριστίνα.

Δεκατρία χρόνια μετά, ετάφη εκεί και η Χριστίνα, η οποία πέθανε στις 19 Νοεμβρίου στην Αργεντινή.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: