Αποδόμησε χωρίς γάντι ο Αναστασιάδης τον Αβέρωφ: Παγιδεύτηκε σε “ευγενείς φιλοδοξίες” και έχασε την Προεδρία της Δημοκρατίας και το κόμμα

Ο δημοσιογράφος Τάσος Τρύφωνος με τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Φωτογραφία Alpha Cyprus, @alpha_cyprus




«Αυτή την ώρα δεν θέλω να κάνω κριτική αλλά είχα πει και είχα συμβουλεύσει να ενθυμηθούν τι έπραξα το 2008 στις Προεδρικές εκλογές. Έχω ξαναπεί ότι το timing έχει μεγάλη σημασία και η δύναμη της ανάλυσης δεδομένων. Αν δηλαδή διαπιστώσεις ότι δεν έχεις τις προϋποθέσεις, αν δεν μπορείς να γίνεις βασιλεύς γίνε ο πατέρας και δημιουργός του βασιλιά”.

Τα παραπάνω δήλωσε ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όταν ρωτήθηκε από την εκπομπή Τετ α Τετ του Άλφα για το γεγονός ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο κ. Αναστασιάδης παραχώρησε συνέντευξη στον Τάσο Τρύφωνος όπου άνοιξε τα χαρτιά του για ζητήματα όπως το Κυπριακό, οι προεδρικές εκλογές, το μέλλον του ΔΗΣΥ αλλά και τα σκάνδαλα την περίοδο της διακυβέρνησής του.

Σημείωσε τα εξής:

“Το 2008 διαπιστώνοντας ότι ήμουν αντιδημοφιλής δεν θεώρησα επειδή ήμουν Πρόεδρος της παράταξης έπρεπε να διατηρήσω την προεδρία. Με επισκέφτηκε ο κ. (Ιωάννης) Κασουλίδης τι να πράξουμε για τις προεδρικές. Του είπα ότι πρέπει να βρούμε ένα υποψήφιο ο οποίος θα μας δώσει την δυνατότητα να έχουμε ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Ο κ. Κασουλίδης είπε πως ήταν στην διάθεσή μου. Του είπα ευχαριστώ και δεν άσκησα το δικαίωμα όπως είχα. Υποστηρίξαμε τον κ. Κασουλίδη, στάθηκε στο πλευρό του το κόμμα και τερμάτισε πρώτος αν και όλες οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ότι θα ήταν τρίτος».

«Με λυπεί έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, όπου ένας έμπειρος και σοβαρός πολιτικός όπως είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου κάπου παγιδεύτηκε σε ευγενείς φιλοδοξίες οι οποίες ελήφθησαν σε μια κακή ώρα», πρόσθεσε.

«Όπως και το 2003, το βεβιασμένο στην λήψη αποφάσεων οδήγησε στην απώλεια», είπε ο Αναστασιάδης που σημείωσε πως στην παρούσα φάση ο ίδιος κατέβαλε προσπάθειες και έγιναν υποχωρήσεις από πλευράς Αβέρωφ.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ΔΗΣΥ θα επανενωθεί και είπε πως είναι λυπηρό που παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Κόμματος αλλά είναι ευτυχές ότι παραμένει στην πολιτική. «Είναι έμπειρος και έχει ικανότητες. Αυτό που έλειπε από τον Αβέρωφ είναι η επαφή με τον κόσμο και τα μέλη της παράταξης. Εκείνη την επαφή που ο κόσμος θέλει να έχει με τον ηγέτη του κόμματος του. Δεν λέω πως είναι ένα προαπαιτούμενο αλλά είναι ένα στοιχείο».

Κληθείς να σχολιάσει εικασίες τον ήθελαν να μην πηγαίνει στο Πολιτικό Συνέδριο του ΔΗΣΥ επειδή έλαβε ειδοποίηση από την ΚΥΠ ότι θα υπήρχαν αποδοκιμασίες, ο κ. Αναστασιάδης χαμογέλασε σημειώνοντας:

«Το 2004 με το δημοψήφισμα είχα το θάρρος, ως νεαρός πρόεδρος του ΔΗΣΥ, να πάρω θέση όχι σε παιδιά που είχαν παραβρεθεί στο Πολιτικό γραφείο γιατί θα με γιουχάιζαν. Με γιουχάισαν το 2004, αν αναλογιστεί κανείς ότι 65% του κόμματος ψήφισε όχι, αντιλαμβάνεστε πόσο θάρρος ήθελε.

Τότε γίνονταν και χειρότερα και μην ξεχνάτε ότι έγινα και δέκτης βομβιστικής επίθεσης. Δεν δείλιασα, θα δείλιαζα επειδή πέντε παιδιά ενδεχόμενα να διαμαρτύρονταν; Εκ των υστέρων φαίνεται η ορθότητα των όσων εισηγήθηκα από την πρώτη στιγμή. Ότι δηλαδή, μετά το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής θα έπρεπε μα νηφαλιότητα, όσο δυσάρεστο και αν ήταν το αποτέλεσμα, συγκάλεσα στο Προεδρικό μέλη του Πολιτικού γραφείου και Υπουργούς και είπα να μην βιαστούν να πάρουν αποφάσεις.

Να κατευνάσουν τα αισθήματα πικρίας και να λάβουμε σοφές αποφάσεις. Η δεύτερη Κυριακή είναι μια άλλη εκλογή και μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί αυτό που αντιμετωπίζαμε».

Ο Αναστασιάδης εξήγησε μάλιστα το σκεπτικό πίσω από την εισήγησή του να στηριχθεί, μετά την πρώτη Κυριακή, η υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη:

«Πίστευα ότι ήταν ο μόνος τρόπος να ακολουθήσουν οι οπαδοί της παράταξης. Όπως και στους οπαδούς της Αριστεράς υπάρχει μια προκατάληψη εναντίων του ΔΗΣΥ εξαιτίας των ιδεολογικών διαφορών. Το ίδιο αίσθημα υπάρχει και από πλευράς των οπαδών του ΔΗΣΥ».

Ερωτηθείς αν θέλει την ΔΗΣΥ συμπολίτευση ή αντιπολίτευση στον Χριστοδουλίδη, είπε πως θέλει την παράταξη υπεύθυνη αντιπολίτευση. «Αν απαιτείται να ασκήσεις κριτική να την ασκήσεις υπεύθυνα και εποικοδομητικά. Αν απαιτείται να συνεργαστείς να συνεργαστείς εφόσον αυτό θα είναι προς όφελος του τόπου.

Για τις διαχρονικέ κρίσεις που περνά ο ΔΗΣΥ, είπε πως το 2004 ήταν μια σημαντική σεισμική δόνηση υψηλών ρίχτερ η οποία ξεπεράστηκε και την ώρα που πολλοί πίστευαν ότι ο ΔΗΣΥ θα καταρρεύσει βγήκαμε πρώτοι στις ευρωεκλογές.

«Αν ο κ. Χριστοδουλίδης διανοηθεί κάνει κόμμα θα είναι το μεγαλύτερο λάθος στην όλη πορεία του και θεωρώ πως δεν είναι δυνατό να αποπειραθεί κάτι ανάλογο», είπε.

Για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη είπε πως έχει το χάρισμα της δημοφιλίας και το γεγονός ότι πλησιάζει εύκολα τον κόσμο, «είναι ευπροσήγορος, ανταποκρίνεται στις τηλεφωνικές κλήσεις και δεν περιφρονεί και αυτό έχει μεγάλη σημασία»…και εκεί υστέρησε ο κ. Νεοφύτου, στην επικοινωνία.

Αναφορικά με την δυσπιστία προς το πρόσωπό του για τον ποιον στήριζε κατά την διάρκεια της προεκλογικής είπε: «Λέχθηκαν δημόσια δυστυχώς και από τον Αβέρωβ Νεοφύτου και συγκεκριμένες κατηγορίες σένα τηλεοπτικό σταθμό (Σίγμα). Με αποκάλεσαν ‘’αόρατο ελέφαντα΄΄.

Ένα άλλο μεγάλο σφάλμα. Από την ώρα που δεν δέχεσαι την εντιμότητα και την ευθύτητα του πως ενεργεί ο άλλος και βρίσκεται σε κατάσταση ανασφάλειας, το ένα λάθος διαδέχεται το άλλο. Είπα και στον κ. Χριστοδουλίδη ότι δεν έχω επιλογή και ως Επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος να στηρίξω τον πρόεδρο της Παράταξης και το έπραξα στο βαθμό που μου επετρέπετο να το πράξω. Αυτή η αναπαραγωγή και από το επιτελείο Αβέρωφ ότι ο Αναστασιάδης στηρίζει Χριστοδουλίδη, ενδεχόμενα να λειτουργήσει εις βάρος και της υποψηφιότητας Αβέρωφ.

Για τις εκλογές στον ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως δεν θα παρέμβει στα εσωκομματικά και δεν θα πάρει θέση υπέρ ενός ή άλλου/άλλης υποψηφίου.

Μεταξύ άλλων ο κ. Αναστασιάδης είπε πως τον ενόχλησε η έκταση που έλαβε το θέμα του Al Jazeera και τα διαβατήρια πολιτογραφήσεων.

Η κυπριακή γη “αγκάλιασε” την Αναστασία και τον Κυπριανό: Θρήνος για τα δύο παιδιά – Μπράβο στα κυπριακά κανάλια που δεν κάλυψαν τις κηδείες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: