Απαράδεκτη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας: Δεν θα μνημονεύεται ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος

FILE PHOTO: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος όπου χοροστάτησε δοξολογίας στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Credit: ΚΥΠΕ, Άννα Ανδρέου




Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που πραγματοποίησε την πρώτη σύνοδο του έτους υπό την προεδρία του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κυρίλλου, αποφάσισε ότι δεν θα μνημονεύεται ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος.

Όπως αναφέρεται, η Σύνοδος έκρινε ότι δεν μπορεί να έχει κοινωνία με τον κ. Γεώργιο και ο Πατριάρχης Κύριλλος δεν μπορεί να μνημονεύει στις Θείες ακολουθίες τον νέο προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο Ρώσος προκαθήμενος σταμάτησε να μνημονεύει τον προηγούμενο Κύπριο προκαθήμενο, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, τον Νοέμβριο του 2020 , «αφότου ήλθε σε κοινωνία με τους Ουκρανούς σχισματικούς», όπως σημειώνεται.

«Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, ενθρονισμένος τον Ιανουάριο, συνεχίζει να διατηρεί κοινωνία με τους άχαρους σχισματικούς, συνεχίζει τη ρήξη με τη Ρωσική Εκκλησία», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε η ιστοσελίδα Orthodox Christianity, δύο ιεράρχες στην Κυπριακή Εκκλησία (εννοεί τον Κύκκου Νικηφόρο και τον Μόρφου Νεόφυτο) συνεχίζουν να τηρούν ορθόδοξη στάση κατά της αναγνώρισης των σχισματικών.

Σημειώνεται ότι η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πραγματοποίησε στη Μόσχα την πρώτη σύνοδο του έτους υπό την προεδρία του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κυρίλλου.

Σύμφωνα με το Orthodox Christianity, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν οι σχέσεις του Πατριαρχείου Μόσχας με άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες όπως αυτή της Ουκρανίας , της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Κύπρου

Σχετικά με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Λετονία, σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο , το λετονικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που απαιτεί από την Εκκλησία να τροποποιήσει το καταστατικό της, καθιστώντας την όχι απλώς μια αυτοδιοικούμενη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, αλλά εντελώς ανεξάρτητη από τη Ρωσική Εκκλησία, τουλάχιστον από νομική άποψη.

Η υπηρεσία Τύπου της Εκκλησίας εξέδωσε μια δήλωση αποδεχόμενη ουσιαστικά το αυτοκέφαλο καθεστώς της και στα τέλη Οκτωβρίου , ένα συμβούλιο της Λετονικής Εκκλησίας έκανε τις σχετικές καταστατικές αλλαγές και προσέφυγε στο Πατριαρχείο Μόσχας για απόφαση σχετικά με το καθεστώς της.

Η Σύνοδος αποφάσισε να εξετάσει την έκκληση της Λετονικής Εκκλησίας στην επόμενη συνεδρίαση του Επισκοπικού Συμβουλίου της Ρωσικής Εκκλησίας.

Ομοίως, η Σύνοδος αποφάσισε να εξετάσει την έκκληση της Μητρόπολης Βίλνιους και Λιθουανίας για τη χορήγηση αυτοδιοίκησης στην επόμενη σύνοδο του Επισκοπικού Συμβουλίου.

«Σχετικά με την τραγική κατάσταση στην Ουκρανία, η Σύνοδος άκουσε αναφορά από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Αντώνιο, Πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, σχετικά με την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Ιανουάριο, στην οποία σήμανε συναγερμός για τη δίωξη του η κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας», αναφέρεται,

Η Σύνοδος αποφάσισε «να δηλώσει με λύπη το γεγονός της αυξανόμενης δίωξης των πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και να καλέσει τη διεθνή κοινότητα να υψώσει τη φωνή της για την υπεράσπισή της».

Η πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής σε αντιπροσωπεία της Συνέλευσης της Ορθοδοξίας: Απαράδεκτο να υπάρχουν μοιρασμένες πατρίδες το 2023

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: